Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:40 10 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vernisaj de fotografie la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ - „1989. Revoluția de catifea“

ro

08 Nov, 2019 00:00 1287 Marime text

În urmă cu 30 de ani, mai multe state au avut parte de revoluțiile ce au făcut posibilă trecerea către libertate. Printre acestea, Cehoslovacia. Cu această ocazie, Centrul Ceh, alături de Ambasada Republicii Cehe (Czech Embassy Bucharest) și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, prezintă publicului expoziția „1989. Revoluția de Catifea”. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 14 noiembrie, la ora 17.30.


În 1988 au avut loc mai multe manifestații împotriva regimului sovietic, pe 21 august, 28 octombrie şi 10 decembrie. Aceste evenimente au luat amploare odată cu exprimarea dorinței de libertate a cetăţenilor pe parcursul Săptămânii Palach, între 15 și 21 ianuarie 1989. Intervențiile brutale repetate împotriva celor care veneau în Piața Sfântului Vaclav din Praga pentru a comemora 20 de ani de când studentul Jan Palach își dăduse foc în semn de protest i-au determinat pe cetățenii până atunci inerţi să treacă la acțiune.


Evenimentele care au declanşat izbucnirea manifestului civic în rândul populaţiei au fost mitingurile de mare amploare din oraşele Germaniei de Est şi căderea Zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989. Studenţii de la Praga au organizat o manifestaţie autorizată pe data de 17 noiembrie 1989, iar sute de mii de oameni au invadat spațiul public scandând dorinţa de libertate şi eliberare de sub asuprirea sovietică.
Această expoziție conține fotografii iconice realizate de 15 dintre cei mai buni fotografi cehi, care au surprins momente cheie ale istoriei cehoslovace recente, când, după 40 de ani, dictatura comunistă a luat sfârșit: demonstrația împotriva regimului totalitar din anul 1988, Săptămâna Palach din 1989 și ziua de 17 noiembrie 1989, respectiv atmosfera emoțională și plină de entuziasm care a urmat.
Multe dintre aceste fotografii de excepție au căpătat, cu timpul, caracter legendar și, datorită valorii lor documentare și artistice, ne întorc literalmente în acea atmosferă de emoție și entuziasm care predomina în întreaga societate la acea vreme.


Expoziția include și un set de fotografii ale plecării trupelor sovietice din Cehoslovacia în 1990-1991, fenomen care a desăvârșit Revoluția de Catifea.


Expoziția este deschisă între 14 noiembrie și 31 decembrie. Intrarea este liberă.


Sursa text: Facebook Biblioteca Județeană Constanța
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii