Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat a castigat, in realitate, partidul lui Mazare

ro

08 May, 2009 01:03 2282 Marime text

DESCHIDERE_Nicusor_Constantinescu_Radu_Mazare_04.jpgProcentul real pe care PSD l-a obţinut în judeţ, la alegerile locale din 1 iunie 2008, este 23,32% * Procentajul de 47,03% înscris în documente s-a obţinut „datorită" absenteismului de peste 50% din totalul cetăţenilor cu drept de vot

Nu vorbim despre faptul că procentajul de 47,03% ar fi unul greşit, ci de faptul că scorul obţinut la alegerile locale este prezentat ca o realizare semnificativă a echipei PSD-iste de la Constanţa, în condiţiile în care mai mult de jumătate din cetăţenii cu drept de vot nu şi-au exercitat dreptul constituţional la 1 iunie 2008.
Dacă la Consiliul Local, PSD-ul a câştigat aproape 60% pe oraş, alegătorii judeţului au avut reţineri în a pune ştampila de vot în dreptul PSD-ului, demonstrând astfel „susţinerea" pe care i-o acordă edilului Radu Mazăre, prin partidul pe care-l reprezintă.
De fapt, lucrurile stau, în cazul rezultatelor obţinute la Consiliul Judeţean, la fel cum am evidenţiat în urmă cu câteva săptămâni, într-un material din paginile cotidianului nostru, referitor la procentajul obţinut de Mazăre, la aceleaşi alegeri. Practic, victoria social-democraţilor dă bine doar în contextul în care nu este evidenţiat şi numărul cetăţenilor care au ieşit la vot din totalul populaţiei prevăzute pe listele electorale.

PSD_28.jpgCalculele spun altceva

La fiecare ieşire în public, interviu, emisiune politică sau de divertisment, Mazăre găsea o modalitate prin care expunea, cu mare entuziasm, cât a scos el şi partidul la ultimele alegeri locale.
Chiar dacă liderii social-democraţi din municipiu şi judeţ au reuşit să pună mâna pe 42 de primării, înroşind judeţul Constanţa şi exercitându-şi prin delegaţii-primari puterea şi interesele, rezultatul real obţinut în urma unui calcul simplu taie din elanul discursurilor pline de fast ale celor doi. După ce am aplicat aceeaşi regulă, de trei simplă, prin care am scos în evidenţă faptul că edilul tomitan nu a fost votat de 70% din constănţeni, ci doar de 30,57%, s-a constatat că PSD-ul a primit în judeţ doar 23,32% din voturile locuitorilor.
Aşa cum prezintă procesul verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatelor alegerilor şi atribuirea mandatelor pentru funcţia de consilier al Consiliului Judeţean, din cei 635.505 de alegători prevăzuţi pe listele electorale din circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa, doar 315.125 au ieşit la vot, dintre care 148.208 reprezintă sufragiile acordate social-democraţilor, ceea ce înseamnă, de fapt, 47.03%.
În realitate însă, luând în calcul faptul că, la nivelul judeţului Constanţa, 635.505 locuitori au drept de vot, în cazul în care ar fi ieşit cu toţii la urne, PSD-ul ar fi avut doar susţinerea a 23,32% dintre constănţeni.
Astfel, constatăm că, de fapt, realitatea nu este aşa cum ne-o prezintă cei care deţin la acest moment puterea, ci cea care reiese din calculele foarte simple pe care le poate face oricine vrea să se convingă de credibilitatea spuselor mai-marilor judeţului şi municipiului.
Concluzia este simplă: chiar dacă au pus monopol pe majoritatea oraşelor şi comunelor importante din judeţ, social-democraţii nu sunt chiar atât de populari printre cetăţenii judeţului. Degeaba se laudă atât Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu că au fost votaţi de 70%, respectiv 60%, când, în esenţă, realitatea este alta, cei doi nu beneficiază nici măcar de jumătate din popularitatea pe care o promovează.


{mos_ri:Mazare,partid}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un cititor "de ocazie" 07 May, 2009 23:43 Da da, si ce sa inteleg, ca Vasile Manea ( sau cum il cheama) de la PNL era "the one"? Pe cine ati fi vrut sa alegem ? Pe Dancu? Voua nu va convine ca Mazare v-a dat flit, nu da 2 bani pe voi ca ziar, si hai sa mai scrieti si voi 2-3 articole "inventate". Tot penibili sunteti, din ce in ce mai penibili. Spunea cineva, ca o sa ajungeti sa distribuiti ziarul asta, gratuit, in tren. Pacat, incepuserati bine, dar cand te 3,14si contra vantului...