Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci partide cer amânarea alegerilor locale

ro

04 May, 2016 20:12 2061 Marime text
M10, 200 pentru București, Noua Republică, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și Uniunea Creștin Democrată din România i-au cerut, astăzi, premierului Dacian Cioloș să amâne alegerile locale, astfel încât să existe suficient timp pentru reverificarea listelor de semnături. Cele cinci formațiuni au depus şi o solicitare către Biroul Electoral Central (BEC) în care cer să fie reverificate listelor respective, ce au fost depuse de toți candidații din București.
 

"În contextul actual, în care există indicii puternice de fraudă la nivelul municipiului București, dar și în alte județe din țară, solicităm amânarea alegerilor locale prin hotărâre de Guvern, astfel încât toate listele de susținători depuse să poate fi reverificate. Dacă alegerile se țin în aceste condiții, întregul proces electoral este pus sub semnul întrebării", precizează PACT într-un comunicat.

 
Conform documentului respectiv, cele mai multe formațiuni politice noi, locale și naționale, precum și candidații independenți au întâmpinat probleme în a reuși să strângă numărul necesar de semnături pentru a candida la alegerile locale. Tocmai de aceea, cele cinci formaţiuni politice se întreabă "cum pot astfel de partide și astfel de candidați, care intră în cursa electorală cu semnături de susținere asupra cărora există suspiciuni că au fost falsificate, să reprezinte cu responsabilitate și în mod onorabil cetățenii, să gestioneze banii publici în mod cinstit și transparent și să pună interesul public, al cetățenilor deasupra intereselor personale și de grup".
 
Cele cinci partide solicită BEC reverificarea sistematică (inclusiv prin sondaj) sub aspectul veridicității a tuturor listelor de semnături depuse în București de partidele politice și candidații la alegerile din 5 iunie. De asemenea, Biroului Electoral Central i se cere să comunice public modalitatea prin care Birourile Electorale de Circumscripție din București efectuează controlul și validarea datelor înscrise în listele de semnături.

Astăzi candidaturile la alegerile locale din iunie trebuie să rămână definitive, conform calendarului electoral. Vineri, 6 mai, începe campania electorală pentru alegerile locale. Ea se va încheia pe data de 4 iunie.

La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că "pentru funcţia de primar candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti".
 
La art. 101 alin. 2 se arată că "este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", iar la alin. 3 că, "în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie".
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii