Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţenii, supăraţi. Nu au cum să ajungă la plajă decât prin obstacole. „Scările sunt un real pericol“

ro

20 Aug, 2018 00:00 6561 Marime text
În ultimii ani, reabilitarea scărilor de la plaja Modern a fost în centrul atenţiei politicienilor. Puţini vorbesc însă de drumul pe care îl folosesc constănţenii pe timp de vară, când merg la plaja 3 Papuci, coborând de pe strada Mihai Eminescu, în imediata apropiere a Casei Căsătoriilor. Un drum ascuns după o clădire veche, buruieni, scări făcute din pământ şi nişte lemne care sunt acolo de generaţii întregi. Buruiana este până la genunchi, iar seara, ţânţarii şi alte insecte ies la atac.
 
Plaja 3 Papuci, cuprinsă între Modern şi Mamaia, a fost extinsă şi a devenit una dintre peticele de nisip cele mai căutate de către constănţenii şi turiştii care vor să prindă un bronz fără să fie nevoiţi să asculte muzică din toate părţile, fără să aibă parte de o aglomeraţie infernală şi fără să plătească o avere pentru o zi la mare.
 
Dacă turiştii preferă să dea 40 de lei pe un şezlong în Mamaia şi 15 lei pe o apă plată, constănţenii preferă să stea departe de înghesuiala staţiunii şi de gălăgia făcută de boxe, oameni şi comercianţii ambulanţi. Aşa că aleg plaja 3 Papuci, proaspăt reabilitată pe fonduri europene, cu un nisip fin şi cu şezlonguri la o distanţă mai mare de malul mării. Diferenţa se simte şi financiar. Închirierea unui şezlong costă 15-20 de lei, iar o apă plată - 5 lei.
 
Dar oamenii sunt supăraţi din alt punct de vedere. Accesul pe plajă este dificil. Cei care aleg să coboare de pe strada Mihai Eminescu, pe lângă Casa Căsătoriilor, parcurg un drum accidentat. Practic, nu există scări betonate decât pe un sfert din drum, în rest fiind pământ bătătorit întărit cu bucăţi de lemne vechi, probabil datând dinainte de anii 2000. Şi totuşi, politicienii fac demersuri doar pentru reabilitarea scărilor de la Modern, care sunt de zeci de ori mai decente decât accesul către plaja 3 Papuci.
 
Un constănţean a scris următoarele pe pagina sa de Facebook, revoltat de faptul că autorităţile ignoră constant această zonă: „Stau în Constanţa de când m-am născut. Mereu mi-a plăcut să ajung la 3 Papuci, însă de câteva luni am probleme cu picioarele şi nu mai ajung la plaja mea preferată, pentru că scările de la Casa Căsătoriilor sunt un real pericol pentru mine, putând să mă dezechilibrez în orice moment. Trebuie să ai o formă fizică bună şi curaj să mergi la plajă în probabil cea mai liniştită zonă din oraşul acesta. Păcat că autorităţile ignoră zona, punând accent doar pe peticul de plajă plin de constănţeni care sparg seminţe şi beau bere, vorbind tare printre şezlonguri de plastic rupte. La plaja mea preferată sunt umbrele de stuf şi şezlonguri de lemn, frumos ordonate, iar în faţă ai o mare de nisip, apoi apa. Poţi merge cu cearceaful liniştit fără să te umbrească un baldachin. Aş vrea ca politicienii să vadă că noi, constănţenii, vrem să mergem la plajă în zone liniştite. Nu să se gândească doar la turişti. Nu turiştii îi votează, ci noi, cetăţenii“, a spus bărbatul revoltat.
 
Sursa foto: Google Maps
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • geo 20 Aug, 2018 12:14 de ce nu faceti un articol cu privire la prevederile Ordinul nr. 1204/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic art. 18 si 19 pe care nici un operator de plaja nu il respecta? Art. 18. - Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă. Art. 19. - Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă. Si asa ne sunt incalcate drepturile, peste 2 ani nu vom mai putea merge nici la 3 papuci, plaja modern, tataia, etc pt ca vor fi sezlongurile langa apa fara a se lasa cei 30% de la tarm pt cearceaf, mai si pun cu tupeu in spate afis zona de cearceaf, Protectia Consumatorului ce face, primarul si primaria ce face? apele romane la fel?