Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată cine se ocupă de lucrări suplimentare aferente proiectului de reabilitare a Monumentului Tropaeum Traiani! (documente)

ro

20 Apr, 2016 00:00 3998 Marime text

 
După ce am prezentat, în ediţiile trecute, detalii necunoscute din etapa achiziţiilor publice organizate în cazul proiectului reabilitării Cetăţii Capidava, continuăm să scriem despre achiziţiile publice întreprinse în cadrul proiectului de la Adamclisi privind reabilitarea Monumentului Tropaeum Traiani.
 
Aşadar, în ediţia de astăzi, vă prezentăm procesul-verbal şi raportul procedurii întocmite cu ocazia procedurii de achiziţie publică având ca obiect „Lucrări suplimentare în cadrul contractului de execuţie - Lucrări de C+M+I, Amenajarea şi protecţia mediului, asigurarea utilităţilor şi dotări aferente proiectului «Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani»”, cofinanţat din Fonduri Structurale, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - „Dezvoltare durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul Major de intervenţie 5.1. „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea-monitorizarea infrastructurilor conexe”.
 
Comisia de negociere, numită prin dispoziţia preşedintelui CJC din data de 30 iulie 2013, i-a reunit pe Daniela Dumitrescu - preşedinte, consilier la Serviciul Achiziţii, Getuţa Tănasă, şef al Serviciului de Investiţii din cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Lucrări Publice, Aurica Stoian, colaborator al Consiliului Judeţean Constanţa, Marian Bănică, inspector al Serviciului de Pregătire Proiecte din cadrul Direcţiei Generale de Proiecte, şi Liliana Elena Manea, consilier juridic al Serviciului de Administraţie Publică Locală, juridic DGAPJ. Menţionăm că au fost numiţi şi cinci membri de rezervă, şi anume: Carmen Tănase, Ivonne Saghiu, Aurelia Ludosianu, Iulia Maxim şi Violeta Acsinte. De asemenea, precizăm că nu au fost cooptaţi experţi.
 
Pentru o desfăşurare cât mai corectă a procedurii de achiziţie publică, s-a emis o decizie de verificare prin care au fost desemnaţi drept observatori Ionelia Costache şi Constantin Spătăreanu.
 
Comisia a procedat, la data de 7 august 2013, la sediul autorităţii contractante, la negocierea ofertei depuse de asocierea SC Mara Construct SRL şi SC Petroconst SA, ca urmare a invitaţiei de participare. La negociere a participat din partea SC Mara Construct SRL Constantin Dima. Preşedintele comisiei de negociere a declarat că data pentru care se stabileşte echivalenţa leu/euro este cursul InforEuro din luna iulie 2013, respectiv 1 euro = 4,4523 de lei.
 
În urma deschiderii ofertei, s-au citit datele principale ale acesteia, ajungându-se la concluzia că propunerea tehnică privind lucrările suplimentare este elaborată în conformitate cu cerinţele din caietul de sarcini. Asocierea SC Mara Construct SRL şi SC Petroconst SA a propus, pentru acest contract, o valoare totală de 110.883,95 de lei (fără TVA), respectiv 24.904,87 de euro (fără TVA).
 
Ulterior, comisia de negociere a trecut la negocierea principalelor elemente ale ofertei, respectiv preţ şi clauze contractuale.

Comisia de negociere propune ofertantului o reducere de 5%, însă...

Ca urmare a constatării conformităţii documentelor de calificare prezentate de ofertant cu cerinţele din fişa de date a achiziţiei, comisia de negociere a hotărât calificarea ofertei depuse pentru etapa de analiză tehnică, etapă care, la rândul ei, a fost admisă. În consecinţă, s-a procedat la negocierea ofertei depuse, prilej cu care a fost întocmit procesul-verbal de negociere.
 
Comisia de negociere propune ofertantului o reducere de 5% din valoarea ofertată, reducere ce a fost refuzată de reprezentantul împuternicit, Constantin Dima, oferta depusă iniţial fiind „fermă şi finală“.
 
Pentru execuţia lucrărilor suplimentare, comisia de negociere a propus un termen de execuţie de cinci zile lucrătoare de la data semnării actului adiţional la contractul de execuţie. În replică, Constantin Dima propune trei zile lucrătoare, care sunt acceptate de membrii comisiei.
 
Oferta financiară finală este de 110.883,95 de lei, fără TVA, fiind acceptată de către comisia de negociere.
 
De menţionat este că SC 97 Electriconst SRL, în calitate de subcontractant, va executa lucrările suplimentare „Alimentarea cu energie electrică a Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani“.    

Firmă abonată la contracte cu statul

 Societatea Mara Construct SRL a fost înfiinţată în anul 2007 şi are sediul în comuna Mihail Kogălniceanu, strada Tomis, judeţul Constanţa. Maria Cătălina Lăpăduş, născută în oraşul Constanţa, este proprietarul firmei, fiind unicul asociat al societăţii. Aceasta este fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Până la 1 martie, administratorul firmei a fost Constantin Dima, dată la care a fost înlocuit de Gheorghe Ciocoiu, tatăl Mariei Cătălina Lăpăduş.
 
Domeniul de activitate al firmei constă în „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Fostul administrator al firmei Mara Construct SRL, care se ocupa şi de lucrările de restaurare şi reabilitare de la Capidava, Constantin Dima, este bănuit de constituire a unui grup infracţional organizat, de folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (două fapte), de evaziune fiscală, în formă continuată (două fapte), de spălare a banilor (două fapte), precum şi de fals în declaraţii.
 
Mara Construct a mai câştigat o licitaţie, pentru 10.902.003,21 de lei, privind lucrările de reabilitare de la Tropaeum Traiani. La aceasta se adaugă, tot la Tropaeum Traiani, un contract pentru lucrări suplimentare, în valoare de 110.883.95 de lei.
 
Maria Cristina Lăpăduş mai apare ca acţionar şi în societatea SC Rafting Company SRL, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În aceeaşi firmă, în trecut, a fost acţionară şi Codruţa Mihaela Constantinescu, soţia lui Nicuşor Constantinescu.
 
Petroconst SA, firmă aflată în consorţiul câştigător, are sediul în municipiul Constanţa, pe bulevardul I.C. Brătianu. A fost înfiinţată în luna septembrie a anului 1994, iar din acţionariatul societăţii fac parte: Dan Gheorghitescu, născut în octombrie 1949, în oraşul Constanţa, Tiberiu Costică, născut în august 1984, în judeţul Olt, Dumitru-Ion Clibia, născut în octombrie 1938, în judeţul Dolj, Gheorghe Dede, născut în octombrie 1940, în judeţul Constanţa, Viorel Gheorghe Constantinescu, născut în decembrie 1956, în judeţul Vâlcea, Gheorghe Anton, născut în mai 1954, în judeţul Constanţa, şi Elena Stere, născută în aprilie 1955, în judeţul Constanţa. Firma are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a altor proiecte inginereşti“, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
 
Conform licitatiapublica.ro, Petroconst SA a câştigat, în 2015, un contract cu Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş, pentru a securiza câteva conducte de transport gaze naturale între Sendreni, Siliştea şi Bucureşti. De altfel, firma a câştigat, de-a lungul timpului, multe contracte „grase“ de la Primăria Constanţa.
 
Firma '97 Electriconst SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, pe strada Chiliei, a fost înfiinţată în anul 1998. Societatea este deţinută de Costică Frunză, cu 46%, şi Anca Niculae, cu 54%, cea din urmă fiind şi administratorul firmei. Principala activitate a societăţii este reprezentată de „lucrări de instalaţii electrice“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza procesul-verbal şi raportul procedurii aferente contractului la care facem referire, precum şi declaraţiile de avere ale membrilor comisiei de evaluare, aşa cum au fost disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, în măsura în care aceştia au fost obligaţi să le depună. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii