Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitaţia anulată. Salvarea Mormântului Hypogeu din Constanţa nu interesează pe nimeni la un an de la alocarea fondurilor pentru reabilitare!

ro

02 Apr, 2019 00:00 6942 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa a fost nevoită să anuleze licitaţie pentru achiziţionarea de servicii de proiectare (PT+CS+DDE), servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu”.
Motivul: nu a fost depusă nicio ofertă sau au fost depuse oferte care, deşi pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluţiilor tehnice şi/sau financiare.
 

Vă reamintim, achiziţia servicii de proiectare (PT+CS+DDE), Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu” are ca obiect: servicii elaborare documentaţie tehnică Servicii de proiectare (fazele CU, DTAC, DTOE, DTAD, PT+CS+DE); documentaţii tehnice pentru obţinere avize, acorduri şi autorizaţii şi documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire aferente obiectivului de investiţii; asigurarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor (inclusiv fazele determinante şi omisiunile din proiect) şi execuţie lucrări propuse conform DALI/SF şi conform proiectului tehnic.
Pentru salvarea şi punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu, Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat 1,4 milioane de euro, durata de implementare a proiectului fiind de 34 de luni, iar contribuţia Consiliului Judeţean Constanţa de - 1,2 milioane de lei. Contractul a fost semnat anul trecut în luna iunie la Constanţa de preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu şi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării de la acea vreme, Paul Stănescu .
Proiectul „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu“ vizează conservarea, restaurarea şi protejarea cavoului Hypogeu prin reconstituirea picturii murale din interiorul mormântului, refacerea arhitecturii şi realizarea unei structuri de protecţie prin asigurarea unui climat care să permită conservarea; realizarea unei construcţii anexe formate din punct de informare şi corp anexă care să găzduiască instrumentele de prezentare şi interpretare ale monumentului şi care să asigure toate utilităţile administrative necesare, amenajarea peisagistică şi asigurarea dotărilor pentru expunerea, protecţia şi punerea în valoare a monumentului.

Despre Mormântul pictat de tip Hypogeu  


A fost descoperit în ziua de 25 februarie 1988, cu prilejul unor lucrări edilitare realizate în perimetrul necropolei tomitane. Intrarea în mormânt este prevăzută cu dromos (culoar de acces), iar dimensiunile camerei funerare sunt: 2,80 X 2,30 X 2,05. Tencuiala din interiorul mormântului a fost acoperită de reprezentări antropomorfe, zoomorfe şi fitomorfe. Pe peretele nordic este pictat un banchet funerar la care participă cinci persoane, iar doi servitori toarnă vin celor aşezaţi la masă; pe masă se află un platou cu peşte şi coşuleţe de pâine.
 
Pe peretele vestic este pictat un iepure mâncând struguri şi patru potârnichi alături de o cupă, iar pe peretele estic sunt două păsări care ciugulesc dintr-un coş. Pe peretele sudic, deasupra intrării în cavou, sunt pictaţi patru porumbei şi motive vegetale. Toate aceste reprezentări cuprind numeroase simboluri creştine, fapt ce demonstrează că cei înhumaţi au fost creştini.
 
În mormânt au fost descoperite patru schelete în poziţie întinsă, cu capul spre vest, un schelet adunat în stânga intrării şi un schelet de copil depus într-o amforă, în dreapta intrării. Ca obiecte funerare, au fost descoperite: mărgele, brăţări şi un unguentariu.
 
Mormântul a fost construit în prima parte a secolului al IV-lea p.Chr. şi a fost utilizat pentru înhumări succesive până la începutul secolului al V-lea.
 

Citeşte şi:


Au fost semnate contracte importante pentru revitalizarea obiectivelor culturale din judeţul Constanţa - Muzeul de Istorie şi Arheologie şi Mormântul Hypogeu

Încă un pas până la restaurarea Mormântului Pictat Hypogeu. Primăria Constanţa a eliberat certificatul de urbanism

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii