Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitatia pentru sediul OCPI, contestata de Almacons

ro

02 Jul, 2009 01:50 7129 Marime text

cap_1.jpgSponte: „Îi voi da şi eu în judecată şi le voi cere prejudicii"

Societatea Almacons SRL a dat în judecată Oficiul de Cadastru şi Publicitate imobiliară. Dosarul înregistrat  pe 30 iunie a.c. sub numărul unic 6548/118/2009 are ca obiect un litigiu privind achiziţiile publice.

În fapt, este vorba despre o nemulţumire a celor de la Almacons în legătură cu faptul că nu le-a fost atribuită licitaţia pentru construirea noului sediu al OCPI, organizată la sfârşitul lui mai. Pentru procedura de licitaţie au cumpărat caiete de sarcini mai multe societăţi: SC Arcosim SRL, SC Confort 2000 SRL, SC Eurosantis SRL, SC Rico SRL, SC Geoconst Company SRL, SC Como SRL - Buzău, SC ICH Construcţii, SC Concas SA, SC Alex Building SRL, SC Litoral Construct, SC Almacons SRL, SC Octagon Contracting & Ingineering SA, SC COMCM SA, SC Convas Construct SRL, SC Energomont SRL, SC Mobitom SA, SC ABC VAL, SC SCIM SA, SC B@A Construcţii SRL, SC Argos SA, SC Interconstruct, SC TIAB SA, SC Vela Impex, SC Hidroedil SA, SC Baumeister SA, SC Alpine SA, SC Proconex Universal şi SC Electro Ship SRL.

„Considerăm că am fost dezavantajaţi"

Câştigători au fost desemnaţi cei de la Interconstruct, fapt care a nemulţumit conducerea Almacons-ului şi care a dus la acţionarea în instanţă a OCPI-ului. „Da, am făcut şi contestaţie, aşa cum spune legea, dar i-am şi dat în judecată. Atribuirea nu s-a făcut corect. Consider că noi suntem câştigătorii de drept", a declarat Constantin Comănoiu, administratorul Almacons-ului. Acesta a mai explicat că societatea pe care o conduce a avut cel mai mare punctaj dintre ofertanţi şi că, din acest motiv, merita să câştige lucrarea de anvergură. „Noi am avut o ofertă de 9,5 miliarde şi un termen de execuţie de cinci luni. Considerăm că am fost dezavantajaţi. Am fost pe primul loc, după punctaj, şi nu am fost aleşi câştigători. De altfel, nu dăm în judecată doar OCPI-ul, ci şi întreaga comisie de judecată, dar şi pe directorul Sponte. Nu se poate face aşa ceva la o licitaţie. Sunt bani publici. Este o diferenţă de 40 de miliarde între preţul nostru şi cel al Interconstruct-ului", a mai spus Comănoiu. Pe de cealaltă parte, Stere Sponte, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, a explicat că nu oferta financiară a fost problema celor de la Almacons, ci cea tehnică. „Raportul experţilor tehnici demonstrează că erau încălcate nişte norme în proiectul Almacons-ului. Ei aveau o ofertă de 9 milioane de lei şi cinci luni execuţie. Cum să faci o asemenea lucrare în cinci luni?", a spus şeful Cadastrului.

ocpi_stere_sponte.jpg„Preţ nejustificat de mic"

Mai mult decât atât, la aflarea veştii că instituţia pe care o conduce a fost acţionată în instanţă de către Almacons, Sponte a declarat război: „Foarte bine. Ei vor să ne îngreuneze lucrările acum. Şi dacă vor face asta, îi voi da şi eu în judecată şi le voi cere prejudicii". Pentru a lămuri situaţia, l-am contactat şi pe Aurelian Ceauş, administrator şi asociat la SC Interconstruct SRL. Acesta spune că, de regulă, în astfel de situaţii, ofertele participanţilor la licitaţie se analizează nu numai prin prisma preţului, ci mai ales din punct de vedere al modalităţii de execuţie. „Am fost sesizaţi că două firme au depus contestaţii la licitaţie. Este vorba despre Rico şi Almacons. Am înţeles că au fost probleme la celelalte firme şi că lipseau multe cantităţi de lucrări şi din acest motiv aveau preţuri mai mici", a declarat Ceauş. Şeful de la Interconstruct a dat un exemplu foarte simplu: unele preţuri nu au fost trecute în devizele de lucrări, aşadar preţul prezentat în licitaţie a fost mai mic, însă oferta tehnică era incompletă. „Preţul nostru (n.r. 13,5 milioane de lei) a fost mai mic decât bugetul alocat, iar perioada de execuţie - de 11 luni. Alţii au avut un preţ nejustificat de mic şi uitaseră să spună cât costă fundaţia. Ce înseamnă asta? Fie că fac fundaţia gratis, fie că au uitat să o treacă în documente. Şi cine poate crede că 6.000 de metri pătraţi construiţi se pot face în cinci luni?!", a mai spus Aurelian Ceauş. Reprezentantul Interconstruct a mai ridicat o problemă: dacă lucrarea întârzie să înceapă, există posibilitatea ca OCPI-ul să piardă banii alocaţi de la buget pentru construcţie şi să nu-i mai primească anul viitor. Dosarul va avea următorul termen pe 27 octombrie a.c. SC Almacons SRL îi are ca acţionari pe Marius Făinărea, Teodor Constantin Pilcă, Constantin şi Marius Comănoiu. Societatea s-a retras în urmă cu câteva luni din proiectul locuinţelor pentru tineri. Asociaţi la SC Interconstruct SRL sunt Aurelian Ceauş şi Andreea Cristina Căciuloiu.

{mos_ri:ocpi,stere sponte}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii