Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:38 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu 89 de ani, se năștea Adrian V. Rădulescu, dobrogeanul care a trăit pentru istorie și a intrat în istorie (documente)

ro

16 Aug, 2021 00:00 4074 Marime text

 
  • Adrian V. Rădulescu, ctitorul, a trăit pentru istorie vreme de 67 de ani. A dat dovadă de un patriotism rarisim. Dotat cu un devotament și profesionalism aparte, a lăsat urme în fiecare loc în care a pășit.
  • Renumitul arheolog, ghidat de pasiunea pentru pământul dobrogean, a înființat instituții muzeistice de gen la Histria, Adamclisi, Mangalia și Hârșova, a fost directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța vreme de trei decenii și a pus bazele Universității „Ovidius“ din Constanța, al cărei rector a fost o perioadă. 
Adrian V. Rădulescu ar fi împlinit astăzi 89 de ani. Personalitate plurivalentă, reputat arheolog şi epigrafist, autor de cărţi şi articole de specialitate, organizator de instituţii muzeale, profesor universitar şi om politic, Adrian Rădulescu a lăsat în urma sa un veritabil tezaur al culturii dobrogene și nu numai, motiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța îi păstrează vie amintirea.
 
În anul 1991, pe vremea când era prefect al județului Constanța, Adrian V. Rădulescu semna decizia nr. 229, conform căreia Bibliotecii Județene Constanța i se aloca un teren, cu titlul proprietate de stat, cu o suprafață de 6.565 mp, situat pe latura de est a străzii Mircea cel Bătrân, din Constanța, în urma avizului nr. 1/1991.
 
În data de 5 aprilie 1991, se redacta cererea prin care se solicita un spațiu propriu pentru Biblioteca Județeană „I. N. Roman“, cea mai importantă instituție de acest fel din Dobrogea, care își desfășura activitatea într-un imobil pe strada Muzeelor 23, proprietate a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Dunării de jos, în condiții necorespunzătoare de funcționare.
 
În avizul nr. 1/1991 se vorbește despre propunerea realizării unei „construcții cu cinci niveluri, respectiv subsol, demisol, parter și două etaje, care răspunde în mare măsură cerințelor formulate de beneficiar și cuprinse în tema de proiectare“. În urma documentației realizate de Institutul de proiectare al județului Constanța, suma totală a proiectului se ridica la 164.120.000 lei.
 
Pe 28 mai 1991, prefectul Adrian V. Rădulescu a aprobat noul teren pentru construcția propriului sediu al Bibliotecii Județene Constanța.
 

Pașii de aur ai unei legende dobrogene

 
Adrian V. Rădulescu s-a născut pe 16 august 1932, în comuna Dorobanțu, județul Călărași. Tatăl său a fost un distins preot ortodox. A făcut clasele primare în comuna natală, urmând apoi să înceapă cursurile în cadrul liceului „Mihai Viteazul“ din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1951. În același an, s-a înscris la Facultatea de Istorie și Epigrafie, pe care a absolvit-o cinci ani mai târziu.
 
Între anii 1956 și 1965, a activat ca muzeograf la Muzeul de Arheologie din Constanța, remarcându-se prin interesul și pasiunea cu care a cercetat cele mai importante obiective din Dobrogea, precum cele de la Tomis, Callatis, Histria, Castelu, Capidava și altele. Rezultatele cercetărilor sale se dovedesc atât de valoroase încât sunt elaborate, cu rolul de articole, devenind acum istorie. A publicat în numeroase reviste de specialitate atât în țară, cât și peste hotare.
 
Între anii 1964 și 1972, a ocupat funcția de lector la Institutul Superior Constanța. A predat cursuri și a organizat seminarii la disciplinele de Istorie veche a României și Istorie veche universală. În anul 1972 a obținut titlul de doctor în istorie al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, cu teza „Dezvoltarea meșteșugurilor în Dobrogea romană. Ceramica“, sub îndrumarea academicianului Constantin Daicoviciu.

În anul 1974, a inițiat cercetările arheologice sistematice de la Albești, șantier pe care l-a condus până la sfârșitul vieții. Una dintre reușitele sale, cu o greutate aparte, este restaurarea Monumentului Triumfal de la Adamclisi. Adrian V. Rădulescu a coordonat lucrările acestei embleme a României, locul unde romanii i-au învins pe daci, chiar dacă Traian a pierdut în bătălie peste 3.800 de ostași romani.
 
Între timp, și-a continuat și activitatea de muzeograf la Muzeul de Arheologie din Constanța, unde a fost șef de secție între 1965 și 1968, apoi director adjunct între 1969 şi 1990, devenind doi ani mai târziu director, funcție pe care o îndeplinește cu succes până în anul 2000. Între anii 1976 și 1999 a fost membru al Comisiei Naționale de Arheologie. În anul 1985 îndeplinește funcția de vicepreședinte al Institutului Român de Tracologie și președintele Filialei Constanța a aceleiași instituții. În 1985 devine membru corespondent al Institutului German de Arheologie din Frankfurt am Main.
 
Între 1989 şi 1990 a fost primar al municipiului Constanța, îndeplinind mai apoi funcția de prefect din 1990 până în 1991. O dată cu apariția Universității „Ovidius“ din Constanța, a fost ales rector între 1990 și 1991, fiind din același an până în ultima clipă a vieții sale profesor titular la Facultatea de Istorie.
 
S-a stins din viață pe 5 mai 2000, la Constanța. Activitatea sa profesională este un exemplu de pasiune, dorință și muncă constantă. Adrian V. Rădulescu este icoana tinerilor arheologi. În semn de cinste, pe 23 noiembrie 2017, ZIUA de Constanța îi acorda, In Memoriam, placheta „Meritul Dobrogean“ și medalia „Remus Opreanu“. Pe 20 decembrie 2017, renumitul arheolog a primit, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al județului Constanța. În data de 5 octombrie 2018, Școala din localitatea natală a marelui istoric a fost denumită Școala Gimnazială „Prof. dr. Adrian V. Rădulescu“, la inițiativa redactorului-șef al cotidianului ZIUA de Constanța, Emilian Andrei.
 
Unul dintre cele mai importante proiecte asumate de cotidianul ZIUA de Constanţa în anul 2018 a fost acela de a nemuri personalitatea marelui istoric constănţean Adrian V. Rădulescu - profesor universitar, prefect, primar, dar mai ales ctitor. În cadrul acestui film documentar, câteva dintre persoanele care au avut onoarea de a-l cunoaște și de a lucra cu Adrian V. Rădulescu povesteau cu drag despre amintirile frumoase pe care le-au păstrat în inimă, de pe șantier, alături de șeful care „știa să fie și dur, dar cald“. Un om care nu s-a lăsat niciodată condus de magia puterii și a cunoașterii, ci doar de intuiția și pasiunea sa.
 
Citește și:
 
Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“ va fi proiectat la Liceul Teoretic „Decebal“
 
 87 de ani de la nașterea ctitorului Adrian Rădulescu. O viață dedicată comorilor istorice ale Dobrogei (galerie foto)
 
#DobrogeaDigitală: Adrian Rădulescu, cronicar al „magnificului Monument Triumfal”

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii