Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Silviu Panțîru, dirijorul și directorul care a adus pe scena Liricului constănțean premiere de succes național

ro

14 Jan, 2023 16:16 1263 Marime text
  • Silviu Panțîru a fost dirijor al orchestrei de la Teatrul Liric Constanța între anii 1966-1974
  • În perioada 1973-1975, el a deținut funcția de director al aceleeași instituții
  • El a compus partitura operetei „Peneș Curcanul”



Silviu Panțîru s-a născut la Iași, în data de 14 ianuarie 1931.



Studiile muzicale le-a început din copilărie cu tatăl său, compozitorul și bizantinologul Grigore Panțîru. S-a dezvoltat apoi la Conservatorul București, unde a studiat din 1945 până în 1953. I-a avut ca profesori pe George Breazul, Vasile Popovici, Ioan Șerfezi, Ioan D. Chirescu, Victor Iușceanu, Paul Constantinescu, Zeno Vancea, Harry Brauner, Tibcriu Alexandru și Constantin Silvestri.



În carieră a deținut următoarele funcții: dirijor la Orchestra Simfonică a Cinematografiei din București (1953-1967, 1966-1968), dirijor la Teatrul Tineretului din București (1957-1960), asistent la clasa de operă la Conservatorul București (1960-1964), secretar al Comisiei Muzicii din Clasa Centrală a Armatei din București (1964-1966), dirijor la Teatrul Liric din Constanța (1966-1974), dirijor la Teatrul Muzical din Brașov.


La Teatrul Liric din Constanța, a înteprins un turneu artistic. De asemenea, sub conducerea sa, teatrul a lansat premiere care și-au lăsat amprenta pe plan local, dar și național. Este vorba despre spectacole precum: „Pericola”, „Pescuitorii de perle”, „Soarele Londrei”, „Giselle” și „Cântărețul mexican”.


El a compus partitura operetei „Peneș Curcanul”, la îndemnurile lui Costică Ghinea și Nicky Popescu.


Același Silviu Panțîru a realizat linia melodică a filmelor „Rățoiul Mac-Mac” (1957, în regia lui Constantin Popescu) și „Alfabetul” (1958, în regia lui Iulian Hermeneanu).


Despre el, Jean Badea scria în volumul „Dulcea povară”:


„Silviu a absolvit Conservatorul în chip strălucit, fiind reținut la catedra de regie de operă a profesorului Panait V. Cottescu. Se povestește că era un neîntrecut cititor de partituri la «prima vedere». S-a hotărât pentru o schimbare de «decor», optând pentru postul de dirijor al orchestrei Teatrului Liric din Constanța, devenit vacant, spre sfârșitul anilor `60, după plecarea lui Liviu Florea. Directorul și dirijorul C. Daminescu își dorea un secund, o rezervă, o manta de vreme rea. Rareori tânărul dirijor intra în fosă, la reprezentația unei operete cu termen de garanție expirat. Dacă se întâmpla să fie îndrăgostit (de fapt, o stare permanentă a sa...), Silviu nu simțea vreo frustrare în timpul acestor «vacanțe» prelungite, care vor lua sfârșit între anii `73-`75, când a îndeplinit funcția de director al Liricului constănțean.”


A avut colaborări cu Studiourile de film București (Sahia și Animafilm).


A înregistrat pe discuri Electrocord canțonete cu Ion Piso.


Silviu Panțîru a compus muzică de scenă, corală și simfonică.


Citește și:

In memoriam Gabriela Popescu, soprana care a încântat scena Constanței timp de peste două decenii



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii