Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:44 29 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ileana Șipoteanu, 54 de primăveri Soțul său s-a stins din viață chiar de ziua ei

ro

22 Jul, 2021 00:00 1851 Marime text
  • Astăzi, Ileana Șipoteanu își serbează a patra aniversare fără soțul ei, Dumitru Lupu. Marele compozitor a plecat dintre noi când artista împlinea frumoasa vârstă de 50 de ani.
Cântăreața de muzică ușoară, Ileana Şipoteanu s-a născut pe 22 iulie 1967 în Rucăr, județul Argeș. Debutul său a avut loc în 1983 când a început să cânte alături de formația Valahia, din oraşul Piteşti, abordând melodii din repertoriul interpretelor de muzică uşoară românească la modă în acea vreme. Totuși, solista consideră că adevăratul său debut ar fi avut loc cu doi ani mai târziu când s-a angajat pentru prima dată într-un teatru profesionist.

În 1986, Ileana Şipoteanu a obținut o menţiune la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia“, la secţiunea Interpretare. În anul următor, a urcat pe podium, pe aceeaşi scenă, la Creaţie, cu şlagărul „Ce mult te-am iubit”, compozitor, Dumitru Lupu. În 1988 a luat premiul Presei la Festivalul „Lira de aur“ de la Bratislava.
Artista s-a bucurat de admirația publicului și a continuat cu zeci de șlagăre printre care: „Ai venit prea târziu”, „Iubeşte-mă aşa cum te iubesc”, „Am trup de ceaţă”, „De ce-s ochii tăi albaştri”, „Mă voi gândi la tine” etc.
Din 1992, Ileana Șipoteanu a devenit solistă a Teatrului de revistă Fantasio“ din Constanţa. Timp de trei ani consecutiv, până în 1994, primește premiul „Doina Badea“ la Festivalul Teatrelor de Revistă.

În cadrul spectacolului „Sus ai noştri, jos ai voştri“ din 1993, artista a obținut premiul pentru creație la cea de-a doua ediţie a Festivalului Teatrelor de Revistă din Constanţa și premiul pentru interpretare, la acelaşi festival, cântec selectat în secţiunea Şlagăre pentru Mamaia 1994.

În 1996, Ileana Şipoteanu a absolvit Facultatea de Teatru, Universitatea „Hyperion“, din București.
Pintre cele mai de succes albume lansate de artistă se enumeră și: „Cântece creştine“ - 1992, „Ce mult te-am iubit“ - 1996, „S-o luăm de la început“ - 1997, „Cine mi-a luat iubirea“ etc.

Artista și-a adunat în repertoriu, de-a lungul carierei sale, peste 200 de melodii, cele mai multe dintre ele fiind șlagăre. O mare parte dintre piesele înregistrate ale artistei se leagă de frumoasa poveste de dragoste dintre ea și compozitorul Dumitru Lupu, care i-a fost soț timp de 28 de ani.

Cei doi s-au cunoscut la teatrul din Pitești. Au ieșit o vreme împreună, iar în 1991 compozitorul s-a mutat în Constanța. La scurt timp după, a venit și artista. Într-o zi din`93 s-au căsătorit. Au ținut nunta o dată cu botezul fiicei lor, Dumitrana-Teodora, în 1996. Artista a povestit în trecut despre „secretul“ căsniciei sale. Ileana Șipoteanu consideră că o femeie trebuie să știe când să tacă și să reia discuția apoi.  

În anul 2016, Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film i-a acordat în cadrul Galei UARF „premiul de excelenţă“ cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate artistică.


Citește și:

La mulți ani, Ileana Şipoteanu!

Ultimul drum al compozitorului Dumitru Lupu, presărat cu flori. Mesaj emoționant transmis de soția lui, Ileana Șipoteanu

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii