Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria comunei Dorobanţu (Călăraşi) elogiază iniţiativa ZIUA de Constanţa, în monografia localităţii Numele marelui istoric Adrian V. Rădulescu, atribuit şcolii gimnaziale (galerie foto)

ro

18 Oct, 2019 00:00 2678 Marime text
Zilele acestea, ne-a parvenit la redacţie cea de-a doua ediţie a monografiei comunei Dorobanţu, din judeţul Călăraşi (studiu istorico-arheologico-etnografic), în cuprinsul căreia un capitol este dedicat atribuirii şcolii gimnaziale din localitate, în urmă cu un an, a numelui marelui istoric Adrian V. Rădulescu, fiu al satului, la iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa.
 

„Cel mai important eveniment organizat vreodată la Dorobanţu“

 
Vă prezentăm în continuare un fragment din capitolul dedicat Școlii din Dorobanţu şi evenimentului îndelung pregătit. „Niciodată nu s-a adunat atâta «lume bună» în comuna Dorobanţu din judeţul Călăraşi, o mică aşezare de pe malul râului Mostiştea, aproape de Dunăre. În curtea şcolii gimnaziale, între sutele de copii îmbrăcaţi în straie populare, sau de sărbătoare, şi localnici, s-au adunat academicieni, profesori universitari, medici de renume, parlamentari, autorităţi judeţene şi locale din Constanţa şi Călăraşi. Chiar şi o fanfară adusă de la Constanţa. 
 
Au venit să participe la cel mai important eveniment organizat vreodată la Dorobanţu, omagierea celui care a fost prof. univ. dr. Adrian Rădulescu al cărui nume va fi purtat de acum încolo de şcoala generală în care marele istoric a studiat în primii săi ani de educaţie.
Școala generală din Dorobanţu a fost înfiinţată în 1912, dar niciodată nu a purtat vreun nume. Cel care a avut ideea ca şcoala să se numească Şcoala Gimnazială Prof. univ. dr. Adrian V. Rădulescu este redactorul-şef al cotidianului ZIUA de Constanţa, Emilian Andrei, şi el născut în comuna călărăşeană. A fost propusă încă de anul trecut, când ziarul a început o campanie de prezentare a personalităţilor istorice ale Dobrogei, între aceştia figurând şi fostul director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, Adrian V. Rădulescu, primul primar postdecembrist al Constanţei şi apoi prefect al judeţului.
 
Ideea cotidianului constănţean a fost îmbrăţişată cu căldură de primarul comunei Dorobanţu, Vasile Stoica, ai cărui părinţi l-au cunoscut bine pe preotul Rădulescu, tatăl celui omagiat. A fost, de aceea, mare sărbătoare în comuna Dorobanţu. Primarul Vasile Stoica, extrem de emoţionat, împreună cu conducerea şcolii, şi-a primit oaspeţii cu pâine şi sare. Copiii au dansat şi au recitat poezii. Cu toţii au vizionat, impresionaţi, filmul documentar «Adrian V. Rădulescu - ctitorul».
 
Placa de pe frontispiciul şcolii a fost dezvelită de Anca Constantin, fiica profesorului. După oficierea unui Te Deum, au vorbit politicieni locali şi judeţeni de toate culorile politice. Printre ei, preşedintele CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă, vicepreşedintele CJ Constanţa, Claudiu Palaz, senatorul Roxana Paţurcă, primarul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, profesori universitari care au fost studenţii profesorului Adrian Rădulescu şi academicianul Ioan Opriş”.
 

Despre monografia comunei Dorobanţu 

 
Apărută la Editura Metamorfosi, Slobozia, 2019, monografia are la bază documente puse la dispoziţie de Muzeul Dunării de Jos Călăraşi şi Arhivele Statului Călăraşi, concretizată ca urmare a colaborării unei echipe formate din Vasile Stoica (primar), Călin Vasile (viceprimar), Alexandru Adriana (administrator public), Tudoriţa Kiru (bibliotecar), George Stoica (secretar), Maria Alexandru (director şcoală), Elena Dumitrescu (profesor), Antoaneta Enescu (profesor).
 
Citeşte şi:
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii