Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţii din culise Spectacolul "Oglinzi", la Constanţa. Publicul este invitat să intre în atmosfera aniilor 1920

ro

14 Nov, 2018 16:03 2148 Marime text
Publicul constănţean va fi întors în timp cu 100 de ani, în an Centenar. La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în ziua de sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 17:00, are loc evenimentul boem cu muzică, poezie şi dans intitulat “Oglinzi”. Folkistul Dan Pantiş şi scriitoarea Camelia Radulian se află în centrul atenţiei, ei reuşind să depăşească barierele virtuale şi au creat un spectacol cu care merg în turneu în toată ţara.

Desigur, invitată specială este nimeni alta decţt Ileana Şipoteanu, care a vorbit cu redactorii ZIUA de Constanţa despre ce va însemna acest spectacol şi a împărtăşit câteva detalii apetisante legate de modul în care a luat naştere această idee.

„Este un spectacol de dans şi poezie. Eu i-am cunoscut pe aceşti tineri, de seama mea, într-un cerc de prieteni unde se spuneau poezii, un fel de cenaclu. Mi-au plăcut foarte mult. Sunt oameni cu foarte mult bun simţ. Ea (n.r. Camelia Radulian) este foarte profundă, care scrie poezie şi reuşeşte să atingă o coardă sensibilă, cum sunt şi poeţii aceştia care nu prea sunt înţeleşi. Poezia ei nu este la îndemâna tuturor. Este o tipă foarte deşteaptă. Dan Pantiş este un folkist din Cluj Napoca. De fapt, este inginer de aviaţie. S-au cunoscut cei doi pe internet şi au făcut un CD împreună cu muzică şi poezie fără să se cunoască”, a spus Ileana Şipoteanu.
Centenarul Marii Uniri atrage de la sine cultură. Aşa că anii 1920 sunt reprezentativi în acest spectacol. Descrierea făcută de către Ileana Şipoteanu este valoroasă şi doar intrigă iubitorul de artă să participe la eveniment. „Eu i-am auzit la o întâlnire cu prietenii. Ei merg cu acest spectacol în mai multe locuri din ţară. Eu am văzut spectacolul la Cercul Militar din Bucureşti şi am zis să încercăm şi la Constanţa, mai ales în anul acesta centenar. Camelia Radulian este din Craiova. Are o poveste interesantă de viaţă, desigur. Ea are văzduhismul acela specific poeţilor cu o anumită profunzime. Nu este de găsit la orice oră, ea nu mănâncă la orice oră”, a spus artista.
I
leana Şipoteanu va fi şi actriţă în spectacol, dar va şi recita din volumul de poezii „Oglinzi”, după care a fost numit spectacolul. Publicul este invitat să intre în rol şi să vină costumat şi accesorizat conform aniilor 1920.

„Eu voi recita, voi fi şi actriţă în acest spectacol.Volumul de poezii a ieşit în 2015 şi are două CD-uri cu muzica scrisă de Dan Pantiş. Este un spectacol făcut în stilul aniilor 1920, aşa cum se purtau atunci femeile – graţioase, frumoase, cu pene în păr sau bentiţe, cu mărgea de perle, mănuşi lungi, evantaie de calitate, cu buclele superbe. Când ei au făcut acest spectacol în alte părţi, vreau să spun că au fost femei, în special, şi bărbaţi, dar la ei este mai simplu, dar femeile chiar au reacţionat pozitiv la invitaţia lor şi s-au dus îmbrăcate aşa specific aniilor 1920. Eu am văzut poze pe internet şi a fost foarte frumos. Va fi şi un protocol de socializare la final”,a declarat Ileana Şipoteanu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii