Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordonanța Militară nr.8. Marcel Vela, Bogdan Despescu și Raed Arafat, declarații la sediul MAI (documente)

ro

10 Apr, 2020 00:00 4755 Marime text

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat susțin chiar în acest moment, la sediul MAI, declarații de presă și prezintă conținutul Ordonanței Militare nr.8. Declarațiile sunt transmise în direct de TVR și pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne. 

Raed Arafat, seful DSU:
- Profit de ocazie, sa le urez la multi ani cadrelor medicale cu ocazia zilei mondiale a Sanatatii de pe 7 aprilie
- Ordinul prin care s-a decis reducerea activitatii medicale doar la cazurile obligatorii, a starnit reactii. Din ce am vazut multa lume a interpretat ca este o sistare a activitatilor cu exceptia urgentelor. S-a dat de fapt medicului alegerea de a opera un pacient acum sau peste o luna.
- Nu vor fi afectate tratamentele oncologice, femeile gravide, dar sunt afectiuni precum o proteza de sold care poate fi amanata. Motivul e sa pastram locuri libere in spitale si sa protejam pacientii.
- E o logica in spatele acestui ordin. Nu trebuie incarcate spitelele cu cazurile ce pot fi amanate. Casele de asigurari nu au cum sa refuze decontarea la ambulatoriu, nu am suspendat aceasta activitate.

Bogdan Despescu, secretar de stat MAI:
- Toti cetătenii români care vor reveni in tara in aceasta perioada vor intra in carantina. Veti sta in carantină de Paște și nu cu familia
- Mentinem operationala linia de control la frontiera. Toti cei care vin in Romania vor fi trimisi in carantina sau izolare.
- Misiunea noastra este sa veghem la respectarea legii. Peste 36.000 de angajati au actionat in ultimele 24 de ore. S-au aplicat peste 8.000 de amenzi pentru nerespectarea ordonantelor militare.
- Medicii si asistentele sunt erorii din aceste zile si trebuie sa le recunoastem meritele. Alaturi de ei, eroi sunt si politistii, jandarmii, militarii, politistii locali. Si ei sunt in strada in fiecare zi.
Marcel Vela, ministru MAI: 
- Sunt conștient că mă adresez unui popor creștin și moral. Stând în casă și respectând restricțiile vom intra mai repede in normalitate ape care ne-o dorim cu totii. Stiu că vă doriți să mergeti la Biserica în noaptea de Inviere, dar e mai bine sa stam acasa ca sa evitam explozia cazurilor".
- Intram intr-o perioada foarte importanta pentru toata crestinatatea. E perioada in care fiecare isi face planuri. Sunt constient ca ma adresez unui popor cu frica lui Dumnezeu.


- Au venit peste noi momente tulburi, care au adus schimbari majore in viata fiecaruia. Distantare sociala, probleme economice. Stand in casa, vom reusi sa intram mai repede in normalitate. Stiu ca e greu, stiu ca v-ati dori sa fiti la biserica in noaptea de Inviere. dar e mai bine sa ne bucuram de cei dragi multi timp inainte.
- Am suplimentat numarul patrulelor. Politia Romana, Jandarmeria, Armata sunt zi de zi in misiuni operative.
- Azi am semnat Ordonanta Militara 8. Va fi publicata in Monitorul Oficial in cateva ore.- Toti simtim durerea separarii de cei dragi. Eforturile noastre vor duce la rezultate, dar fac apel sa fie respectate regulile. Orice abatere va fi platita scump.
- Vreau sa imi exprim recunostita fata de cei din MAI, sportivi campioni s-au oferit sa vina in strada. Transmit recunostinta si celor care lucreaza in sistemul sanitar
- Multumesc celor care raman acasa si isi protejeaza familia. Celor din Diaspora le cer sa ramana acolo si sa ii iubeasca pe cei dragi de la distanta. Doar asa vom depasi aceasta perioada grea.
Principalele prevederi ale OM nr. 8 sunt:
- Din aceasta seara e permisa circulatia in afara locuintei a pescarilor
- Din aceasta seara e permisa circulatia in afara locuintei a apicultorilor spre stupine
- E permisa circulatia pentru servicii de reparatii auto
- Am prelungit interdictia zborurilor inspre si dinspre Spania cu inca doua saptamani
- Pietele agroalimentare raman deschise pe toata durata starii de urgenta pentru cei care prezinta certificat de producator agricol
- Unitatile fitofarmaceutice raman deschise pe perioada starii de urgenta
- Se redeschid vamile cu Ungaria pentru muncitorii transfrontalieri
- Se suspenda activitatea în centrele de bătrani și minori, inclusiv în cele private
- Se suspendă cumpărarea de actiuni la companiile energetice
- În zilele de joi, vineri si sambata - premergatoare sarbatorilor Pascale- operatorii economici isi pot prelungi orarul de functionare
- Se impune obligativitatea sa se monteze dispozitive de dezinfectare in blocuri si sa se dezinfecteze lifturile, casa scarilor.
- Ca urmare a celor intamplate azi la aeroportul din Cluj, ministerul Transporturilor va aviza orice transport aerian, chiar daca aeroporturile sunt in subordinea Consiliilor Județene
Măsuri pentru securitatea alimentară
 - Se interzice exportul pentru următoare produse agroalimentare: grâu, orez, orz, soia, porumb, produse de patiserie și tot ce tine ce zona produselor interzise
- Procedurile de export pentru aceste produse aflate in derulare se suspenda pe perioada starii de urgenta.
- Se suspenda si activitatea pentru emiterea certificatelor fito-sanitare necesare pentru exportul acestor produse

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii