Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:14 15 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Constanța culturală Spectacol de celebrare a Zilei naționale a Greciei, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța

ro

28 Apr, 2022 00:00 3383 Marime text

 
 
 
De la anticul Tomis, înfiinţat de grecii milesieni în secolul VII î. Hr., pânǎ la Constanţa de astǎzi, istoria locală consemneazǎ o prezenţǎ continuǎ a locuitorilor de origine greacǎ.

De aceea, orice sărbătoare a Greciei are o conotație specială pentru orașul de la malul Mării Negre, aici unde reprezentanții vechii Elade au ridicat primele instituții locale - prima biserică ortodoxǎ, prima școală, primul teatru din oraş.

Ultimul primar de până la rǎzboiul ruso-turc, atunci când oraşul fusese ocupat la 20 iulie 1877 de trupele ruseşti, a fost Nicola Papadopol, cel recunoscut apoi de guvernul român ca primul cetǎţean al oraşului la 1878.

Grecii constănţeni au continuat să numească orașul după numele surorii împăratului Constantin cel Mare „Constanţia”, aşa cum atestă documentele de epocă. Astfel că, deşi în primii ani după 1878 s-a folosit oficial numele turcesc al oraşului, atât în presă, cât şi în actele oficiale, grecii oraşului au influenţat autoritǎţile în sensul revenirii la numele sub care ei îl cunoşteau de sute de ani, devenit simplu, Constanța.

Cât despre Grecia, Marea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un uriaș efort pentru scuturarea unei îndelungate sclavii de patru veacuri și de restabilire a libertății și demnității națiunii. Această Revoluție, desfășurată pe parcursul a nouă ani, a fost un șir nemăsurat de lupte cu succesive victorii și înfrângeri, cu toate grozăviile pe care le presupune un război, precum și un șir de evenimente politice și demersuri diplomatice. Războiul de Independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă, a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821-1829. Opt ani mai târziu, Grecia și-a obținut independența.

Data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a Revoluției sau a Războiului de independență al Greciei și este sărbătorită ca Zi națională.

În Constanța, comunitatea Elenă „Elpis” a decis ca spectacolul omagial, susținut în fiecare an de Ziua Națională a Greciei, să fie decalat cu o lună, urmând a se organiza în acest week-end, sâmbătă, 30 aprilie.

La evenimentul de la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța vor participa,  începând cu ora 17.00, ansamblurile „Elpis” și „Elpis Junior”, „Olympos” al comunității elene Galați, Ioana Țuțuianu, Florian Jurcă, Antik Band, Fotis Konstantinidis, Camelia Vasile.


Citește și:
LIVE TEXT „Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor", la MINAC. Primarul Chițac, prezent la eveniment (GALERIE FOTO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii