Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:18 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv Carne cu mâzgă, ştearsă cu apă şi oţet. Cârnaţi înverziţi, spălaţi cu detergent. Pe fir a intrat şi DNA Constanţa (galerie foto)

ro

14 May, 2016 00:00 9831 Marime text
 „În situaţia în care produsele din carne prezentau mâzgă, angajaţii ştergeau aceste produse cu apă şi cu oţet, pentru a crea aparenţa că aceste produse sunt proaspete“
 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au finalizat cercetările specifice în dosarul cărnii aparent alterate, cauză în care au fost trimişi în judecată Răzvan DimoftacheDaniela Violeta CalotăDaniel StanciulescuCristina BraşoveanuEmilian Augustin ŞuicăDenis OmerIbraim ŞenolNicu BoiciucElena Bozuc şi SC All Plus Consulting SRL. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa, instanţă care a decis menţinerea sub control judiciar atât a lui Răzvan Dimoftache, cât şi a Danielei Violeta Calotă. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Părţile vătămate în dosar sunt Luminiţa Eugenia Munteanu, SC Caracul SRL, prin lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL, Maria Lupaşcu, SC Prod Import CDC SRL, prin reprezentant Costel Costea, şi ANAF - Direcţia Generală a Vămilor - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi. Până la acest moment nu a fost stabilit primul termen de judecată.
 
În cauză, în luna februarie, polițiștii din Constanța au ridicat aproape o tonă de carne expirată, de la un magazin din Tomis III, mai exact din piața veche.
 
Potrivit rechizitoriului, document care se află la Tribunalul Constanţa, procurorii au ajuns la concluzia că, „în perioada 2014 - 10 februarie 2016, s-au comercializat, în mod constant, carne şi produse din carne alterate, vătămătoare pentru sănătatea umană“.

Termenul de valabilitate, actualizat la zi  

„S-a stabilit faptul că angajaţii au primit indicaţii asupra modalităţii în care să fie aranjate vitrinele frigorifice pentru a fi prezentate clienţilor în timpul programului de lucru, respectiv carnea proaspătă se aşeza în faţă, iar carnea veche, în spate. (…) La începutul fiecărei zile de activitate cu clienţii, angajaţilor li se solicita să modifice termenul de valabilitate consemnat pe eticheta fiecărui produs, împunându-li-se să fie trecut drept termen de valabilitate ziua în curs“, se mai arată în rechizitoriu.

Slănina şi oasele de porc care se învecheau erau fie afumate, fie fierte, iar apoi erau scoase din nou la vânzare  

„În situaţia în care produsele din carne prezentau mâzgă, angajaţii ştergeau aceste produse cu apă şi cu oţet pentru a crea aparenţa că aceste produse sunt proaspete, iar în situaţia cârnaţilor au fost martore care au indicat că, dacă aceste produse se înverzeau, fiind alterate, erau şterse cu detergent. În mod constant, martorii audiaţi în cauză au declarat că, în situaţia în care carnea nu se vindea la sfârşitul unei zile de lucru, la magazinul 9, aceste cantităţi de carne erau returnate la magazinul 13. În acest magazin se proceda la tocarea cărnii care nu se vânduse, iar din această carne se preparau cârnaţi. Slănina şi oasele de porc care se învecheau erau fie afumate, fie fierte, iar apoi erau scoase din nou la vânzare. (…)“, potrivit rechizitoriului.

Gândaci 

„Referitor la condiţiile de igienă în care se desfăşura activitatea, a rezultat faptul că spaţiul în care erau expuse la vânzare carnea şi produsele din carne erau pline de gândaci, iar pentru combaterea acestora, la sfârşitul fiecărei zile, angajatele foloseau diferite soluţii toxice pentru alimente cu care stropeau pardoseala, în dreptul vitrinelor frigorifice, sau spălau cu clor“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei de judecată.

Disjungere către DNA Constanţa

Foarte important, la momentul trimiterii dosarului către Tribunalul Constanţa, spre soluţionare, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare către Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa, în vederea cercetării a două presupuse fapte de corupţie.
 
Citeşte şi 
 
UPDATE 11. Răzvan Dimoftache, arestat preventiv
Peste trei tone de carne expirată, confiscată de la două magazine din Tomis III (galerie foto+video)

 
Afaceristul Răzvan Dimoftache, reţinut
Sute de kilograme de carne stricată, confiscate de poliţişti în Piaţa Tomis III (galerie foto + video)

Ti-a placut articolul?

Comentarii