Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live Pregătește un CD pentru copii împreună cu Alexandru Neș. Ileana Șipoteanu, despre spectacolul de poezie, muzică și dans „Oglinzi“ (video)

ro

17 Nov, 2018 00:00 3076 Marime text
Sunteți așteptați astăzi, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, de la ora 17.00, la evenimentul boem cu muzică, poezie și dans intitulat „Oglinzi”. Folkistul Dan Pantiș și scriitoarea Camelia Radulian, cu participarea extraordinară a interpretei și actriței Ileana Șipoteanu, au creat un spectacol care vă va surprinde plăcut. Despre „Oglinzi” a vorbit Ileana Șipoteanu și la interviul live desfășurat în redacția ZIUA de Constanța.

Ileana Șipoteanu, de ce este „Oglinzi” un spectacol de neratat?

Vreau să spun că este un spectacol jucat cu casa închisă, dar cu intrare liberă, în An Centenar. Spectacolele sunt foarte multe, am ales Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru că este o sală care reprezintă tot ceea ce ne gândim noi să punem în scenă, parfumul anilor respectivi… Ne gândim să fie un eveniment nu ca oricare altul. Este un eveniment boem, un eveniment care necesită o pregătire din punct de vedere vestimentar, nu obligăm pe nimeni să vină îmbrăcat specific anilor '20, dar dacă are cineva vreun element care aparține acelei perioade, este foarte bine.

Tu ai văzut  spectacolul jucat în Centrul Militar din București, anul trecut, și ai fost impresionată…

Este un spectacol de muzică și poezie. Vorbesc despre poeta Camelia Radulian din Craiova, care scrie o poezie mai specială, mai profundă, de mare dragoste. Este un spectacol cu multă metaforă. Dan Pantiș este inginer de aviație la bază și Camelia este filolog. Ei s-au întâlnit pe Facebook și primul CD s-a scos doar din discuțiile de pe Facebook. Așa s-a născut „Oglinzi I”. A fost plecată din țară în Dubai câțiva ani buni și, cunoscând cultura lor foarte bine, a hotărât să facă și „Oglinzi II”. Camelia este o perfecționistă și o visătoare, am ajutat-o din punctul de vedere al organizării. Am vrut să fiu și eu alături de ei.

Ce vei cânta sâmbătă seară?

Voi face o trecere între muzica anilor 20, dau câteva exemple - ce se cânta în timpul lui Cristian Vasile, Jean Moscopol, până la tangoul meu din anii 90, scris de Dumitru Lupu și pe versurile omului de radio Viorel Popescu. Vom cânta și melodia serii, imnul Constanței, „O seară la Constanța”, el a fost descoperit la restaurantul cu același nume și l-am preluat de la maestrul Gheorghe Parnica. Merită să se facă cunoscut, chiar dacă nu se cunosc autorii. Povestea cântecului există și îl puteți asculta pe YouTube.

A fost o provocare să intri în acest proiect?

Da, am luat-o ca pe o provocare pentru că eu voi și recita, dacă am terminat o facultate de actorie, ar trebui să mă implic mai mult în aceste evenimente, nu neapărat să joc în mari spectacole. Nu mai am răbdare, nu am suficient timp liber. Poate ar fi altceva dacă aș avea mai mult timp liber. Timpul se comprimă, nu mai putem face multe lucruri. Acum predau și cursul „Tehnici muzicale pentru actori” în cadrul Facultății de Arte a Universității „Ovidius“ din Constanța.

Fanii tăi, iubitorii muzicii ușoare românești, te cer, vor materiale discografice noi, vor să te vadă în spectacole și în emisiuni.

Vreau să scot cu Alexandru Neș, de la Universitatea „Ovidius“, colegul meu, un CD. La universitate sunt oameni care vor să cânte și eu vreau să îi învăț să cântăm actoricește. Un actor trebuie să cânte altfel decât un cântăreț. Copiii din ziua de astăzi au posibilitatea de a-și începe activitatea artistică de mici. Unde greșim noi, părinții și profesorii, este că îi obosim prea mult, sărim peste etape importante, și nu este bine. Etapele înseamnă la canto de mici nu ai ce face cu acea „vocișoară”. Mi-aș dori să scot un CD cu Alexandru Neș, cu melodiile maestrului pentru copii. A avut Dumitrana lansate „Samba florilor”, „Dansul copiilor”, „O, ce mult îmi place pizza”. Aș vrea să le cânt eu și să le readuc în atenție, pentru că observ pe la festivalurile pentru copii, unde mai merg destul de rar, că nu mai există material. Pentru copii cu vârste între 4-13 ani. Îmi doresc să fac acest material nu pentru că nu sunt compozitori care să mai compună pentru copii, dar piesele lui Dumitru Lupu sunt cântate foarte rar. M-am gândit să le readucem în atenție, că poate atragem cumva.

Care este vârsta optimă pentru canto?

Este diferită la băieți și la fete. Ileana Cotrubaș, care a văzut-o pe Dumitrana înainte de 16 ani, nu a vrut să discute decât peste 3 ani. Fetele trebuie să înceapă la 18 ani și băieții la 16 ani. Există acea perioadă, între 11, 12, și 16 ani, când vocea este în schimbare și dacă nu o lași liniștită, să nu abordezi un gen muzical greu, atunci corzile vocale sunt foarte sensibile. Apoi începi să ai o culoare din ce în ce mai definită. Eu sunt nemulțumită din acest punct de vedere pentru că știu și copii care au dat greș cu asta. Când nu avem, totul se rezumă la bani, din păcate. Vreau să vă spun ceva. Camelia a început să scrie de la 10 ani. Un copil, dacă are talent, începe de mic. Au văzut profesorii că este foarte talentată, au împins-o către cenacluri, către montajele literar-artistice de atunci și la 16 ani a publicat primele poezii la „Revista ramuri”.
 
Părinții au un rol foarte important în educația copilului. La Dumitrana am observat că nu avea acea strălucire aparte. Am spus că o lăsăm să meargă spre Conservator. Am văzut că are potențial să meargă, apoi a ales singură, vrea să fie în spatele camerei. Este un copil care promite, mă mândresc cu faptul că s-a angajat la UNATC - Relații internaționale de Film.
 
Varianta video a discuției noastre poate fi urmărită aici:

 
Citește și:
 
Interviu live Ileana Șipoteanu vă invită la un altfel de spectacol. Cu muzică bună, poezie rafinată și dans copleșitor

Declarații din culise Spectacolul "Oglinzi", la Constanța. Publicul este invitat să intre în atmosfera aniilor 1920


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii