Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:17 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grădiniţă privată într-o clădire a statului Cum a reuşit soţia lui Nicuşor Constantinescu să încheie un contract pe 30 de ani cu RAEDPP

ro

17 Sep, 2014 00:00 6317 Marime text


Luni, anul şcolar a început cu dreptul nu doar pentru elevi, ci şi pentru cei de la grădiniţă. Ba chiar şi grădiniţele particulare îşi freacă de acum mâinile a câştig. O astfel de instituţie de învăţământ particulară este şi Rainbow Kinder Campus, noua preocupare a Codruţei Constantinescu, soţia preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

În afacerea cu grădiniţa, doamna Constantinescu nu este singură, fina Cătălina Lăpăduş (fostă Căpăţână) - fiica Sandei Ciocoiu – fiind şi ea implicată. Nu mai puţin interesant este că „business-ul“ celor două se bucură de sprijinul Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public şi Privat“ (RAEDPP) Constanţa.

Investiţie naşă-fină, cu sprijinul RAEDPPAşa cum menţionam într-o ediţie anterioară, Rainbow Kinder Campus a început să prindă contur chiar de la începutul anului. Primăria Constanţa a dat către RAEDPP Constanţa şi SC Rafting Company SRL autorizaţia cu numărul 7 din ianuarie 2014. Cele două părţi solicitau documentul pentru o lucrare de „Reabilitare, transformare imobil S+P, din cantină în grădiniţă afterschool, amenajări exterioare teren investitor: SC Rafting Company SRL, conform contractului de asociere nr. 1182/01.02.2013“, durata investiţiei fiind preconizată a se întinde pe 30 de luni. Facem precizarea că RAEDPP a fost înfiinţată printr-o hotărâre de Consiliu Local Municipal Constanţa (nr. 332/02.08.1996) şi are în administrare spaţii şi terenuri aparţinând domeniului public şi privat al municipiului Constanţa, inclusiv unităţile de învăţământ preuniversitar, clădiri şi terenuri aferente acestora, fiind deci o instituţie de interes local.

Fina Cătălina, cumătra Sanda Ciocoiu

Celălalt asociat în cadrul contractului, SC Rafting Company SRL, este tocmai societatea deţinută, în proporţii egale, de nimeni altele decât Codruţa Mihaela Constantinescu, soţia lui Nicuşor Constantinescu, şi fina Maria-Cătălina Lăpăduş. Cătălina-Maria este fiica Sandei Ciocoiu, şefa Conpress Holding şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD. Cele două, Codruţa şi Cătălina, au rămas singurele asociate în SC Rafting Company SRL, după retragerea Mihaelei Coconcea. Cătălina Lăpăduş este asociată şi în Mara Construct SRL, societate care a câştigat numeroase contracte la Consiliul Judeţean condus de naşul Nicuşor Constantinescu.

RAEDPP a dat o clădire la schimb cu nimic?

Dar cum a început „colaborarea“ între RAEDPP şi cele două doamne din jurul lui Nicuşor Constantinescu? Instituţia de interes public a încheiat cu SC Rafting Company, societatea celor două, contractul de asociere nr. 1182/01.02.2013 având ca obiect „asocierea privind reabilitarea şi exploatarea imobilului «clădire S+P şi teren în suprafaţă de 1.733 mp, situat în Constanţa, bulevardul Mamaia nr. 284, în vederea desfăşurării de activităţi de formare/educare/dezvoltare personală a copiilor integraţi în învăţământul preuniversitar»“, se arată într-un răspuns al regiei constănţene. RAEDPP face precizarea că nu a adus în asociere sume în lei sau altă monedă. „Aportul RAEDPP Constanţa a constat doar în clădire (aflată într-o stare avansată de degradare la data predării în anul 2013) şi teren aferent“, se precizează în documentul remis către ZIUA de Constanţa. „Investiţia, în integralitate, este finanţată de către SC Rafting Company SRL, care are obligaţia de a asigura mijloacele materiale, umane şi financiare în vederea executării lucrărilor şi bunei exploatări a construcţiei, potrivit obiectului asocierii“, mai face precizarea RAEDPP Constanţa. Din răspunsul regiei constănţene reiese, la prima vedere, că instituţia de interes public nu ar încasa vreo sumă pentru clădirea în care funcţionează grădiniţa Codruţei Constantinescu şi a finei Cătălina. „Bineînţeles că există cote de participare“, ne asigură directorul regiei, Mădălina Moţăţăianu. Aceasta ne-a solicitat  adresă pentru a ne pune la dispoziţie informaţii referitoare la suma pe care RAEDPP o încasează de la SC Rafting Company. După ce vom primi răspunsul de la instituţie, vom reveni cu informaţii. 

30 de ani de exploatare neîngrădită

Cel mai interesant aspect ţine însă de perioada pentru care s-a încheiat contractul de asociere: 30 de ani. Respectiv „între 1 februarie 2013 şi 31 ianuarie 2043, perioada de recuperare a cheltuielilor cu investiţia efectuată (conform raport de evaluare întocmit de evaluator autorizat)“, se arată în răspunsul Regiei, obţinut în urma adresei înaintate conform Legii 544/2001.

Amintim că, pe 7 august, RAEDPP şi SC Rafting Company SRL au solicitat modificarea proiectului aprobat prin Autorizaţia de Construire antepusă - nr. 7/07.01.2014, pentru proiectul care se construieşte pe bulevardul Mamaia nr. 284, în incinta Liceului Energetic, Constanţa. De altfel, aşa cum se precizează chiar pe site-ul Grădiniţei Rainbow Kinder Campus, adresa de mai sus coincide cu cea pentru care s-a cerut autorizaţia de construire. După cum se ştie, Codruţa Constantinescu are experienţă veche cu grădiniţele, lucru menţionat şi pe site-ul Rainbow Kinder Campus. „Bazându-ne pe o experienţă de 16 ani în domeniu, am gândit o ofertă educaţională complexă. Atât Grădiniţa «Piticot», cât şi programele de before/after-school şi cercurile tematice oferă o educaţie fără compromisuri pentru copiii dumneavoastră“, se precizează în descrierea centrului. După o experienţă îndelungată cu copiii (Grădiniţa „Ţara Piticilor“ fiind tot un proiect al Codruţei Constantinescu), apreciem iniţiativa, lăudabilă, de altfel. Dar ne întrebăm cum se face că cele două asociate nu pot întreprinde ceva fără ajutorul RAEDPP şi de ce sediul noii instituţii de educaţie preşcolară este situat tocmai într-un imobil ce aparţine, în definitiv, statului, clădire de care pot dispune pentru următorii 30 de ani...

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • !!! 17 Sep, 2014 15:48 Administrator ZIUA de CT: Nu publicăm asemenea comentarii. va multumim pentru intelegere