Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:07 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Restaurantul Beirut din Constanţa, foc şi pară, lacrimi şi ruine

ro

06 Apr, 2014 14:16 3911 Marime text
Celebrul restaurant Beirut din Constanţa este istorie! Unitatea a ars în întregime noaptea trecută din cauze încă nestabilite. Focul a fost anunţat aseară, la ora 22.40, şi lichidat în această dimineaţă, la 03.30, şi a fost nevoie de intervenţia a nouă echipaje. Mai tragic este că în incendiu au pierit trei fete, respectiv Nicoleta Vasiliţeanu, de 23 de ani, din Constanţa, Mihaela Tucă, de 24 de ani, din Mangalia (dansatoare orientale) şi Nicoleta Cengher, de 22 de ani, din Costineşti (cântăreaţă). O altă tânără rănită în acest incident a fost dusă în Bucureşti, la Spitalul de Arşi. Robert Rancu, de 33 de ani, client al localului, se află internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde primeşte îngrijiri de specialitate. Directorul medical al SCJU Constanţa, Mihnea Avram, a declarat că bărbatul este în secţia de Terapie Intensivă, conştient şi cooperant. „Alte două persoane au fost externate. Cât priveşte tânăra cu arsuri provocate de foc a fost transportată la Spitalul de Arşi din Bucureşti, pentru că are nevoie de servicii de chirurgie plastică”, a explicat doctorul Mihnea Avram. De menţionat că moartea Nicoletei Vasiliţeanu, a Mihaelei Tucă şi a Nicoletei Cengher va fi anchetată de Parchetul Judecătoriei Constanţa. În acest context, procurorii şi poliţiştii din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa vor trebui să stabilească, cu exactitate, toate cauzele care au dus la producerea tragediei.
 
Martori
 
Printre persoanele care se aflau la restaurantul „Beirut” în momentul izbucnirii incendiului s-a numărat şi un fotbalist, camerunezul Gustave Parfait Bruno Ripert Njoya (23 de ani), care joacă la echipa de Liga a IV-a Unirea Topraisar. Acesta lua masa alături de un alt african, Cirylle Vodounon, din Benin. „Când a apărut fum şi înăuntru, am început să ne panicăm. Eram vreo şase-şapte persoane. Noi doi ne aflam la prima masă de la uşă. După mai multe tentative de a ieşi, am hotărât să părăsim localul. Afară era fum mare, nu se vedea la 30 de metri şi era greu de respirat. Era să leşinăm. Am stat la aer curat până au venit pompierii şi au acţionat, iar după ce s-a putut intra înăuntru, am avut surpriza să-mi recuperez geaca şi telefonul mobil (în stare de funcţionare). Noaptea nu prea am putut dormi, am avut dureri la plămâni, dar acum sunt bine, la fel şi prietenul meu”, a declarat Parfait Ripert.
 
Tragedia putea fi evitată?
 
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea susţin că, anul acesta, nu au efectuat niciun control tematic la restaurantul Beirut. Motivul? Unitatea comercială nu s-a aflat în planificarea necesară realizării unei astfel de acţiuni. La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa au anunţat că, pentru stabilirea cu exactitate a celor întâmplate, a fost începută o anchetă. „Am demarat o anchetă pentru a identifica toate persoanele implicate în acest incendiu. Vom vedea dacă erau angajate (n.r. cele trei fete moarte în incendiu) cu forme legale de muncă şi dacă au fost respectate normele de securitate”, a declarat Marian Becheanu, inspectorul-şef adjunct din cadrul ITM Constanţa. Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi spune că, ulterior incendiului, s-a întâlnit cu reprezentanţii mai multor instituţii constănţene pentru evaluarea situaţiei. „M-am întâlnit cu toţi factorii responsabili. Este o anchetă în desfăşurare. La finalul anchetei vom şti cu exactitate ce s-a întâmplat de fapt acolo. Cert e însă că este o tragedie ce s-a întâmplat”, a mai declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa, Radu Volcinschi.
 
Cum procedează Dayan Fetislam
 
Dayan Fetislam, directorul Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Est, a declarat că nu ştie nimic despre clădirea restaurantului Beirut din Constanţa ars din temelii. Întrebat dacă anumite părţi din clădirea restaurantului funcţionau fără a fi avut autorizaţie de construire, Fetislam a răspuns „nu ştiu“. Extrem de evaziv, directorul uneia dintre cele mai importante instituţii constănţene a declarat că „va fi efectuată o expertiză de către un expert“. Atât şi nimic mai mult! Cine exact va efectua expertiza, când anume va fi demarată aceasta, Fetislam nu a dorit să menţioneze. Deranjat de întrebările ZIUA de Constanţa, Dayan Fetislam a recurs la cea mai comodă metodă: a închis telefonul. Asta în pofida faptului că vorbim despre un eveniment tragic, în care şi-au pierdut viaţa trei tinere.

Ti-a placut articolul?

Comentarii