Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începând cu 1 iulie, 12 cetăți din Dobrogea sunt prezentate pe un site specializat, interactiv

ro

01 Jul, 2021 11:24 3706 Marime text
  • Proiectul are ca scop îmbunătățirea și extinderea accesului publicului român și străin la importante obiective de patrimoniu istoric din Dobrogea și promovarea cunoașterii acestora prin intermediul noilor tehnologii.

Începând cu 1 iulie, 12 cetăți din Dobrogea sunt prezentate pe un site specializat, interactiv, într-un proiect cultural inedit. Site-ul poate fi accesat la adresa: https://www.cetatidindobrogea.ro.
 
Proiectul, intitulat chiar „Harta interactivă a cetăților din Dobrogea” și derulat de Rusu I. Georgiana PFA, are ca scop îmbunătățirea și extinderea accesului publicului român și străin la importante obiective de patrimoniu istoric din Dobrogea și promovarea cunoașterii acestora prin intermediul noilor tehnologii.
 
În cadrul său a fost realizat acest website bilingv (român - englez) accesibil inclusiv de pe telefonul mobil, care expune 12 dintre cele mai importante situri arheologice din județele Constanța și Tulcea într-o hartă interactivă. Cele 12 puncte de reper sunt: Tomis, Callatis, Histria, Adamclisi, Capidava, Carsium, Ibida, Argamum, Noviodunum, Halmiris, Ulmetum și Enisala.
 
Pe site cei interesați pot găsi harta administrativă și geografică a Dobrogei (cu forme de relief, cursuri de apă, localități, drumuri), iar, printr-un simplu click/ touch pe pictogramă, se poate accesa extrem de rapid și comod fiecare sit arheologic în parte.
 

„Suntem mândri să putem oferi românilor un website care să le ofere posibilitatea descoperirii sau redescoperirii unei părți fundamentale a istoriei noastre. Vorbim despre un demers cultural, în primul rând, dar nu putem exclude latura sa turistică. Suntem convinși că, mulți dintre cei care vor vedea pe site minunile din Dobrogea vor dori să le vadă în realitate și cu siguranță că nu vor regreta.”, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect.

Echipa care a făcut totul posibil este formată din:
- Realizator documentare istorică: Cristian Cealera
- Realizator documentare administrativ / geografică: Cristian Bujdoveanu
- Operator foto / video: Emil Pascu
- Editor foto / video: Lucian Pascu
- Realizator animații 3D: Marian Trăistaru
- Web developer: George Șorodoc
- Autor concept: Georgiana Rusu.
 
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), aria tematică „Patrimoniu cultural material”. Valoarea totală este de 77.800 lei, din care 70.000 lei reprezintă finanțare din partea AFCN, iar 7.800 lei, contribuția proprie a beneficiarului.
Proiectul este organizat în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța și se desfășoară sub egida Constanța - Capitala Tineretului din România 2021 – 2022.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii