Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:06 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hasotti, umilit la congres

ro

23 Mar, 2009 02:59 3915 Marime text

DESCHIDERE_Puiu_Hasotti_12.jpgSchimbarea la nivel central a conducerii PNL ar putea conduce la „fortificarea echipelor din teritoriu"

După două zile maraton, cei peste 1.400 de delegaţi liberali prezenţi la Congresul Extraordinar al PNL au ales schimbarea radicală a conducerii centrale a partidului. Tandemul Crin Antonescu - Ludovic Orban a câştigat detaşat în faţa echipei Tăriceanu. Printre perdanţii de seamă ai competiţiei interne se află şi fostul vicepreşedinte, senatorul Puiu Haşotti, devenit simplu membru de partid.

Vântul schimbării a suflat puternic în Partidul Naţional Liberal şi, în pofida unor manevre folosite de unii lideri judeţeni pentru a influenţa votul într-un fel sau altul şi a stricteţii impuse în procesul de votare, a produs efectul dorit de majoritate: aducerea unei echipe noi la cârma partidului. Organizaţia judeţeană a PNL Constanţa a fost formată din 42 de persoane desemnate în cadrul ultimei şedinţe a Delegaţiei Permanente Judeţene. Numai că din motive de sănătate - cum ne-a declarat preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir - sau din motive ce au rămas necunoscute inclusiv celor direct vizaţi, unele persoane au fost înlocuite. Printre cei ce n-au mai participat la Congresul extraordinar al PNL s-au aflat: Valentin Şerbănescu - membru în Biroul Politic Teritorial, Gheorghe Grameni - primarul comunei Mihai Viteazu şi Doru Luţac - fost membru AP. Despre primii doi, Dragomir a explicat că starea de sănătate nu le-a permis deplasarea şi s-a recurs la înlocuirea lor. Ultimul, Doru Luţac, a aflat cu puţin timp înainte de eveniment că nu va participa la congres. Motivul nu-l ştie nici el, însă era lesne de înţeles că, fiind colegul lui Max Bădin - susţinător declarat al lui Crin Antonescu şi al echipei acestuia -, votul său ar fi înclinat balanţa în favoarea contra-candidatului lui Călin Popescu Tăriceanu, favoritul ex-vicepreşedintelui Puiu Haşotti şi al liderului judeţean al PNL, Gheorghe Dragomir. Numai că orice manevră făcută nu şi-a atins scopul, iar liberalii au decis să fie conduşi de alţi oameni, cu un alt discurs, un alt trecut şi o altă atitudine.

congres_PNL.jpgSe anticipa eşecul

Poate pentru că se temea că va ieşi din primul eşalon al PNL, senatorul Puiu Haşotti a evitat, până în ultimul moment, să spună presei dacă va încerca să-şi prelungească mandatul de vicepreşedinte, funcţie în care a rezistat ani buni. „Sunt încă foarte nehotărât dacă voi mai candida pentru vreo funcţie la congres. Voi mai reflecta asupra acestei chestiuni. Oricum, pentru mine nu este o chestiune fără de care să nu pot continua să activez", declara liderul PNL, evitând un răspuns la obiect. În schimb, el n-a omis să reamintească presei că este în conducerea PNL, în general ca vicepreşedinte, din 1997. După cum se putea anticipa, candidatura lui Haşotti a fost înregistrată la secretariatul partidului, dar el n-a suflat o vorbă. Chiar dacă noul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, ar fi dorit ca în componenţa Biroului Politic Central să fie un echilibru între cele două tabere, pentru a nu genera frustrări şi tensiuni, delegaţii au fost de altă părere. În BPC se regăsesc persoane influente din tabăra Tăriceanu, însă numărul lor este redus şi nu include pe unul dintre susţinătorii vehemenţi ai ex-liderului PNL - senatorul Puiu Haşotti. Din totalul voturilor valabil exprimate pentru desemnarea membrilor BPC, Haşotti a atras doar 540. Astfel, vicepreşedintele PNL a devenit simplu membru de partid, un parlamantar ce va deţine, în această sesiune, funcţia de lider al grupului parlamentar PNL din Senat.
Faptul că a pierdut, iar cei pe care i-a susţinut n-au avut câştig de cauză se pare că i-a supărat rău pe Haşotti şi pe Dragomir. Surse din partid au afirmat că, imediat după exprimarea votului pentru alegerea vicepreşedinţilor, cei doi lideri tomitani au sunat strângerea delegaţilor de la Constanţa şi au părăsit Palatul Parlamentului. „Din 42 de persoane, nu mai erau la final decât şapte delegaţi de la Constanţa, printre care i-am văzut pe Ionel Chiriţă, Adrian Bratu, Gheorghe Albu, Max Bădin şi Aurel Butnaru", au precizat aceleaşi surse.

Chiriţă, promovat în BPC

Ionel Chiriţă a fost unul dintre primarii cu care PNL Constanţa şi nu numai s-au mândrit multă vreme. Mai mult, deşi în vara trecută a pierdut mandatul de primar al oraşului Hârşova, el s-a implicat şi şi-a ajutat colegii de partid ce aspirau la mandatele de parlamentari. Este şi cazul senatorului Colegiului 2, Puiu Haşotti, pentru care Chiriţă şi alţi membri ai Ligii Aleşilor Locali ai PNL s-au zbătut mult să atragă voturi în favoarea sa şi l-au ajutat să rămână parlamentar. Răsplata lui Haşotti: în ultima şedinţă a Delegaţiei Permanente Naţionale a PNL, senatorul a afirmat că „Liga Aleşilor Locali (n.r. Ionel Chiriţă este secretarul general al acestui for) e parazitară". Numai că, la Congresul extraordinar al PNL, cel a cărui activitate o defăima, a fost mult mai apreciat de delegaţii liberali, care i-au acordat 617 voturi, suficiente pentru a deveni membru al BPC.

Schimbările continuă?!



În opinia proaspătului membru BPC, Ionel Chiriţă, schimbarea conducerii centrale va avea efect în teritoriu, în sensul că filialele vor fi activate şi dinamizate. El nu a exclus posibilitatea recurgerii la unele modificări în structurile de conducere judeţene „pentru fortificarea echipelor". Referitor la Constanţa, Chiriţă şi-a manifestat îngrijorarea că, în ultimii 18 ani, PNL „şi-a făcut o poziţie de opoziţie în municipiu şi în judeţ", iar rezultatele înregistrate sunt slabe. „Trebuie o împrospătare în multe zone ale PNL şi şansa de a creşte presupune aducerea electoratului, care e în grevă faţă de politicieni, şi recâştigarea zonelor urbane. La Constanţa, conducerea trebuie să performeze. Trebuie să discutăm şi să vedem cine îşi asumă rezultatele şi cine se implică în mobilizarea pe viitor a liberalilor", a declarat Ionel Chiriţă. El a adăugat că filiala judeţeană de la malul mării va trebui să se deschidă şi în propriile structuri, pentru a atrage noi oameni, care ştiu să comunice cu cetăţenii.

{mos_ri:Hasotti}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • RITA 23 Mar, 2009 11:14 SA SE MULTUMEASCA CU CE ARE CA A PUS MANA PE DESTULE TERENURI SI CASE . CAND A VENIT DIN VERIA ERE SARAC LIPIT PAMANTULUI .
  • RITA 23 Mar, 2009 10:55 A MANCAT DESTUL CAND A VENIT DIN VERIA ERAU SARATI LIPITI PAMANTULUI ACUM SE LAFAIE IN TERENURI SI CASE
  • E.M. 23 Mar, 2009 06:59 Un week-end care ne-a produs o bucurie, eliminarea lui Hasoti din conducerea centrala a PNL, face bine si partidului si organizatiei judetene PNL. Personal m-am bucurat pt. ca plecarea mea din PNL s-a datorat nenorocitului de Hasoti. Acum Dumnezeu poate sa aiba gija linistit de PNL.