Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liber la traseism pentru primari? Ordonanţa lui Dragnea, considerată „un gest de huliganism politic”

ro

25 Aug, 2014 00:00 3372 Marime text
Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că până la sfârşitul acestei luni ar putea fi adoptată o ordonanţă care va permite aleşilor locali ca, în termen de 15 zile, să decidă apartenenţa lor politică. Mai exact, primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni vor putea să migreze în alt partid fără a-şi mai pierde mandatul.
Cum văd parlamentarii de Constanţa acest demers? Ce cred primarii? Este sau nu ordonanţa lui Dragnea „un gest de huliganism politic”?

 
„Până la sfârşitul acestei luni, în opinia mea (n.r. va fi adoptată ordonanţa). Noi putem să fim ipocriţi, să ne fandosim la televizor şi să discutăm la modul teoretic şi deontologic despre aşa-zisa migraţie a aleşilor locali. Am putea să fim ipocriţi fără să vedem ce se întâmplă în realitate în ţara aceasta acum, în această perioadă, de vreo câteva luni. Scena politică a fost tulburată profund în acest an. S-a desfiinţat USL, din păcate, la iniţiativa colegilor de la PNL, au apărut partide noi - PMP, PLR, a apărut o alianţă, ACL cred ce se numeşte”, a declarat social-democratul Liviu Dragnea, citat de HotNews.ro.

„O încălcare fragrantă a votului cetăţenilor”

Deşi nu e încă adoptată, ordonanţa lui Dragnea a atras deja o serie de critici extrem de dure. Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu este de părere că „ne îndreptăm cu paşi rapizi către o democraţie «originală», administrată de semidocţi preţioşi cu titluri şi averi fabuloase”, dar şi că o astfel de iniţiativă ar fi „o încălcare fragrantă a votului cetăţenilor şi o pervertire a voinţei lor politice”.

„Nu există o descentralizare reală” 

Şi Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier prezidenţial, a comentat pe marginea acestei posibile ordonanţe, pe pagina sa de Facebook. „De ce pleacă cei mai mulţi primari? Pentru că sunt nişte cerşetori la poarta baronilor şi Guvernului. Pentru că nu primesc bani decât dacă slujesc politic puternicii zilei. Dar de ce nu au primarii bani? Pentru că nu există o descentralizare reală, pentru că avem localităţi falimentare, care nu se pot auto-susţine financiar, pentru că teritoriul României este încă organizat comunist, ca pe vremea lui Ceauşescu. Şi asta se întâmplă pentru că o clică organizată în partide nu are niciun interes să elibereze aceşti sclavi trişti”.

„Susţin infractorii, mincinoşii, iar acum şi traseiştii” 

Deputatul Gheorghe Dragomir, lider al PNL Constanţa, consideră că social-democraţii „îşi dau, prin această ordonanţă, arama pe faţă”. „Mă uimesc oamenii ăştia. Am crezut că măcar se prefac că dau dovadă de un minim de decenţă. Astea nu sunt gesturi de doctrină de stânga. Vor o ordonanţă ca să intre în vigoare rapid, până la prezidenţiale. Susţin infractorii, mincinoşii, iar acum şi traseiştii”, a declarat liderul liberalilor constănţeni. Dragomir a ţinut să adauge şi că, dacă această ordonanţă va fi adoptată, „vom asista la un fenomen de genul cu o mână semnează contracte (n.r. primarii), cu alta, adeziuni la PSD”.
Deputatul PNL a mărturisit şi că nu crede că primarii liberali din judeţul Constanţa vor da fuga la PSD. „Nu cred, ei au mai fost supuşi la asemenea presiuni”, susţine Gheorghe Dragomir.

„Se practică un şantaj la adresa primarilor” 

Nici deputatul PNL Mihai Lupu nu apreciază intenţiile vicepremierului Liviu Dragnea. „PSD nu este la prima astfel de tentativă. PSD nu se dezminte. Ţine de tradiţia partidului să racoleze oameni şi să schimbe majorităţi”, explică Lupu.
Parlamentarul constănţean a menţionat că, în cazul în care această ordonanţă va fi aprobată, ea va fi atacată. „Se practică un şantaj la adresa primarilor. Nu primesc fonduri pentru proiecte”, a adăugat Mihai Lupu.

„O măgărie marca PSD”

Senatorul PDL Gigi Chiru nu pare foarte surprins de planurile vicepremierului, susţinând că ordonanţa „este în nota caracteristică domnului Dragnea”. „Pentru interesul său, PSD schimbă regulile jocului, în timpul jocului, pentru a câştiga prezidenţialele. Ordonanţa va permite celor care sunt de vânzare să plece de la un partid la altul. Este uşor de negociat cu un primar care nu are bani. În concluzie, o măgărie marca PSD”, a conchis senatorul PNL.

„Vagabondeală politică” 

Extrem de vehement, senatorul liberal Puiu Haşotti apreciază că ordonanţa dorită de Liviu Dragnea este „un gest de huliganism politic”. „Un gest de huliganism politic care nu face decât să încurajeze migraţia, vagabondeala politică. Dar totul se plăteşte în viaţă şi în politică”, este de părere senatorul PNL.

„O chestie corectă pentru primari” 

La polul opus, senatorul PSD Nicolae Moga nu vede nimic în neregulă cu această ordonanţă. „Este campanie electorală, controversele se vor accentua”, consideră social-democratul. „E o chestie corectă pentru primari, pentru ca ei să aleagă o dată pentru totdeauna în ce partid sunt. Or scopul ordonanţei este acela ca aleşii locali să nu-şi piardă mandatul”, explică Moga.
„Eu o văd ca pe o chestie pozitivă, dar fiind campanie electorală, fiecare interpretează cum vrea. Sunt mulţi primari care joacă la două, trei capete şi nu-i corect”, a mai afirmat senatorul PSD de Constanţa.

Vasile Delicoti - „Propunerea trădează mari probleme în interiorul PSD“

O altă părere o expune primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, care dă un alt fel de interpretare gestului vicepremierului. „Nu mi se pare normal să se dea o ordonanţă de urgenţă în acest sens în aşa scurt timp. Orice propunere «sănătoasă» se face pe termen lung sau nu se mai face. Este doar o şmecherie politică ce trădează reale probleme în interiorul PSD. Înseamnă că au motive de îngrijorare cu privire la susţinerea candidatului lor la alegerile prezidenţiale dacă recurg la un asemenea tertip. Dacă se urmăreşte altceva, atunci să se dea o lege pe termen lung, astfel încât şi în cazul unei viitoare guvernări, UDMR - să zicem -, primarii să poată face aceeaşi schemă“, a declarat primarul de la Poarta Albă, Vasile Delicoti.
„Este foarte bună această idee. Este un test de loialitate. Astfel, aleşii locali pot decide de care parte a baricadei sunt: de partea comunităţii pe care o conduc, sau de partea clasei politice. Este clar că ordonanţa este propusă «cu dedicaţie» pentru acest partid care conduce prin măsuri dictatoriale. Primarii pot alege dacă rămân fideli oamenilor sau PSD-ului“, a declarat primarul independent al comunei Peştera, Valentin Vrabie.

Tudor Nădrag - „Frecţie cu Diana la piciorul scaunului“

Din punctul de vedere al primarului oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, dacă propunerea legislativă se va pune în aplicare, nu va conta cu aproape nimic. „Propunerea vicepremierului se numeşte «Frecţie cu Diana la piciorul scaunului». Pentru că cel care vrea să treacă de la un partid la altul, atunci când consideră că cei pe mâna cărora a mers la alegerile anterioare l-au dezamăgit, o pot face şi fără acest tam-tam. Eu sunt unul dintre exemplele grăitoare: atunci când am concluzionat că PDL mi-a dezamăgit aşteptările, am ales să merg pe mâna PSD încă din timpul mandatului în care eram primar PDL“, a replicat acesta.
 
Contrar părerii edilului-şef de la Hârşova, şeful administraţiei publice locale de la Ciobanu, Tudorel Gurgu, susţine că acest lucru nu va schimba cu nimic clasa politică: „Nu mă interesează şi nu mă afectează în niciun fel această iniţiativă. Toţi sunt oricum o apă şi-un pământ. Primarii trebuie să îşi vadă de treaba lor în comună sau oraş şi atât!“, a declarat incisiv acesta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii