Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mijloc ar fi controversata taxă de tramă stradală! Transportatorii interurbani au dat în judecată Consiliul Local Municipal Constanţa (document)

ro

06 Nov, 2017 00:00 6196 Marime text
Zece societăţi care au ca obiect de activitate transportul public interurban de persoane au dat în judecată Consiliul Local Municipal.
 
Dosarul cu nr. 7487/118/2017 a fost înregistrat în prima zi a lunii noiembrie, pe rolul Secţiei de Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa. Obiectul dosarului este anulare act administrativ, suspendare executare act administrativ HCL nr. 382/28.12.2016 - hotărârea prin care au fost aprobate taxele şi impozitele locale pentru anul în curs.
 
Cele zece societăţi sunt reprezentate în instanţă de avocatul Daniela Padeanu.
Este vorba despre următorii operatori de transport: Marcon Star SRL, Transevren SRL, Servcom Adrian SRL, Trans Tur SRL, Nursen Transcom SRL, Dumacris SRL, Georgiana & Alina SRL, Vibo Trans SRL, JTA Trans SRL şi Marcotrans SRL.

Taxa de tramă stradală, atacată în instanţă de ACIA 

În 2016, după anularea în primă instanţă a celebrei taxe de linişte din Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă, municipalitatea constănţeană primea o nouă lovitură. Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA) a solicitat Tribunalului Constanţa „anularea în parte a Anexei 5 «Alte taxe administrate de serviciul public de impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului local» din Hotărârea Consiliului Local Constanţa nr. 312/18.12.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016, în ceea ce priveşte Cap. III - «Taxă folosire tramă stradală de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri pe raza municipiului Constanţa pe străzile de trafic uşor, mediu şi greu»“.

În toamna aceluiaşi an, Tribunalul Constanţa a decis anularea taxei de folosire a tramei stradale de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri pe raza municipiului Constanţa, pe străzile de trafic uşor, mediu şi greu. Iată care a fost soluţia pe scurt: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active invocate de pârât. Admite acţiunea. Dispune anularea în parte a anexei nr. 5 - «Alte taxe administrate de serviciul public de impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului local» din Hotărârea Consiliului Local nr. 312/18 12 2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016 în ce priveşte Cap. III - «taxă folosire tramă stradală de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri pe raza municipiului Constanţa pe străzile de trafic uşor şi greu». Dispune obligarea pârâtului la plata către reclamant a sumei de 1.550 de lei - onorariu avocat şi taxa de timbru - şi la plata sumei de 322,4 lei - cheltuieli de transport, toate cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va putea depune la Tribunalul Constanţa sub sancţiunea nulităţii“.

Tot în 2016, Serviciul Public de Impozite şi Taxe din Constanţa transmitea că „hotărârea judecătorească nr. 1154/29.09.2016, care stabileşte anularea taxei, reglementată la Cap. III din anexa nr. 5 din Hotărârea Consiliului Local nr. 312/2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor pentru anul 2016, va fi pusă în aplicare doar la data rămânerii definitive a acesteia“.

Până la sfârşitul anului 2016, încasările aferente taxei de folosire a tramei stradale au fost estimate la 2.100.000 de lei, iar până la data de 31 august 2016, sumele încasate sunt în cuantum de 2.312.843 de lei. Pentru anul 2015, încasările au fost estimate la 2.100.000 de lei, iar cuantumul încasărilor realizate a fost de 2.483.837 de lei.
 
Reprezentanţii instituţiei mai susţineau că „prezenta taxă este instituită ca taxă locală în temeiul prevederilor art. 486, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, fiind fundamentată de necesitatea utilizării reţelei de drumuri ce se află în administrarea municipalităţii şi pentru contracararea efectelor nedorite ale tranzitării oraşului de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri, respectiv deteriorarea covorului asfaltic, poluarea etc“.
 
În aprilie 2017, Serviciul Public de Impozite şi Taxe a revenit cu noi precizări cu privire la pronunţarea Curţii de Apel Constanţa în dosarul nr. 2426/118/2016, având ca obiect anularea taxei de folosire a tramei stradale pentru anul 2016, în sensul respingerii în mod definitiv a cererii de chemare în judecată formulată de reclamanta Asociaţia Constanţa Ia Atitudine, în contradictoriu cu Consiliul Local al municipiului Constanţa şi Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local. „Prin urmare, taxa de folosire a tramei stradale de către autovehiculele concepute şi construite pentru transportul de mărfuri pe raza municipiului Constanţa pe străzile de trafic uşor şi greu rămâne valabilă pentru 2016“, se arătă în precizare.
 
Transportatorii au de achitat retroactiv taxa de tramă pentru ultimii cinci ani!
 
Unul dintre reprezentanţii transportatorilor care au acţionat în instanţă Consiliul Local Municipal spune că acţiunea în instanţă vine după ce societăţile au primit somaţii să achite retroactiv contravaloarea taxei de tramă stradală pentru ultimii cinci ani.
 
„În ultimii ani, transportatorii de persoane au fost scutiţi de plata taxei de tramă. Nici nu am primit subvenţii (deşi noi facem un serviciu social, până la urmă, îi transportăm pe constănţeni către sau dinspre locurile de muncă), dar nici nu am achitat taxa de tramă. Ne-am trezit acum cu somaţii de plată pentru ultimii cinci ani. Dacă tot trebuie să achităm taxa, ne dorim ca aceasta să fie mai mică. Acesta este motivul pentru care ne-am adresat instanţei de judecată“, ne-a precizat Evren Omer, reprezentantul unuia dintre operatorii de transport.
 
Vom reveni.
 
În secţiunea „Documente“ este disponibilă HCL 382/28.12.2016, pe care transportatorii au atacat-o în instanţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii