Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitaţii noi pentru salvarea Mormântului Hypogeu şi a Edificiului Roman cu Mozaic. Ce spune preşedintele CJC

ro

05 Nov, 2019 00:00 3695 Marime text

„Nu există pericolul să pierdem finanţările“ - aceasta este declaraţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, legat de licitaţiile anulate pentru proiectele de salvare a Mormântului pictat de tip Hypogeu şi, respectiv, a Edificiului Roman cu Mozaic. Totodată, în răspunsul adresat ZIUA de Constanţa, preşedintele CJC a precizat că, în ce priveşte licitaţia pentru restaurarea Mormântului de tip Hypogeu, săptămâna viitoare va fi publicat noul anunţ pentru licitaţie, iar licitaţia pentru Edificiul Roman cu Mozaic va beneficia şi ea de un nou anunţ de participare, cu termen-limită în ianuarie 2020.


„Atragerea de fonduri nerambursabile a fost şi rămâne o prioritate pentru mine“, ne-a precizat de la bun început preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu. Acesta a continuat, afirmând că, în ultimii trei ani, alături de echipa de la CJC, a depus toate eforturile pentru a revitaliza şi a pune în valoare obiectivele turistice din judeţul Constanţa, printre care Mormântul pictat de tip Hypogeu (pentru care s-a obţinut finanţare europeană de 1,4 milioane de euro), dar şi Edificiul Roman cu Mozaic (a cărui finanţare europeană se ridică la circa 3 milioane de euro).

 

Lipsă de specialişti ori dezinteres?


„Pentru cele două proiecte, aşa cum şi dumneavoastră ştiţi, au fost publicate anunţuri de licitaţie deschisă în luna februarie 2019. Din păcate, ambele proceduri au fost anulate din cauza faptului că nu au fost depuse oferte. Nu ştiu dacă acest lucru s-a întâmplat din lipsă de specialişti în domeniul realizării unor lucrări atât de complexe, cum sunt cele pentru aceste monumente istorice sau din dezinteres“, a explicat preşedintele CJC.


Marius Ţuţuianu a mai precizat că, până în prezent, au fost organizate două licitaţii pentru proiectul privind „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic“, însă nu s-a prezentat nimeni, motiv pentru care procedura a fost anulată.


„Vom mai lansa un anunţ de participare cu termen-limită de depunere a ofertelor 8 ianuarie 2020. În acest moment, este transmisă către JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) intenţia de publicare a unui nou anunţ de participare şi, conform procedurii, aşteptăm confirmarea publicării anunţului în SEAP“, a anunţat preşedintele CJC.


Pe această temă, Ţuţuianu a mai afirmat: „Îmi doresc ca la acest termen să avem cel puţin un ofertant participant şi să putem demara lucrările la acest obiectiv deosebit de important pentru cultura şi turismul judeţului Constanţa“.


Cu restaurarea Mormântului de tip Hypogeu, lucrurile stau cam la fel: nu a depus nimeni ofertă. „Licitaţia a fost anulată din lipsă de ofertanţi şi participanţi. S-a refăcut documentaţia, conform recomandărilor ANAP (n.r. Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice) şi, cel târziu, săptămâna viitoare vom publica anunţul de participare“, a precizat preşedintele CJC. Şi legat de acest subiect, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a făcut menţiunea: „Îmi doresc ca cei care pot realiza lucrările să nu ezite în a se prezenta şi reda adevărata valoare a Mormântului Pictat Hypogeu pentru ca, deopotrivă, constănţenii şi turiştii să se poată bucura de un obiectiv cu o însemnătate importantă pentru noi toţi“.


Legat de posibilitatea de a se pierde finanţarea europeană pentru cele două proiecte, Marius Ţuţuianu a conchis, afirmând următoarele: „Deşi suntem într-o mică întârziere, care nu a depins de Consiliul Judeţean, în ceea ce priveşte atribuirea acestor două contracte, nu există pericolul să pierdem finanţările. Am convingerea că specialiştii în execuţia lucrărilor necesare acestor două monumente istorice se vor prezenta la următoarea licitaţie şi vor reda constănţenilor o parte din istoria judeţului“.


Citeşte şi:

Tic-tac pe bani europeni Salvarea mormântului de tip Hypogeu şi a Edificiului Roman cu Mozaic, în stand by (documente)

Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic, în pericol. Licitaţia pentru primul pas al reabilitării, anulată pentru a doua oară

Licitaţia anulată. Salvarea Mormântului Hypogeu din Constanţa nu interesează pe nimeni la un an de la alocarea fondurilor pentru reabilitare!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • arheologul de serviciu 05 Nov, 2019 09:40 Reabilitarea unor monumente istorice de acest tip depasaste capacitatea operatorilor interni. Mai precis, nu avem specialisti in acest domeniu. Pentru pictura si mozaic este nevoie de analize speciale, in primul rand pe materialul suport, pe pigment -culoare, apoi urmeaza lucrarile de restaurare si conservare unde este cazul, plus asigurarea microclimatului care se face tot in urma unor teste de laborator. Treaba complicata. Daca scoala romaneasca a fost vaduvita in in ultimile decenii de specialisti si conditii de formare profesionala acum se vad rezultatele. Nimeni nu se incumeta la astfel de proiecte. Poate daca se vor gasi specialisti externi. Dar pentru asta trebuie ca bugetele proiectelor respective sa se dubleze, ceea ce este greu de conceput si de facut. Pana la urma se va face ceva in stil romanesc, ceva cam de genul ....prinderii unui furtun la Lamborghini cu sarma!