Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Tudor, la ceas aniversar! Personalitate în politica și cultura călărășeană și important partener al cotidianului ZIUA de Constanța

ro

14 Apr, 2023 00:00 1244 Marime text
  • De numele său se leagă realizarea proiectului inițiat de publicația de pe litoral, intitulat „#AdrianV.Radulescu-ctitorul”, prin care Școala Gimnazială din comuna Dorobanțu, județul Călărași, a căpătat numele istoricului originar chiar din comuna amintită
  • Între anii 2004 – 2008, Constantin Tudor a fost membru în Parlamentul României
 
Călărășean de origine, Constantin Tudor s-a născut pe data de 14 aprilie 1952, în comna Vlad Țepeș.
 
Personalitate marcantă în domeniul cultural și politic, Constantin Tudor a fost, de-a lungul timpului, profesor universitar, scriitor, inspector școlar, prefect.
 
De asemenea, el s-a dovedit un colaborator de excepție al cotidianului ZIUA de Constanța, de numele său fiind legată realizarea proiectului inițiat de publicația de pe litoral, intitulat „#AdrianV.Radulescu-ctitorul”, prin care Școala Gimnazială din comuna Dorobanțu, județul Călărași, a căpătat numele istoricului originar chiar din comuna amintită.
 
În anul 1974, Constantin Tudor absolvea Facultatea de Istorie – Geografie din cadrul Universității „Ovidius” Constanța. Peste trei ani, călărășeanul termina și cursurile Facultății de Istorie – Filosofie din cadrul Universității București. Constantin Tudor obținea diploma de doctorat în anul 1999, cu o lucrare inedită în istoriografia românească, tratând pe larg „Administrația românească în Cadrilater (1913 – 1940)”.
 
El a întemeiat Filiala Călărași a Arhivelor Naționale și s-a aflat în fruntea instituției timp de opt ani, fiind inițiatorul proiectului de reabilitare a fostei cazărmi a pompierilor din Călărași, unde, în anul 1988, au fost mutate Arhivele călărăşene.
 
Din 1990 și până în 1996, el a fost inspector-șef la fostul Inspectorat Județean pentru cultură Călărași, calitate în care a fost inițiatorul a mai multor acțiuni cu caracter cultural, dintre care amintim Festivalul Internaţional de Folclor, rebotezat între timp Festivalul „Hora Mare“.
 
A fost prefect al judeţului Călăraşi în două rânduri (15 ianuarie-15 noiembrie 1996 şi 12 ianuarie 2001 - 13 decembrie 2004). În cel de-al doilea mandat a fost iniţiatorul proiectului de reabilitare a localului Prefecturii, proiect care a atras suma de 2 milioane de dolari de la Banca Mondială.
 
De asemenea, în anul 2001, Constantin Tudor a devenit profesor universitar. A fost angajat al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, filiala Călărași.
 
A urmat o perioadă în care Constantin Tudor a fost membru în Parlamentul României (deputat), între 2004 și 2008. Din această poziție, el a inițiat și susținut mai multe proiecte legislative, printre care și Legea privind siguranța în unitățile de învățământ preuniversitar.
 
La 1 septembrie 2017 ieșea la pensie, după opt ani în care a deținut funcția de inspector școlar adjunct, respectiv inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Călărași.
 
În cariera sa editorială, nu mai puțin de 28 de cărți cu caracter științific sau de popularizare a trecutului istoric al meleagurilor călărășene au fost publicate. Este singurul autor al unor lucrări monografice despre istoria judeţului Călăraşi. Este vorba despre: „Judeţul Călăraşi. Istorie – Tradiţii – Cultură și Judeţul Călăraşi. Studiu istorico-etnografic”.
 
A contribuit la peisajul jurnalistic al Călărașului, fiind fondatorul și conducătorul a mai multor reviste și gazete ca: „Sud”, „Dunărea de Jos”, „Dialog” și „Evenimentul de Călărași.”
 
Din aprilie 2018 este rector al Universităţii Populare „Petre V. Haneş“ Călăraşi, cea mai veche instituție culturală din județ, continuatoarea Universității Populare înființate la Călărași, în anul 1927, de către Dimitrie Gusti.
 
Tot din anul 2018, Constantin Tudor este cetățean de onoare al municipiului Călărași.

Sursa foto: ISJ Călărași
 
Citește și:
Istoricul Constantin Tudor, partener în proiectul ZIUA de Constanţa, numit cetăţean de onoare al oraşului Călăraşi

#citeșteDobrogea Meleagurile călărășene au în Constantin Tudor un reprezentant de marcă


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii