Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:59 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunţ important de la Înalta Curte! Este vizat Radu Mazăre

ro

05 Jan, 2018 00:00 4102 Marime text
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au stabilit primul termen într-un dosar în care este contestată o soluţie de neurmărire/netrimitere în judecată primită de mai multe persoane, printre acestea aflându-se şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa.
 
Iniţial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar după şase termene de judecată, instanţa a declinat competenţa de soluţionare a cauzei având ca obiect plângere împotriva ordonanţei nr. 197/P/2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - din data de 23.03.2017, în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia a fost luată în şedinţă secretă.
 
În prezent, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, se află în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic. Într-o scrisoare, Radu Mazăre spune că este „o ţintă politică a statului paralel“ şi că în România nu are nicio şansă să beneficieze de o justiţie corectă, independentă, obiectivă şi imparţială. În acest context, menţionăm că DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre. Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să analizeze respectiva cerere pe data de 10 ianuarie.
 
De precizat că fostul edil-şef al constănţenilor este judecat în prezent în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Cauzele, denumite generic, sunt:
 
1 - „Retrocedările din Constanţa“ - dosar soluţionat în primă instanţă. Urmează decizia ÎCCJ, care va fi definitivă.
 
2 - „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei (în aprilie 2015) alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu - dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa. La termenul din data de 19 decembrie 2017, instanţa a dispus amânarea cauzei la data de 30 ianuarie „pentru imposibilitatea obiectivă de prezentare a inculpatului Mazăre şi a apărătorilor aleşi“. Aici, Radu Mazăre este suspectat de săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu.
 
3 - Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa - cauza se află pe masa judecătorului Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. La termenul trecut, magistratul a decis ca Radu Ştefan Mazăre să rămână sub control judiciar. Totodată, instanţa a respins cererea formulată de Mazăre privind revocarea măsurii preventive a controlului judiciar. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 23 ianuarie 2018. În cauză, Radu Mazăre este suspectat de luare de mită (trei infracţiuni), de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi de conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Cei mai sus precizaţi au fost trimişi în judecată în decembrie 2015.
 
4 - Dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată (aprilie 2016) alături de Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern. Dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Următorul termen va avea loc pe data de 8 ianuarie. În cază, Radu Mazăre este bănuit de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni).

Citeşte şi: 

DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre. ÎCCJ ar putea discuta solicitarea procurorilor pe 10 ianuarie

Când a plecat, de fapt, Radu Mazăre din România. Mărturia unui pasager din avionul în care s-ar fi aflat fostul edil

Oficial de la DNA Ce spun procurorii Anticorupţie despre Radu Mazăre şi Valentin Preda. Cei doi ar fi plecat în Madagascar (documente+video)

Ti-a placut articolul?

Comentarii