Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:07 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre, obligat să-l despăgubească pe „milogul” Stere Beca!

ro

21 Sep, 2015 00:00 2300 Marime text
Potrivit Judecătoriei Constanţa, „prin folosirea termenului de «milog» în public, în prezenţa a mii de oameni, astfel cum a recunoscut şi pârâtul (n.r. Radu Mazăre) că s-a desfăşurat evenimentul, şi în prezenţa reprezentanţilor presei, care au relatat incidentul, s-a cauzat reclamantului (n.r. Stere Beca) o atingere adusă onoarei, reputaţiei şi demnităţii“

Radu Mazăre a pierdut procesul intentat de revoluţionarul Stere Beca, după ce fostul primar al municipiului Constanţa l-ar fi făcut „milog“, în timpul inaugurării unor locuinţe sociale. Mai precis, fostul edil-şef a fost obligat să-i achite lui Stere Beca suma de 10.000 de lei, reprezentând daune morale. Decizia este definitivă şi a fost luată de judecătoarele Beatrice Mariș şi Crina Mihaela Popescu, din Tribunalul Constanţa. În 2008, Mariș a făcut parte din completul care a decis condamnarea jurnalistei Feri Predescu pentru prejudicierea morală a primarului Radu Mazăre.
 
Revenind la procesul dintre fostul primar al Constanţei şi Stere Beca, iniţial, Judecătoria Constanţa l-a obligat pe Mazăre să-i achite revoluţionarului suma de 5.000 de lei, reprezentând daune morale. Mai mult decât atât, Mazăre fusese obligat să-şi ceară scuze, prin mass-media, faţă de revoluţionar şi să-i achite acestuia 100 de lei, cheltuieli de judecată. Nemulţumiţi de această decizie, atât Mazăre, cât şi Stere Beca au formulat câte o contestaţie, acestea fiind trimise spre soluţionare Tribunalului Constanţa. La finele săptămânii trecute, judecătoarele Beatrice Mariș şi Crina Mihaela Popescu, din Tribunalul Constanţa, au schimbat în parte decizia atacată, în sensul că au dispus ca Mazăre să-i achite revoluţionarului suma de 10.000 de lei, reprezentând daune morale. Fostul primar a mai fost obligat să achite către Stere Beca suma de 100 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată. „Înlătură dispoziţia privind obligarea reclamantului către pârât la plata sumei de 285 de lei reprezentând cheltuieli de judecată. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei civile apelate. Definitivă“, potrivit minutei judecătoreşti.

„Am fost cu puşca la Casa Albă, bă!“  

Amintim că, la jumătatea lunii august 2013, revoluţionarul Stere Beca a fost făcut „milog“ de Radu Mazăre, pe timpul vizitei premierului Victor Ponta care participa la inaugurarea unor locuinţe sociale în Constanţa. Intervenţia lui Radu Mazăre a avut loc în contextul în care Stere Beca, alături de alţi revoluţionari, i-a cerut premierului mai multe drepturi pentru această categorie, moment în care Beca i-ar fi replicat fostului primar că pentru ei primăria nu alocă nimic. Ulterior, Radu Mazăre a replicat: „Cum adică nu-i nimic? Am 3.000 de oameni care n-au unde să doarmă. (...) Am fost şi eu la Revoluţie (...). Am fost cu puşca la Casa Albă, bă!“, a mai spus Mazăre, după care l-a apostrofat pe Stere Beca cu apelativul „Milogule!“.

„Atingere adusă onoarei, reputaţiei şi demnităţii“ 

În motivarea deciziei, magistraţii Judecătoriei Constanţa arată că „fapta ilicită săvârşită de pârât se concretizează în folosirea de către acesta, în public, în cadrul ceremoniei de inaugurare a locuinţelor modulare din cartierul Henri Coandă, a apelativului de «milog» la adresa reclamantului“. „(…) În speţă, se reţine că, într-adevăr, reclamantul (nr. Stere Beca) dorea obţinerea unei întrevederi cu prim-ministrul României şi obţinerea de drepturi pentru revoluţionari, dar, din probele administrate, nu se poate concluziona că acesta s-a înjosit sau că poate fi catalogat cerşetor. (…) „Prin folosirea termenului de «milog» în public, în prezenţa a mii de oameni, astfel cum a recunoscut şi pârâtul (n.r. Radu Mazăre) că s-a desfăşurat evenimentul, şi în prezenţa reprezentanţilor presei, care au relatat incidentul, s-a cauzat reclamantului (n.r. Stere Beca) o atingere adusă onoarei, reputaţiei şi demnităţii. (…) Totodată, se reţine că libertatea de exprimare nu este şi nu trebuie să fie absolută, iar dreptul la liberă opinie şi la exprimare, ca orice drept, trebuie exercitat în limitele sale fireşti, neputând prejudicia drepturile şi interesele legitime ale altora. Pe de altă parte, faptul că reclamantul (n.r. Stere Beca) a încercat să adreseze premierului aceste cereri cu ocazia ceremoniei nu justifică folosirea de către pârât (n.r. Radu Mazăre) a apelativului de «milog»“, se mai arată în motivarea Judecătoriei Constanţa.

Citeşte şi 

Exclusivitate!
Radu Mazăre, obligat să achite 5.000 de lei cu titlu de daune morale. Iată motivarea judecătorilor! (document)


Mazăre, obligat să achite daune morale. Dosarul, redeschis ieri de judecătoarele Mariş şi Popescu

Ti-a placut articolul?

Comentarii