Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:04 08 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitori dobrogeni, evocaţi într-o antologie apărută în Canada

ro

27 May, 2015 00:00 5195 Marime text


Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Québec anunţă apariţia „Antologiei ASLRQ 2015“. Printre cei 64 de scriitori din Canada, România şi diaspora care sunt prezenţi în antologie, se regăsesc şi dobrogenii Mihaela Burlacu, Ionuţ Caragea, Valeriu Cuşner, Emilia Dabu, Vasilica Mitrea, Ion Roşioru şi Ana Ruse.
 
Antologia a fost publicată la editura ASLRQ din Montréal, avându-i ca realizatori pe: Ionuţ Caragea - vicepreşedinte al ASLRQ şi coordonator principal al antologiei; Adrian Erbiceanu - preşedinte al ASLRQ şi consilier editorial; Dumitru Scorţanu - redactor-şef. Este a doua antologie publicată de ASLRQ, după cea din 2009.
 
„Atunci când, în 2009, la numai un an de la înfiinţare, am decis să edităm o antologie a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, folosindu-ne de propriile noastre forţe, mulţi au dat din cap a neîncredere. Dar n-am fost noi cei care ne-am înşelat! Beneficiind de experienţa echipei editoriale şi de cooperarea de excepţie, complet dezinteresată, a multor membri din rândurile asociaţiei, «Antologia ASLRQ» - 2009 a fost un succes.
 
Porniţi la drum, după cum se spune, cu piciorul drept, n-am uitat nicio clipă că nimic nu se face de la sine. Este uşor să înregistrezi o companie şi să-i dai un nume; e cu totul altceva să treci peste obstacolele inerente începutului şi să dovedeşti că eşti de folos comunităţii din care faci parte. Rezultatele nu se măsoară în bani sau recompense, ci în mulţumirea pe care o ai văzând că cei din jur, recunoscându-ţi efortul, ţi se alătură.
 
Pe plan editorial, sub logo-ul asociaţiei (ASLRQ) au apărut, până în momentul de faţă, un număr de 15 cărţi. În prima noastră antologie au fost încorporaţi toţi cei 39 de membri înregistraţi la acea dată, dar astăzi asociaţia noastră numără 64 de membri“, spun Adrian Erbiceanu şi Ionuţ Caragea în textul introductiv.

Cine este Ionuţ Caragea 

Ionuţ Caragea s-a născut pe 12 aprilie 1975, la Constanţa. Este poet, prozator, critic, editor, autor de aforisme şi promotor cultural. Locuieşte în Oradea, România. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi, cofondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe, membru de onoare al Societăţii Scriitorilor din Judeţul Neamţ, membru onorific al fundaţiei Maison Naaman pour la Culture din Liban, membru al Elis - Reţeaua românilor remarcabili din lume, membru de onoare al Asociaţiei Internaţionale de Paradoxism, membru al organizaţiei culturale Diversité Artistique din Montréal, membru al organizaţiei culturale Poetas del Mundo din Chile etc. Pe fondul prieteniei şi legăturii de nume cu prinţul Eugen Enea Caraghiaur, primeşte, în 2008, titlul nobiliar de Baron al Casei Cumane de Panciu.
 
A debutat în anul 2006, la Editura STEF din Iaşi, cu volumul de versuri „Delirium Tremens“. Poeziile, aforismele, nuvelele de ficţiune şi eseurile critice îi sunt publicate în numeroase reviste, ziare şi antologii din România şi din diaspora. Este unul dintre cei 20 de autori publicaţi în „Antologia aforismului românesc contemporan“ (Editura Genesi, Torino, 2013). În iunie 2012, câştigă Premiul de creativitate la Concursul Internaţional „Naji Naaman“, cu aforisme din volumul „Dicţionarul suferinţei“ (Editura Fides, Iaşi, 2008), traduse în limba franceză de prof. univ. dr. Constantin Frosin.

 
A fost printre câştigători la mai multe concursuri de poezie şi proză scurtă. Este tradus în cinci limbi de circulaţie universală: engleză, franceză, spaniolă, italiană şi arabă. A fost numit „Poetul născut pe Google“, după numele volumului „M-am născut pe Google“ (Editura STEF, Iaşi, 2007). În 2012, i-a fost publicată, sub pseudonimul Snowdon King, traducerea în limba engleză a romanului science-fiction Uezen, la editura americană Wildside Press.
 
În perioada 2003-2011 a trăit în Montréal, Canada, devenind cetăţean canadian în anul 2008.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii