Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:09 25 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța – „Ne dorim un vaccin cu administrare monodoză”

ro

18 Jan, 2021 00:00 1497 Marime text
  • Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța a vorbit de durata imunizării în urma vaccinului anti-Covid-19
  • De asemenea, Stela Halichidis a mai vorbit de viitoarea existență a unui vaccin de tip monodoză


Ieri, 17 ianuarie a.c., a început administrarea celei de-a doua doză din schema de vaccinare anti-Covid-19, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Personalul care s-a vaccinat în urma cu 21 de zile a primit și doza rapel cu vaccinul celor de la Pfizer.

Stela Halichidis, managerul instituției sanitare, a explicat despre necesitatea ulterioară de implementarea a unui vaccin de tip monodoză, pentru creștere eficienței în administrarea pandemiei. Totodată a spus că are multă încredere în rezultatele care vor urma.

„La celelalte vaccinări, cum ar fi cel împotriva Hepatita B, de exemplu, este scris în prospect că durează cam cinci ani, dar vă zic din experiență că sunt anticorpi chiar și după 20 de ani dacă vaccinarea a fost corectă și completă. Depinde de fiecare persoană. Vom testa valorile de anticorpi la câteva luni și vom vedea cât va dura. În momentul în care nu va mai fi corespunzător, probabil va trebui un alt vaccin. Depinde acum și despre ce vaccin vorbim.

La Pfizer, vorbim de un an sau doi, dar vă zic că nu a trecut intervalul de timp necesar care să ne dovedească cât va dura. Este un vaccin care s-a făcut foarte repede. Ne dorim să dureze cât mai mult, astfel încât vaccinare să fie cât mai rară, dar, probabil că pe parcursul timpului – acum a fost o stare de urgență – ați văzut că sunt mai multe doze, ne dorim un vaccin cu administrare monodoză. Este mult mai simplu de aplicat. Sunt probleme de dozare, se mai strică din scoaterea din flacon. Unele doze se irosesc. Asta se întâmplă în manipularea vaccinului. Este ideal să fie monodoză, cum este cel antigripal. Bineînțeles ideal ar fi să ne vaccinăm cât mai rar, să fie o protecție cât mai îndelungată. Probabil pe măsură ce timpul va trece, se vor perfecționa aceste doze. Noi am fost pionieri – am intrat primii și în pandemie și deja ne vaccinăm. Suntem foarte încrezători în eficiența acestui vaccin”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Stela Halichidis.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii