Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisarul-şef Tudorel Dogaru le răspunde „haterilor“ „Este nevoie de poliţie locală“

ro

13 Feb, 2018 00:00 15291 Marime text
Comisarul-şef Tudorel Dogaru, şeful Poliţiei Municipiului Constanţa, detaşat în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Poliţie Locală Constanţa, ne-a acordat, ieri, un interviu în cadrul căruia a vorbit despre activitatea instituţiei pe care o conduce de la începutul acestui an. Comisarul-şef Tudorel Dogaru a mai menţionat că trăim într-un oraş sigur, în care va fi implementat un sistem integrat de supraveghere video. Tot comisarul-şef Dogaru susţine că este nevoie de poliţie locală pentru a implementa, a constata şi a aplica ceea ce legiferează Consiliul Local.

Sunteţi în fruntea Poliţiei Locale din data de 1 ianuarie. Vă rog să ne vorbiţi puţin despre activitatea instituţiei!  

Dacă vă referiţi la modul în care s-a acţionat până la venirea mea, pentru că am văzut că aţi legat-o cumva de data de 1 ianuarie, este adevărat că a fost obiectul unei analize pe care am făcut-o împreună cu şefii serviciilor din Poliţia Locală. În urma analizei, au fost trase câteva concluzii ce au vizat nişte priorităţi pe care le are în acest an Direcţia Generală Poliţia Locală, centrate, în principal, pe asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică corespunzător.
 
Este adevărat că numărul de poliţişti locali pe care noi îl avem în activitate este foarte redus. Vestea bună este că în această săptămână se vor derula procedurile de concurs pentru acoperirea a 98 de funcţii. Toate sunt pe zona de ordine şi siguranţă publică. Apoi, în funcţie de câţi vor reuşi să promoveze acest examen, o să adaptăm şi modalitatea în care implementăm priorităţile respective. (…)
 
O a doua chestiune este legată de zona de siguranţă rutieră şi de fluenţă rutieră. Aici suntem limitaţi de apariţia în cursul anului 2017 a deciziei nr. 11 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, care a pronunţat un recurs în interesul legii, prin care, în situaţia în care se fac constatări vizând abateri rutiere, dar nu se cunoaşte cine a condus maşina respectivă, poliţiştii locali cu atribuţii rutiere nu au dreptul să poarte o corespondenţă cu proprietarii şi să stabilească cine anume a condus maşina ori cine a săvârşit abaterea respectivă. Singurii care sunt abilitaţi prin prisma textelor de lege şi prin prisma interpretării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României sunt cei de la Poliţia Rutieră - Poliţia Naţională.
 
Din acest punct de vedere, vă spun cu părere de rău că mare parte dintre atribuţiile pe care Poliţia Locală le avea pe zona de opriri şi staţionări neregulamentare sunt golite de conţinut. Ca atare, atunci când suntem sesizaţi, în măsura în care identificăm conducătorul auto, luăm măsurile prevăzute de lege. Dacă şoferul nu este identificat, îl îndrumăm pe cel care a făcut sesizarea să se adreseze poliţiei naţionale pentru identificarea şi sancţionarea conducătorului auto.
 
O altă zonă este reprezentată de activitatea comercială, urmată de zona de mediu şi de disciplina în construcţii. Pe toate aceste paliere au fost stabilite priorităţi. Intenţionăm ca anumite tipuri de acţiuni să le transmitem live.

Câţi poliţişti locali sunt în acest moment în Constanţa? 

Aproximativ 150. Aşa cum arătam şi mai sus, în această săptămână se vor derula procedurile de concurs pentru acoperirea a 98 de funcţii. (…) Este o hotărâre de guvern care reglementează schema de personal la nivelul unei astfel de instituţii: raportul este de un poliţist local la 1.000 de cetăţeni.

Este Constanţa un oraş sigur?  

Da! Constanţa este un oraş sigur. Este un oraş în care infracţiuni foarte grave nu s-au produs. Sau dacă au fost, au fost foarte rare. Întotdeauna au fost identificaţi autorii. Şi asta pentru că Poliţia Naţională are oameni profesionişti.

Este vreun cartier din Constanţa în care poliţiştii locali acţionează mai mult decât în altul? Este vreun cartier mai periculos decât altul? 

Nu neapărat prin prisma periculozităţii, cât prin prisma faptului că zona fost asumată social de Primăria Constanţa. Este vorba despre cartierul Henri Coandă.

Este nevoie de poliţie locală? 

În măsura în care legiuitorul a hotărât acest lucru, înseamnă că este nevoie. Eu zic că este nevoie. Zona de disciplină în construcţii cine ar putea să o asigure? Zona de protecţia mediului cine ar putea să o asigure? Zona de activitate comercială cine ar putea să o asigure? Este suficient dispozitivul de ordine şi siguranţă publică constituit din Poliţie Naţională şi Jandarmerie? Răspunsul este nu. În măsura în care Poliţia Naţională şi Jandarmeria ar avea suficiente forţe, ai putea să spui că pe această zonă nu ar mai fi necesară. Dar în măsura în care nu au, în măsura în care trebuie să îţi vină o forţă care să implementeze şi ce hotărăşte la nivel de consiliul local. Poliţia Naţională şi Jandarmeria constată ce le dau în competenţă Guvernul României, Parlamentul. În schimb, Poliţia Locală vine şi implementează, constată şi aplică ceea ce legiferează consiliul local din localitatea respectivă. Consiliul local nu poate da sarcini Poliţiei Naţionale ori Jandarmeriei. Avem nevoie de un organism care să implementeze acele hotărâri.

Constanţa va avea un sistem integrat de supraveghere video? 

Da. Există un asemenea proiect, care a demarat în 2015, şi sper să avem ceva palpabil cât de curând.
 
Amintim că, pe data de 8 mai 2014, Primăria Constanţa a eliberat Certificatul de urbanism nr. 1106, al cărui beneficiar este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanţa. Potrivit documentului, pe următoarele străzi şi bulevarde va fi montat un sistem integrat de monitorizare cu camere video: I.C. Brătianu, Aurel Vlaicu, Tomis, 1 Mai, 1 Decembrie, Al. Lăpuşneanu, Ferdinand, Gării, Traian, Piaţa Ovidiu, Arhiepiscopiei, Revoluţia din Decembrie 1989, Regina Elisabeta, Promenada Faleză, Mircea cel Bătrân, I.G. Duca, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Nicolae Iorga, Ştefan Mihăileanu, Chiliei, Primăverii, Ion Andreescu, Baba Novac, Cumpenei, Dezrobirii, Soveja, I.L. Caragiale, Theodor Burada, Bărăganului, Cişmelei, Cpt. Dobrilă Eugeniu şi în staţiunea Mamaia.
 
Citeşte şi: 
 
Supravegheaţi non-stop
Lista intersecţiilor din Constanţa unde s-ar putea monta camere video
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii