Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toma Socolescu, arhitectul cu lucrări realizate în Medgidia și Ovidiu

ro

09 Jul, 2023 18:00 1365 Marime text
Foto: wikipedia
  • Urmând meseria de arhitect, el a călcat pe urmele tatălui său, Toma T. Socolescu și al bunicului său, Toma N. Socolescu
  • Toma Socolescu a lucrat ca arhitect și pe teritoriul județului Constanța. La Medgidia, a realizat diverse lucrări pentru o fabrică de ciment precum: atelier mecanic, rezervor de pastă de ciment, cantină, pavilion administrativ (1951). De asemenea, a construit și o fabrică de legume de conserve situată în Ovidiu, pentru care a primit Premiul Comisiei de stat pentru arhitectură și pentru construcție, în 1964
  • Toma Socolescu a murit la data de 21 iulie 1977, când avea 68 de ani, în Capitală
 
Toma Socolescu s-a născut la Ploiești, în ziua de 10 iulie 1909.
 
Urmând meseria de arhitect, el a călcat pe urmele tatălui său, Toma T. Socolescu și al bunicului său, Toma N. Socolescu.
 
El a terminat studiile în domeniu în anul 1939, la Școala națională superioară de Arte Frumoase din Paris.
 
După absolvire, timp de 11 ani a fost asistent universitar la Institutul de arhitectură Ion Micu din București. În paralel, și-a desfășurat activitatea și în arhitectura industrială și a clădirilor civile de anvergură.
 
În perioada 1942 – 1945, Toma Socolescu a fost arhitect de proiectare la C.A.M (Casa Autonomă a Monopolurilor Regatului României), funcție pe care a ocupat-o apoi din 1949 și până în 1951 la I.P.C (Institutul de Proiectare și Construcții).
 
Între anii 1958 – 1960, a avut funcția de arhitect proiectant coordonator la Institutul de Proiectări pentru Instalații Petroliere.
 
Ulterior, din 1960 până în 1967, Socolescu a deținut postul de arhitect consilier la Institutul de proiectare pentru industria alimentară și a cooperativelor de consum.
 
Tot în acea perioadă, arhitectul a fost profesor la Școala Tehnică de Arhitectură și Construcția Orașelor din București.
 
Toma Socolescu a lucrat ca arhitect și pe teritoriul județului Constanța. La Medgidia, a realizat diverse lucrări pentru o fabrică de ciment precum: atelier mecanic, rezervor de pastă de ciment, cantină, pavilion administrativ (1951). De asemenea, a construit și o fabrică de legume de conserve situată în Ovidiu, pentru care a primit Premiul Comisiei de stat pentru arhitectură și pentru construcție, în 1964.
 
Alte realizări arhitecturale sunt: Vila dr. Gheorghiu din Breaza, județul Prahova (1940); complexul social și cantina municipiului Ghimpați, județul Giurgiu (1942); hală fabricație și depozite de fermentare tutunuri la fabricile Casei Autonome a Monopolurilor Regatului României în Fălticeni, județul Suceava (1943); fabrica de ulei din Craiova (1949); fabrica de ciment Bicaz (1951) etc.
 
De-a lungul timpului, Socolescu a primit premiul I la concursul de schițe pentru un proiect de cazino pentru rafinăria Astra Română din Ploiești, realizat împreună cu tatăl său (1937), mențiunea I la concursul Paul Dealaon – Paris (1938).
 
Toma Socolescu a murit la data de 21 iulie 1977, când avea 68 de ani, în Capitală.
 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii