Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Ziua Comunei sucevene Boroaia Amiralitatea felicită comunitatea și cei doi marinari cetățeni de onoare ai „satului cu generali” (GALERIE FOTO)

ro

28 May, 2023 16:06 1989 Marime text
Miercuri, 24 mai 2023, în avanpremieră la Ziua Comunei Boroaia, sala de festivități a Căminului cultural “Mihai Boleac” din localitatea suceveană cu cei mai mulți generali a găzduit festivitatea lansării Monografiei „Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare”, realizată de colaboratorul nostru, comandorul în rezervă dr. Marian Moșneagu.

Printre invitații de onoare la acest evenimemnt memorabil s-au numărat senatorul de Suceava Ioan Stan, deputații Mirela Elena Adomnicăi și George Șoldan, subprefectul Florin Sinescu, generalul de brigadă Ionel Postelnicu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, protosinghelul Gabriel Gaman, starețul Mănăstirii Râșca, Antoniu-Alexandru Flandorfer, directorul Direcției Județene de Cultură Suceava, Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural Bucovina din Suceava, scriitorul Constantin Hrehor, rafinatul recenzor al monografiei, poetul fălticinean Constantin Bulboacă, președintele Cenaclului “Nicolae Labiș”, P.C. părinte dr. Constantin Oprea, consilier eparhial la Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preoții parohi Fănică Chetroi, Silviu Maxim și Ciprian Meștereanu, profesorii Gheorghe Bălăiasa și Ion Crețu, cadrele didactice și consilierii locali, contraamiralul (r) Cristea Cucoșel, fost comandant al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” și locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Navale, precum și numeroși alți fii ai satului de pretutindeni.

Lansarea monografiei a fost precedată de sfințirea unei Troițe în satul Nemțeni-Bărăști, ridicată prin osârdia preotului paroh Ionel Meleștean și cu contribuția generoasă a familiei contraamiralului de flotilă (r) dr. Ion Condur, actualul președinte al Asociației Naționale a Cadrelor Militare și în Retragere Filiala Mangalia, care i-a făcut și un elogios Laudatio autorului Monografiei comunei natale a celor doi membri ai “Clubului Amiralilor”.

În acest cadru festiv, inginerul Vasile Berariu, cel mai longeviv și întreprinzător primar al comunei Boroaia, i-a înmânat comandorului dr. Marian Moșneagu titlul de Cetățean de Onoare, conferit prin aceeași Hotărâre a Consiliului Local celor doi ofițeri de marină.

La rândul lor, generalul de brigadă (r) dr. Ion Burlui și colonelul (r) Constantin Crăciun, redactorul-șef al revistei “Plăieșii” i-au conferit o Diplomă de onoare în numele Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” Filiala Suceava “pentru aportul adus la cinstirea eroilor neamului și ai comunei Boroaia.”.

O surpriză deosebită pentru toți participanții la această manifestare de suflet l-a constituit Mesajul viceamiralului Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, care a subliniat, printre altele: “Domnul comandor Marian Moșneagu, militar, marinar, doctor, scriitor și istoric, a fost și este o personalitate marcantă din marea familie a Forțelor Navale și a Armatei României, prin contribuția pe care a adus-o pe timpul cât a fost ofițer activ, dar și acum, când slujește ca ofițer în rezervă.
Domnule Comandor, doresc să îmi exprim recunoștința pentru devotamentul și eforturile depuse în slujba Forțelor Navale și în slujba Armatei Române.
De asemenea, doresc ca pe această cale să salut eforturile celor care au dus la împlinirea acestui frumos moment de referință din viața comunității dumneavoastră, de dezvelire și sfințire a Troiței ridicată în semn de mulțumire lui Dumnezeu și lansarea monografiei «Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare»”.

În exclusivitate pentru “Ziua de Constanța”, comandorul dr. Marian Moșneagu ne-a declarat: “Ce putea fi mai frumos pentru mine, ca fiu al satului, decât acest amplu recurs la memorie, la Memoria rădăcinilor noastre comune și a fiecăruia în parte?
O sărbătoare la finalul căreia am fost copleșit să fiu răsplătit cu titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE!
Mulțumesc din suflet primarului ing. Vasile Berariu pentru acest atât de onorant titlu, pe care îl consider drept cea mai frumoasă distincție a vieții mele!
De asemenea, le mulțumesc din toată inima și le sunt profund recunoscător consătenilor mei pentru reprimirea mea cu un atât de impresionant fast în marea familie a boroienilor.
Cu gândul, cu fapta și cu dorul nestins de meleagurile natale, le promit și îi asigur că rămân definitiv ACASĂ, LA NOI, LA BOROAIA!”.


Joi, 25 mai a.c., la finalul ceremonialului religios și militar dedicat eroilor neamului, comandorul dr. Marian Moșneagu a promis că va reveni cu siguranță și la următoarea ediție a Zilei comunei sale natale pentru a lansa albumul “EROII COMUNEI BOROAIA”, aflat în curs de pregătire.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii