Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaCulturală Soprana Florența Marinescu, la aniversare!

ro

26 Apr, 2022 10:31 4333 Marime text

 
  • Pe 26 aprilie 1959, se năștea, la Tulcea, soprana Florența Marinescu 
Muzicolog, profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța, ambasador al artei înalte și profesioniste, soprana Florența Marinescu a întruchipat, de-a lungul anilor, cu emoție și autenticitate, personaje dragi iubitorilor de operă, în sute de concerte, recitaluri sau oratorii, interpretate peste tot în țară sau în lume - Tosca, Văduva Veselă, Lady Macbeth, Thais, Eliza din My Fair Lady, Santuzza în Cavalleria Rusticana, Prinţesa din Vânzătorul de păsări, Musette în Boema, Amelia în Bal Mascat, Abigaille în Nabucco, pentru a aminti doar câteva dintre rolurile sale memorabile.
A absolvit Liceul de Muzică din Constanța, specializarea pian, pentru ca, în 1986, să termine, ca șef de promoție, Conservatorul din București, cu specializarea Canto și muzică.

A urmat studii aprofundate de canto, la Londra, în 1992, cu o bursă de studii oferită de Sir Georg Solti, dar și studii în Franța (1995), cu o Bursă oferită de Fundația des Treilleurs.
În 2002, a obținut doctoratul în muzică, cu calificativul “Magna cum laude”.

Este de remarcat că, în anul 2003, când conducea Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Florența Marinescu a reușit, pe lângă alte zeci de proiecte cu impact universitar și academic, să obțină fonduri de la Ministerul Culturii, pentru reeditarea volumului „Dobrogea, 50 de ani de vieață românească”- lucrare de referință pentru istoria acestei provincii, apărută în 1928, cu prilejul semicentenarului revenirii Dobrogei la patria-mamă.
Având în palmares peste 30 de de titluri fundamentale ale repertoriului liric românesc si universal, s-a bucurat de o recunoaștere bine meritată, prin spectacole naționale și internaționale, concerte, emisiuni radio și TV, prezența în numeroase publicații și organizații profesionale, invitația de participare în jurii de specialitate, alături de alte nume de notorietate internațională.

Reprezentant de seamă al talentului, profesionalismului și excelenței în arta lirică, Florența Marinescu și-a făcut întotdeauna meseria cu responsabilitate și a onorat cum se cuvine harul pe care l-a primit de la Dumnezeu, împărtășind cu publicul meloman momente de memorabilă trăire și bucurie a sufletului.

Florența Marinescu este printre puținii artiști a căror strălucire pe scenă nu a umbrit calitatea omului – ea a rămas, în seninătate și smerenie, conștientă că tot ce primim de la providență trebuie să dăm mai departe, în artă, în viață, ca părinți sau ca dascăli.
 
Îi urăm mulți ani înainte, cu sănătate și inspirație, și îi mulțumim pentru tot ce a făcut în acest spațiu cultural unde s-a născut și s-a întors de fiecare dată, din peregrinările sale prin lume.
 
Căci Dobrogea a fost mereu, pentru Florența Marinescu, limanul ultim, așa cum mărturisea cu emoție, într-un omagiu adus tărâmului dintre ape:  „Cântecul meu este închinăciune și mulțumire pentru șansa de a fi fost un om al acestui pământ”.
 
Citește și:Interviu cu soprana Florența Marinescu „Dumnezeu e în toate, dar mai ales în artă”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii