Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:51 07 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În avanpremiera Zilei Marinei Comandorul (r) dr. Marian Moşneagu a publicat cartea “Cavalerii Mării Negre. Ofiţeri de marină distinşi cu Ordinul Militar “Mihai Viteazul”

ro

14 Aug, 2019 15:16 1026 Marime textComandorul (r) dr. Marian Moşneagu a publicat în avanpremiera Zilei Marinei, cartea  “Cavalerii Mării Negre. Ofiţeri de marină distinşi cu Ordinul Militar “Mihai Viteazul”, la Editura Militară.
 
Lucrarea de 500 de pagini va fi lansată în cadrul Salonului de Carte Paleneos, organizat de Editura Militară în preajma Zilei Armatei, sărbătorită pe 25 octombrie, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti.
 
Cartea prezintă biografiile a 26 de ofiţeri de marină români - 3 din Primul Război Mondial şi 23 din al Doilea Război Mondial, şi a 11 ofiţeri de marină străini - nemţi, britanici şi un japonez, care au fost decoraţi cu Ordinul “Mihai Viteazul”.
 
„Faţă de dicţionarele care prezintă doar numele ofiţerilor români decoraţi, aceasta este prima lucrare din istoriografia militară românească în care sunt descrise în detaliu carierele şi faptele de armă ale celor nominalizaţi“, a declarat, pentru ZIUA de Constanta, Marian Mosneagu.
 
Biografiile sunt însoţite de fotografii ale fiecărui Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul”. Lucrarea se încheie cu un mini-album cu imagini din cariera şi activitatea pe front a ofiţerilor prezentaţi în lucrare.
 
Cartea se bazează pe informaţii selectate din memoriile originale (dosare personale) ale ofiţerilor, păstrate în arhivele militare române, precum şi din dicţionarul “Amiralii Marinei Germane”, pus la dispoziţie de Centrul de Relaţii Publice al Arhivei Naţionale Germane.

„În avanpremieră la Ziua Marinei, un dar de suflet oferit oamenilor mării și admiratorilor marinarilor români de pretutindeni. Menită să rememoreze pildele de eroism și spiritul de sacrificiu pentru apărarea drepturilor sacre ale neamului ale celor 26 de ofițeri de marină români care au binemeritat de la Patrie cea mai înaltă distincție militară de război națională, Ordinul “Mihai Viteazul”, lucrarea constituie un modest omagiu adus acestor dârzi combatanți în linia întâi, adevărați eroi ai Marinei Regale Române și ai României Mari. Cavalerii Marinei Române din cele două conflagrații mondiale merită cu prisosință nu numai nume de străzi, de nave ori statui ci și toată considerația și recunoștința generațiilor prezente și viitoare. Toată admirația și prețuirea mea reprezentanților Editurii Militare și Tipografiei Infcon pentru implicarea competentă și aportul generos la finalizarea cu succes a acestui nou proiect editorial. BUN CART ÎNAINTE, CAMARAZI!“, declară Marian Moșneagu, într-o postare pe Facebook. 

Cartea va putea fi achiziționată de la librăria „Prăvălia cu Cărţi”.
 
Comandorul (r) dr. Marian Moşneagu este colaborator al cotidianului ZIUA de Constanta din anul 2017, articolele sale putând fi citite accesând categoria „Lumea marinarilor“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii