Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 327 – 23.11.2022 Astăzi sărbătoresc co-operarea

ro

23 Nov, 2022 16:30 1058 Marime text
Prefixul ”co” din a coopera înseamnă împreună, la fel ca în cuvintele co-autor, sau co-creator. În latină, operor înseamnă ”lucra”, așadar cooperare înseamnă a lucra împreună.
Co-operarea înseamnă ca în orice parte a vieții noastre, în familie, la serviciu, în grupele de interese, acționăm în baza unui acord cu privire la regulile existente și având o atitudine generală de a rezolva împreună problemele, de a lua împreună deciziile.

Atunci când nu sunt ambele părți ”de acord” (pentru că una nu a fost consultată sau nu i s-a permis să-și exprime o poziție opusă), ne putem aștepta la următoarele consecințe firești: rezistență, certuri, sentimente rănite, încăpățânare și apariția pedepselor / recompenselor.

Acesta vedem în relația părinților cu copiii.
Când unui copil i se spune: ”ai făcut mizerie la tine în cameră, vreau să faci ordine înainte să te duci la joacă” vă așteptați ca acesta să facă imediat ce i s-a spus, eventual și cu un zâmbet pe buze? Decizia a fost unilateral luată de părinte și vă așteptați ca fiul sau fiica voastră să o îndeplinească în intervalul de timp și conform standardelor pe care le-ați impus.

La urma urmei ”eu sunt părintele”.
Această atitudine seamănă a cooperare?
Nu, pentru că nu ia în vedere punctul de vedere al copilului.

Dacă neglijăm să luăm în considerare nevoile, sentimentele și gândurile copilului, precum și posibile soluții pentru a face ordine în cameră, pierdem respectul și bunăvoința copilului.
Faptul că cel mic opune rezistență bombănind este pur și simplu o consecință firească a alegerii de a acționa fără să țineți cont și de el.
Cooperarea este o stradă cu două sensuri.

Dacă dorim să lucrăm în echipă și să avem rezultate bune, învățăm să ne definim propriile nevoie și să putem face solicitări clare celuilalt (nu solicitări confuze de genul ”vreau spațiu pentru mine, vreau să mă iubești, vreau să mă respecți”).

Și în același timp, învățăm să identificăm nevoile celuilalt și-i dăm ocazia să se poată exprima, nu pentru a ne face pe plac, ci pentru a-și fi lor autentici.
Astăzi sărbătoresc co-operarea, care începe chiar de la relația noastră cu Natura. Putem să co-operăm cu vremea de afară, să ne adaptăm activitățile și viața la evoluția ciclică a anotimpurilor, sau putem să opunem rezistență și să vorbim de cât de dificil este pe ploaie, cu vânt și temperaturi scăzute.

Pentru că organismul biologic este o parte din Natură, co-operarea cu fizicul nostru este un alt loc esențial în echilibrul vieții pe pământ. Vă aștept vineri seară, pe 25 noiembrie, la un Webinar în care discutăm despre ”Motorul imunității”, un subiect util în plină toamnă friguroasă și cu epidemii de răceli și eliminări.
https://alchida.ro/.../motorul-imunitatii-webinar.../

Vă aștept să co-operăm pentru a obține maxim de beneficiu din întâlnirea noastră, având un dialog interesant și util, pe tema sensibilității sezoniere a corpului.
Să avem cu toții o zi cât mai bună și plină de co-operare, la toate nivelele vieții
Cu iubire,

Articol și foto preluate de pe facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii