Eveniment la Constanța FOTO-VIDEO. Manifestație în memoria deținuților politic care au participat la refacerea Cazinoului, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (P)
Eveniment la Constanța: FOTO-VIDEO. Manifestație în memoria deținuților politic care au participat la refacerea



Manifestarea este prilejuită de inițiativa realizării unei plăci memoriale dedicată deținuților politici români anticomuniști care au participat la refacerea Cazinoului din Constanța după cel de-al Doilea Război Mondial, placă memorială ce va fi dezvelită în aceeași zi, 14 mai 2025, la ora 12.30, pe faleza orașului, în proximitatea Cazinoului.

„Conferința de presă va avea loc la sediul MINA Constanța din strada Arhiepiscopiei nr. 7 și va fi susținută de dr. Delia Roxana Cornea, manager MINAC (gazda evenimentului), doamna Moica Niculina, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Leonard Câmpeanu, președinte AFDPR București și publicistul Apollon Cristodulo, fiul fostului deținut politic, arhitect Ion Cristodulo”, menționează reprezentanții MINAC.

Lucrările de reabilitare a clădirii Cazinoului au scos la lumină mai multe artefacte
În cursul anilor 2020-2023 lucrările de reabilitare a clădirii Cazinoului au scos la lumină mai multe artefacte – bilete scrise cu creionul pe hârtie de sac – care confirmă mărturiile legate de participarea, în perioada anilor 1951-1953, a circa 100 de deținuți politici din coloniile de muncă de la Canal la lucrările de refacere a aceastei clădiri emblematice.

Cazinoul își va redeschide în curând porțile
Revenit la splendoarea sa de altădată, Cazinoul își va redeschide în curând porțile, un bun prilej să ne amintim de cei care în anii grei ai represiunii comuniste de tip stalinist și-au lăsat amprenta în refacerea acestei clădiri-simbol, în memoria cărora Asociația Foștilor Deținuți Politici Români va dezveli o placă memorială încastrată pe faleza orașului, în imediată vecinătate a Cazinoului.

„Vă așteptăm, așadar, să aducem un modest omagiu tuturor celor care au trecut prin închisorile comuniste și în mod special celor 100 de deținuți politici anticomuniști care, în pofida suferințelor îndurate, au trudit pentru refacerea Cazinoului și ale căror povești de viață așteaptă încă să fie dezvăluite”, mai adaugă reprezentanții de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

UPDATE 1
La eveniment este și părintele Marius Moșteanu.
UPDATE 2
Delia Cornea ia cuvântul în cadrul evenimentului.
.jpg)
Delia Cornea spune ca la începutul lui martie 2025 MINAC a primit doua artefacte prețioase.Este un eveniment legat de Cazinoul Constanța.
În Cazino sunt expuse două artefacte extraordinare: o scrisoare scrisă de tatăl meu, adresată fratelui meu.Un fragment de ipsos în care Nicolae Voicilă si-a anunțat trecerea. Și un fragment inscripționat pe un pachet de țigări cu sigla canalului.
UPDATE 3
Moica Niculina, președintele AFDPR România, are cuvântul.

UPDATE 4
Apollon Cristodulo are cuvântul.

Nu este doar un subiect istoric. Nu este nicidecum politic. Este un subiect despre devenirea prin jertfă. Vă mulțumesc pentru această placă comemorativă. Bronzul smereniei am intitulat-o. Smerenia este înălțimea de la care nu se poate cădea. Nu a reușit să o trimită.
Al doilea artefact este un brâu.
UPDATE 5
Delia Cornea spune că își dorește să editeze un volum care sa cuprindă biografiile celor 100 de carcerați care au lucrat la Cazino.
UPDATE 6
Are cuvântul Leonard Câmpeanu.
Îi oferă diploma de membru de onoare a AFDPR, Deliei Cornea.
UPDATE 7
Laura Voicilă are cuvântul.

Delia Cornea i-a promis ca va face o expoziție dedicată tatălui ei.
Tatăl meu a apreciat că toată viața trebuie să scrii și să păstrezi corespondența. Este foarte important și mă bucur că acum putem să vorbim. Că niciodată nu ne va mai fi frică să scoatem un cuvânt. Sunt bucuroasă ca după cinci ani într-adevăr se cercetează. Cât vom trăi ne vom asigura că nimeni nu va da jos placa.
UPDATE 8
Luchian Constantin ia cuvântul.
UPDATE 9Îi felicit pe toți care au participat la evenimentul dumneavoastră. Dumnezeu să-i ierte pe cei care au muncit la reconstrucția Cazinoului.
Evenimentul continuă la Cazinou, unde este prezent și edilul Chițac.
.jpg)
„Este un moment cu o profundă încărcătură atât istorică, cât și morală. Ne aflăm astăzi aici pentru a aduce un omagiu celor care cu mâinile goale și cu sufletul plin de speranță au reconstruit într-o perioadă întunecată a istoriei noastre un simbol al orașului nostru, bastionul orașului nostru, Cazinoul. Între anii 1951-1953, peste 100 de deținuți politici, oameni a căror singură vină a fost curajul de a gândi și trăi liber, au fost constrânși să muncească la refacerea acestui edificiu. Sub priviri de gardieni și cu spatele încovoiat de suferință, acești meșteri în zeghe au ridicat birurile o clădire care astăzi nu este doar un reper arhitectural, ci și un simbol al rezilienței umane. Ceea ce facem astăzi, prin acest gest simbolic, este o reparație morală, dar este și un angajament colectiv că nu vom îngădui ca aceste pagini întunecate ale istoriei noastre să fie acoperite de uitare. În numele administrației locale și al comunității constănțene exprim întreaga noastră recunoștință față de cei care în vremuri de întuneric au păstrat vie flacăra demnității. Le datorăm nu doar refacerea unei clădiri emblematice, ci și o parte din identitatea și conștiința orașului nostru. Vă mulțumesc și vă asigur că memoria acestor oameni va dăinui în sufletul Constanței”, a spus primarul Vergil Chițac.

UPDATE 10
„Astăzi vom vorbi despre legenda meșterului Manole. Meșterul Manole este pentru noi tot ceea ce înseamnă puterea de a duce mai departe nu numai ziduri, ci și comunități. Comunitatea noastră, astăzi, află cine este Ana a Tomisului. Sunt documentele, sunt artefactele care au fost găsite în acest Cazino, datorită cărora această construcție încă este în picioare. Duhul fiecărui cuvânt scris de către deținuții aceștia a făcut ca această construcție să nu cadă, pentru că noi constănțenii știm că această construcție putea să cadă. De acum înainte avem siguranța că Ana a lui Manole este aproape de noi. Ana a lui Manole va fi expusă aici precum este o indicație foarte plăpândă la Mănăstirea Argeșului, unde se indică faptul că acolo ar fi fost zidită Ana. Noi știm că suntem datori de acum înainte să păstrăm spiritul de jertfă. Oamenii aceștia care au scris erau siguri că bilețelele lor vor fi cu siguranță găsite de cineva. Au transmis viață prin acele documente”, a spus părintele Marius Moșteanu.
UPDATE 11
Dezvelirea plăcii este urmată de o slujbă religioasă.
Pe placă este gravat următorul mesaj:
„În amintirea deținuților politici care au participat între 1951 și 1953 la refacerea Cazinoului din Constanța, sever avariat în război. Aici, cei 100 de meșteri în zeghe au zidit cu palmele și cu duhul speranței. Șantierul de la Marea Neagră este doar o pagină din destinul sutelor de mii de români care au fost întemnițați. Schinguiți și în zeci de mii cazuri uciși pentru că s-au împotrivit tăăvlugului bolșevic. Jertfei lor, cinstirea noastră!”.

UPDATE 12
Vergil Chițac a primit diploma de membru de onoare din partea AFDPR.

Citește și:
Simpozion despre o triplă aniversare la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Spectacol artistic inclus în program (P)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!