Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Virgil Andriescu, la ceas aniversar! 21 de ani de actorie pe scena Teatrului Dramatic Constanța

ro

26 Apr, 2023 00:00 2232 Marime text
  • Virgil Andriescu s-a născut pe 26 aprilie 1936, în Botoșani
  • La începutul anilor 2000, deși își încheiase cariera de actor, Virgil Andriescu prelua conducerea Dramaticului constănțean, care purta denumirea de Teatrul „Ovidius” în acea vreme
  • În 2020, el a devenit cetățean de onoare al județului Constanța
 
Virgil Andriescu se năștea în urmă cu 87 de ani, în Botoșani, în familia lui Aurel și a Tatianei Andriescu.
 
Atras de scenă, de public, de lumea teatrului, el a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, în anul 1963.
 
Prin repartiție guvernamentală, Virgil Andriescu a ajuns la Teatrul Tineretului Piatra Neamț. Aici a primit primul său rol, fiind distribuit în piesa „Omul cu mârțoaga” și jucându-l pe Varlam. Cariera sa de actor la instituția din Piatra Neamț s-a întins pe o perioadă de doi ani, din 1963 până în 1965.
 
În anul ieșirii de sub lumina reflectoarelor a Teatrului Tineretului, Virgil Andriescu ajungea pe litoralul românesc, la Constanța. A fost actor al Teatrului Dramatic în perioada 1965 - 1986.
 
La începutul anilor 2000, deși își încheiase cariera de actor, Virgil Andriescu prelua conducerea Dramaticului constănțean, care purta denumirea de Teatrul „Ovidius” în acea vreme.
 
De asemenea, el a fost în rolul managerului și la Teatrul „Odeon” din București, între anii 1986 - 1998.
 
De-a lungul timpului, el a primit peste 90 de roluri în piese de teatru, din care 60 au fost principale. Amintim aici de: Varlam („Omul cu mârțoaga”, de G. Ciprian), Mircea Aldea („Gaițele” de Al. Kirițescu), Bismark („Credința” de I. Coja), Elio („Fluturi.. fluturi” de Aldo Nicolay), Pyrrus („Andromaca” de Racine), Cain („Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu), Andrei Golubev („Între patru ochi” de Alexandru Ghelman), Solness („Constructorul Solness” de H. Ibsen), Teodor Karamazov („Frații Karamazov” de Fiodor Dostoievski), Cristofor Columb („A treia caravelă” de Iosif Naghiu), Paris („Nu va fi război în Troia” de J. Giraudoux), etc.
 
Virgil Andriescu a apărut și pe micul ecran, în filme și seriale de televiziune.
 
El a fost repartizat în peste 30 de roluri de filme TV, din care 25 de roluri principale. Câteva titluri sunt: „Lansarea” (1985), „Un pumn de stele” (1987), „Femeia mării” (1991), „Război în bucătărie” (1998), „Despre o anume dispariție” (2005), etc.
 
Printre peliculele din categoria serialelor, menționăm: „Eroii n-au vârstă” (1985), „Ochii care nu se văd” (1994), „Poveste imorală” (2000), etc.
 
Redăm și piesele de teatru radiofonic unde Virgil Andriescu a putut fi auzit: „Ciulinii Bărăganului”, „Deșertul tătarilor”, „Ospătăria la regina Pedauque”, „Ovidiu”, „Vine ghețarul”.
 
În anul 2017, cu prilejul aniversării Zilei Dobrogei, eveniment organizat de cotidianul ZIUA de Constanța, Virgil Andriescu a fost cel care a citit Proclamația lui Carol și Ordinul către armată.
 
Apoi, în vara lui 2018, ZIUA de Constanța organiza evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, ocazie cu care actorul a fost distins cu medalia „Jean Ionescu” și cu placheta #RespectTeatru.
 
Un alt premiu ce a reflectat recunoștința față de activitatea actorului a fost Premiul pentru întreaga carieră, înmânat în cadrul Galei Premiilor Gopo 2020.
 
Tot în 2020, el a devenit cetățean de onoare al județului Constanța.
 
Anul trecut, pe 13 mai 2022, Virgil Andriescu și-a lansat cartea „O viață așa cum s-a nimerit”, în Sala Teatrului a TNOB, în compania prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici și a conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan.
 
Citește și:
Constanța culturală Virgil Andriescu – un om și o viață de poveste (VIDEO)

După premiul pentru întreaga carieră la Gopo 2020 Actorul constănțean de teatru și film Virgil Andriescu va fi distins și cu titlul de ”Cetățean de onoare al județului Constanța”

LIVE TEXT. Constanța Volumul „O viață așa cum s-a nimerit”, de Virgil Andriescu, lansat la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski (GALERIE FOTO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii