Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 192 – 11.07.2022 Astăzi sărbătoresc transpirația

ro

11 Jul, 2022 16:23 926 Marime text
Corpul nostru fabulos de rezistent și adaptabil are un mecanism de ”răcorire” construit în interior, care ne protejează de supra-încingere și încălzire: transpirația.
Multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt acide, iar procesul de digestie intensifică această acidoză, producând o reală inflamație, ore bune după consum. De aceea, dacă se fac analize de sânge după masă, apar semne de inflamație în sânge (leucocite crescute, VSH și fibrinogen crescute), care dispar până a doua zi dimineața.

Este normal să apară inflamație după masă?
Medicina oficială spune că ”da”, este normal.
Bunul simț și logica rațiunii spun că dacă hrana ar fi ce are nevoie real corpul, nu ar trebui să apară inflamație. Așa încât, faptul că se întâmplă, înseamnă că ceea ce consumăm este destul de agresiv pentru sistemul nostru digestiv.

Corpul se încinge pe interior în multe feluri. Nu doar de la alimentație. Ci și de la emoții sau trăiri intense, dar și de la povești mentale cu privire la trecut sau viitor.
Când ne simțim vinovați, rușinați sau avem remușcări legate de ceva din trecut, apar stări interioare asemănătoare inflamației (se produc acizi, prin reacțiile noastre emoționale).
De asemenea, când suntem anxioși, nerăbdători sau înfricoșați cu privire la ceva ce urmează să se întâmple, devenim de asemenea acizi și inflamați pe interior.

A trăi în trecut sau viitor ne menține într-o stare de încordare interioară, în urma căreia apare transpirația.
Putem transpira într-o criză de eliminare, căreia îi spunem ”răceală”, ”viroză” sau ”boală contagioasă”, dar și într-o stare de deshidratare.

Putem transpira într-o intoxicație cu substanțe diferite (petroliere, farmaceutice etc) sau atunci când suntem foarte concentrați să ne iasă o treabă de mare precizie.
Orice stare de tensionare, de încordare a mușchilor, declanșează transpirație.
Am observat persoane care transpiră ușor, în special în zona capului, pe față, la ceafă, sau în zona gâtului. Conexiunea pe care am făcut-o este cu mai slaba funcționare a rinichilor și suprarenalelor. Știu că aceste persoane au toleranță mai mică la stres și corpul nu face față unor stimuli prea intenși.

Alte persoane transpiră în zone neobișnuite, pe palme și tălpi (am văzut asta la adolescenți foarte reactivi, temători și anxioși), pe zona feselor, la încheieturile inghinale sau ale coatelor. Peste tot unde corpul își face eliminări de toxine (și unde fluxul limfatic este mai intens). Zona palme/tălpi este ”capăt de linie” al sistemului limfatic și orice transpirație în aceste zone îmi arată încărcarea masivă cu acizi a întregului sistem.

Cei mai mulți oameni transpiră în zona axilelor (unde sunt ganglioni limfatici importanți din sistemul limfatic), a spatelui și pieptului – zona cea mai ”încinsă” din corp. Motorul inimii și reactorul energetic al ficatului funcționează continuu și mențin temperatura corporală în echilibru. Sistemul de răcire trebuie să funcționeze impecabil.

Sunt persoane care nu transpiră deloc. Oricât este de cald, oricât este de înăbușitor, pielea este uscată. În aceste situații, eliminările prin piele sunt blocate, pentru că dermul este acoperit cu mucus sau corpul nu poate folosi pielea ca sistem de evacuare.
Nu este chiar o circumstanță favorabilă, pentru că organismul care nu transpiră, se poate supra încinge ușor și pot apare alte dificultăți.
Sărbătoresc astăzi transpirația pentru a ne reaminti de o funcție importantă a corpului nostru, activată de căldura verii și consumul excesiv de fluide (da, cu cât beți mai multă apă, cu atât veți transpira mai tare).
Și ce să facem atunci, mă veți întreba?
Consumați fluide (apă) moderat, gură cu gură, ținând mult timp în gură înainte să înghițiți.
Avem nevoie de hidratare, nu de inundația rinichilor.

Suntem încurajați spre excese. Și cumva este neglijat aspectul de echilibru al biologiei noastre. Doar că el devine evident pentru oricine își observă cu atenție corpul.
Talentul este 1% inspirație și 99% transpirație.
Această butadă veche a rămas cu mine din copilărie.
Ideile și inspirația sunt importante, dar dacă nu muncim și nu transpirăm intens, pentru a materializa aceste idei, talentul nu se poate exprima și nici folosi practic.
Ce folos că sunt talentat, dacă nu exersez și nu împărtășesc cu ceilalți? Oricare ar fi domeniul în care îmi exprim talentul respectiv.

Transpirația pe care o onorez astăzi este și simbolul acțiunii ce necesită întreprinsă pentru ca ideile fictive să capete haine concrete în lumea materială.
Dincolo de a fi doar o funcție de răcorire, anti-acidoză a corpului, transpirația este și o funcție a activităților zilnice și a lucrului intesiv pentru împlinirea viselor.

Sărbătoresc astăzi transpirația pentru că-mi amintește de auto-reglarea corpului și auto-reglarea vieții. Fluxul apei în corpul nostru seamănă cu circuitul apei din Natură și intervine alături de acesta în schimburile de fluide. Transpirația este o parte esențială din acest circuit natural și îmi amintește de posibilitățile de echilibrare ale corpului.
Să avem o zi cât mai eficientă, cu transpirație moderată și inspirație conectată
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe facebook/zyanna orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii