Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment la ​Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Evocare a scriitorului Pavel Chihaia

ro

05 May, 2022 16:14 2559 Marime text

Evocare a scriitorului Pavel ChihaiaBiblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, organizează Luni, 9 mai 2022, ora 1700, o evocare a scriitorului Pavel Chihaia prin intermediul unei mese rotunde avându-l ca moderator pe prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și ca invitați pe fiul scriitorului, prof. univ. dr. Matei Chihaia, Universitatea din Wuppertal, pe soția scriitorului, Maria Ioana Chihaia, pe scriitorul Ovidiu Dunăreanu, redactorul-șef al revistei Ex Ponto și pe scriitoarea Doina Jela.


Pavel Chihaia face parte din „generația pierdută” de romancieri postbelici, alături de Alexandru Vona, Mihai Villara, Theodor Cazaban, o generație al cărui destin literar nu s-a împlinit, dar care a apucat totuși să se manifeste în perioada de tranziție cuprinsă între sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până la instaurarea deplină a dictaturii comuniste, pe 30 decembrie 1947, odată cu abdicarea forțată a Regelui Mihai I. Autorul romanelor Blocada și Hotarul de nisip se înscrie printre figurile emblematice ale literaturii dobrogene. În cărțile și povestirile sale spațiul dobrogean și oamenii săi sunt evocați în contururi mitologice, dar și dintr-o perspectivă a raportului cu istoria, cu momentele ei fatidice.



Numeroasele interviuri, dialoguri configurează profilul indelebil al unui caracter, al unui scriitor care a preferat tăcerea, compromisului, care s-a realizat și ca istoric de artă, printr-o reconversie spectaculoasă, salvatoare. Pavel Chihaia a urmat calea exilului, reinventându-se încă odată, rămânând totodată un reper inconturnabil al literelor dobrogene.


Masa rotundă face parte din ciclul Dialoguri dobrogene, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților ei și valorilor care le edifică.

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.




Despre Pavel Chihaia

Pavel Chihaia s-a născut pe 23 aprilie 1922, în Corabia, județul Olt, sosind la Constanța la vârsta de patru ani și fiind adoptat de o mătușă, după nefericita moarte a mamei sale.

Între anii 1941-1945, a fost student la Facultatea de Litere în București, lucrând apoi ca impiegat la Direcția Generală a Teatrelor până în 1948. Prima sa piesă de teatru, „La farmecul nopții” (1945), a primit Premiul Scriitorilor Tineri al Fundațiilor Regale, fiind publicată la Editura Fundațiilor Regale.

Primul său roman, „Blocada”, prefațat de Petru Comarnescu, îmbina farmecul peisajului dobrogean și misterele portului Constanța cu o viziune modernă, ale cărei orizonturi aparțineau literaturii universale. A fost un debut promițător, retezat însă de persecuția autorităților din perioada stalinistă, când a fost obligat să renunțe la scris și să se piardă în slujbe mărunte și umilitoare.
A făcut parte din organizația anticomunistă „Mihai Eminescu", împreună cu Vladimir Streinu, Constant Tonegaru, Iordan Chimet și Marie-Alype Barral.
 
În anul 1958, este angajat la Institutul de Istoria Artei, secția artă medievală, unde realizează, între 1958 și 1978, șaptezeci de studii despre istoria culturii și artei, apărute ulterior în cinci volume cu titlul „Artă medievală.Teza de doctorat la Sorbona, Paris, în 1973”, și publicate sub titlul „Immortalité et décomposition dans l'art du Moyen Age”.
 
În anul 1978, împreună cu soția sa Maria-Ioana, cere azil politic în Germania și se stabilește la München, unde ocupă postul de consilier de educație la liceul francez „Jean Renoir” și colaborează la Radio Europa Liberă.
 
Își reîncepe activitatea literară, scriind două romane cu nuanțe autobiografice. Primul, „Hotarul de nisip”, început în anii 50 și ascuns în sertar timp de jumătate de secol, descrie epoca stalinismului din punctul de vedere al unor tineri intelectuali care caută să fugă din România. Al doilea, „Cearta sufletului cu trupul”, analizează experiența exilului cu referințe la realitatea occidentală și sensibilitatea religioasă a ortodoxiei.

Chiar dacă a părăsit țara la 55 de ani și a trăit restul vieții în Germania, nostalgia l-a însoțit mereu, iar legătura cu limba română, cu prietenii și mormintele celor dragi l-au făcut să revină mereu în Constanța, orașul copilăriei și tinereții sale, reper inițial al devenirii sale intelectuale.

În 2010, editura Ex Ponto din Constanța i-a publicat într-o colecție de zece volume, opera integrală, conținând volume de ficțiune, amintiri, dar și eseuri de istoria artei: Blocada, vol. 1, Înfăptuiri Pontice, vol. 2, Hotarul de nisip, vol. 3, Trecut și prezent, vol. 4, Cultura română și cultura europeană, vol. 5, Monumente din cetățile de scaun ale Țării Românești, vol. 6, Învățături și mituri în Țara Românească, vol. 7, Țara Românească între Bizanț și Occident, vol. 8, Căutări în orizontul timpului, vol. 9, precum și teza sa de doctorat susținut la Sorbona, Immortalité et décomposion dans l’art du Moyen Âge, vol. 10.

S-a stins la 18 iunie 2019. În toamna aceluiași an, Filiala „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România îl comemora pe Pavel Chihaia, într-un eveniment organizat la Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, în prezenta soției și a fiului, sosiți din Germania. Familia dona atunci Bibliotecii bustul scriitorului, realizat de sculptorul Dumitru Demu.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii