Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Am fost folosit ca si cobai la heroina"

ro

16 Dec, 2009 20:29 7655 Marime text

am_fost_folosit_de_cobai_la_heroina.jpgDezvaluiri inedite ale unui fost consumator de droguri

"Eu testam heroina, daca era pura, sau era in amestec" * "Primeam marfa si ceva de mancare" * "Traficantii sunt foarte bine organizati, au informatii de peste tot" * "Un dealer castiga pana la 200 de milioane pe luna." * "In fiecare luna se schimba locatiile si legaturile, numai la varf se stie"

Un fost consumator de heroina a facut o serie de dezvaluiri inedite pentru partenerii nostri de la Optimalmedia. El descrie cu lux de amanunte calvarul trait timp de zece ani printre dealerii de droguri, mai ales ca foarte mult timp a fost - dupa cum insusi declara - drept cobai pentru testarea heroinei. "Am tinut-o pe heroina pana mi-am vandut toate din casa, pana cand am ajuns un om de nimic, pana cand prietenii nu ma mai bagau in seama si vecinii nu-mi mai dadeau buna ziua", masturiseste acesta.

- Sandu, cand te-ai apucat de consumul de droguri?

- Acum 10 ani, in 1994.

- In ce context? Iti mai aduci aminte unde erai, ce faceai, cine te-a determinat sa consumi droguri?

- Prima data am tras intr-o tara europeana, dupa care am venit aici si am continuat sa caut. Nu am gasit, iar in farmacii se dadea Fortral...

- Bun, dar pana la Fortral sa ne intoarcem in tara unde erai in momentul in care te-ai apucat. Cum s-a intamplat?

- Niste francezi mi-au dat... cred ca era vorba de hasis, probabil, pentru ca i-au dat foc. L-au pus in tigara si l-au fumat. N-a avut un efect asa mare, dupa care au facut o „petarda". Si cand au facut „petarda" am lesinat. Asta a fost prima data si prima data. Dupa aceea am inceput sa-mi procur eu, incet, incet. Cand am venit in Romania am cautat, n-am mai gasit...

- Erai dependent deja cand ai venit in Romania?

- Deja imi trebuia. Si am gasit Eferalgan-Codeina. Am inceput cu asta, dupa aceea n-am mai gasit nici d-asta. Am cautat, am gasit Fortral, care se dadea precum un piramidon, si am continuat o perioada buna pe Fortral. Cand am vazut ca nu-si mai face efectul si ca deja o dai in supradoza, am luat heroina.

- Dupa cat timp de cand te-ai apucat de consum ai trecut la heroina?

- Am consumat Fortral vreo patru ani. Am mers si la pastila si la fiola. Si in combinatie cu alcool care potenteaza. M-ati inteles? Nu tare de tot, dar potenteaza. Si, cand am facut supradoza, deja m-am speriat si am trecut la heroina. Heroina la inceput am combinat-o cu fortralul si cu glutetimidul, considerand ca asa nu fortezi nota. Adica o perioada de timp...

- Bine, asta era parerea ta!

- Da, asta era parerea mea. Si dupa aceea am tinut-o pe heroina. Am tinut-o pe heroina pana mi-am vandut toate din casa, pana cand am ajuns un om de nimic, pana cand prietenii nu ma mai bagau in seama, vecinii nu-mi mai dadeau „buna ziua" absolut deloc. Realitatea asta este... Si, dupa aceea, m-au gasit niste baieti care si-au dat seama ca nu sunt un om care ma pot duce la politie sa spun ca uite dom'le, astia sunt traficanti si dealeri de droguri. Eu fiind sofer au avut nevoie de mine, pentru ca stiau sigur ca eu nu ma duc la politie, si mi-au propus sa fiu soferul lor. In schimb, primeam banii de mancare zilnic...

- Te plateau in marfa?

- Da, ma plateau in marfa, adica la jumatate de cupa. Si eu testam marfa, eu eram probatorul.

- Erai un fel de cobai...

- Da, eram un fel de cobai. Eu testam marfa, eram probatorul. Jumatate de cupa insemnau sase bile. Pentru ca erau mai multe sortimente de marfa, iar eu alegeam cea mai buna marfa. Cine se pricepe stie ca heroina trebuie sa aiba culoarea coniacului, nu a portocalei sau a mandarinei sau... Adica trebuie sa fie transparenta si sa vezi prin ea.

- Esti insurat, ai si un copil... Sotia ta stia ca tu lucrezi pentru marfa? Nu te intreba de ce nu vii acasa cu bani?

- In ultimul timp, cand i-am explicat despre ce era vorba, n-a mai avut incredere in mine... La inceput n-a stiut. In ultimul timp mi-a spus ca, daca nu renunt, ne despartim. Pana la urma, la gandul ca nu are unde se duce, a acceptat situatia cum a acceptat-o. Pentru ca de bine, de rau, mai aduceam si acasa mancare... Ce-mi dadeau si ei...

- Spui de bine, de rau. Ce mai ramanea...

- Da, ce mai ramanea... Mai imi dadeau si ei... Vedeti dumneavoastra, sunt foarte bine organizati si sunt foarte economi... economisti. Adica nu ti-ar da decat asa, in cazuri extreme... cand trebuie. Dar gandeau ca eu sunt foarte multumit cu marfa. Ca mie daca-mi dadeau si alegeam marfa, heroina pura, nu o alegeam amestecata nici cu Glutetimid, nici cu tot ce se amesteca...

- Se gaseste pe piata heroina contrafacuta?

- Da! Bineinteles! Poate sa-ti dea sa si mori! Baga tot felul de medicamente in ea, mai ales Glutetimidul, care o sporeste, adica o potenteaza. Heroina pura, care are culoarea marmeladei, in momentul in care o fierbi nu ramane nimic in fiola. Nu trebuie sa dea in fiert, ca atunci ii taie din putere. Ea trebuie pusa numai la dogoare, precum carbunele la gratar. Si atunci, in momentul in care ti-o faci, chiar dintr-o bila la doua persoane - dar bila, nu praf pe punga, ma scuzati - dintr-o bila la doua persoane le ia raul si isi face si efectul un pic.

- Tu ai lucrat pentru asemenea persoane. Ti-au dat vreodata impresia ca se tem de ceva?

- Da, pentru ca schimbau locurile in permanenta.

- De cine crezi ca le era cel mai frica si le este cel mai frica?

- De mascati! De mascati!

- Cunosti vreunul care in perioada asta in care ai lucrat pentru ei, sau in perioada in care te alimentai cu droguri, a fost prins, se afla in puscarie, a luat o pedeapsa foarte mare?

- Nu! Nu, pentru ca au fost foarte bine organizati.

- Pe ce anume crezi ca se bazeaza aceasta organizare foarte buna a lor? Care sunt atuurile pe care le au?

- Pe informatii! Informatii.

- Informatii din ce categorie?

- Ma determinati sa vorbesc... si nu pot, e periculos...

- Mai mult decat regretabil... Aveau vreun sentiment de jena, eu stiu, nu vindeau copiilor, nu vindeau unor anumite persoane? Aveau, prin urmare, vreo restrictie morala? Era ceva care sa ii opreasca?

- Nu vindeau la necunoscuti, ci numai la cunoscuti sau altora care veneau pe garantie. Spre exemplu, var, cumnat, ceva de genul asta. Nu prieten care fura impreuna, sau „e tovarasul meu", sau asa... Si, mai ales, oamenilor carora le-au vandut in permanenta. Deci nu vindeau...

- O persoana necunoscuta poate sa mearga, sa bata la usa si sa cumpere heroina?

- Il ia cu parul! Nu!

- Si, eventual, isi schimba locul dupa aceea?

- La o luna de zile cel mult! La o luna de zile cel mult isi schimba locul.

- Tu esti consumator. Ai fost consumator pana sa te internezi aici. Acum sa vorbim despre ceilalti, despre traficanti. Este banoasa o asemenea meserie? Intr-o luna de zile, cam cati bani crezi ca intra la un singur traficant?

- Extraordinar de banoasa! Nu cred ca se fac bani cu altceva mai bine, sau mai mult decat...

- Hai sa spunem cam cat castiga intr-o zi, si extrapoland, intr-o luna, un asemenea personaj?

- Nu m-am gandit niciodata, pentru ca eu eram tot timpul cu drogul in cap. Dar, gandindu-ne ca 5 grame le dadea, poate, pana seara, a doua sute de mii bila, dati-va seama ca poate mai erau cerinte, ca mai veneau... Era non-stop si mai veneau si noaptea.

- Noaptea vindeau?

- Nu prea! Nu prea! Numai la cei foarte, foarte cunoscuti, carora le era rau. Noaptea nu prea vindeau.

- Se respectau si ei, dormeau...

- Nu... Frica! Frica! Ca noaptea da mascatii. Noaptea da mascatii in ei si, mai ales, intre ora patru si ora sase dimineata.

- Si persoanele astea care vindeau droguri, erau si ele consumatoare de heroina?

- Nu! Nu! Nu! Nu!

- Prin urmare, ei doar vand, fara sa consume... Este adevarat?

- Fara sa consume!

- Am inteles. Aveau vreo dificultate in a se aproviziona de la vreun angrosist, de la o persoana care avea o cantitate mai mare?

- De multe ori mergeam la mai multe surse pentru ca... adica nu luau foc, dar se certau din cauza ca nu era marfa buna. Cum sa spun eu... Adica mergeau, ii spuneau: domnule, asta-i marfa garantata, cutare, cutare... si cand o desfaceam si o probam, nu era buna. Ramanea mizerie in fiola. Si dintr-o marfa curata nu are voie sa ramana mizerie in fiola.

- Cam de unde venea heroina asta? Din ce zona? Din sud, din Turcia?

- Se auzea ca venea de la turci si ca aveau om de legatura la turci.

- Oameni de legatura la turci, care veneau si o aduceau pana la destinatie...

- Om la turci. Deci aveau romani in Bulgaria, om de legatura la turci, care o preda... Din Bulgaria avea grija pana la vama, pana intra in Romania.

- Si transportul de la vama pana la destinatie, pana in Bucuresti era oarecum sigur, sau...?

- Foarte sigur, foarte sigur.

- De ce?

- Mai nesigur era transportul de aici, de unde se vindea, pana cand ajungea acasa. De fapt, de unde se cumpara pana cand se ajungea acasa.

- Cand spui ca era foarte sigur la ce te referi? Aveau protectie, mergeau insotiti?

- Nu, dar aveau masini destul de bune si in acest fel nu prea aveau probleme...

- Sa revenim la tine. Spui ca ai consumat zece ani de zile. Te-ai gandit vreodata in perioada asta, cu adevarat, sa renunti la consumul de droguri? Ti-ai propus vreodata foarte serios?

- De foarte multe ori.

- Dar acum esti pentru prima data internat. De ce in zece ani de zile, daca ti-ai propus de foarte multe ori, nu te-ai internat, nu ai facut nimic practic, serios, pentru a renunta?

- E ceva cu capul!

- Crezi ca asta e o boala psihica?

- Lasand la o parte durerile care te tin trei, patru, cinci zile, e ceva cu capul... Adica, practic, drogurile iti distrug sistemul nervos. Ajungi sa visezi noaptea ca te droghezi, ajungi sa visezi noaptea... va spun sincer, n-am de ce sa va mint... trei seringi in brat, atarnand seringa asa, intr-o parte... Iar aici, pur si simplu, in salon, am tot felul de vedenii... pentru ca eu imi pregateam de seara doua bile, le taiam motul, le puneam in sifonier si le puneam pe „topogan", iar in momentul in care ma trezeam noaptea la unu, la doua, le puneam in fiola, le faceam repede, dupa care imi continuam somnul.

- Ai ajuns sa consumi si noaptea?

- Da! Te trezeste din somn! Cu cat avansezi in ani (n.n. - de consum de droguri) este mai rau... Cu atat e mai rau, pentru ca te trezeste raul din somn, te apuca bataiala, tremuratul, o stare de nervi foarte mare... si atunci o iei, ti-o faci cat mai repede, ti-o calmezi... Pana gasesti vena, pana asta, pana... dureaza un pic, dar, in momentul in care ti-ai facut-o, te-ai linistit si poti sa continui somnul.

- Pana dimineata. Iar dimineata urmeaza o noua doza.

- Dimineata urmeaza o alta doza si tot asa... Pana unde, nu stiu...

- Spune-mi, cum de te-ai hotarat acum, dupa zece ani de zile, sa vii la medic, la spital?

- Sotia a fost factorul determinant, faptul ca mi-am vandut tot din casa si mi-au dat rudele pe ce sa dorm... toti vecinii imprumutati, rusine... de-abia scot capul afara... Si viata care... pur si simplu cred ca mai am putin si intru in pamant... Adica am simptome ca inima, din cand in cand, se mai opreste... Ori... eu o iau in modul cel mai serios. Adica nu vreau pentru toata lumea sa zic uite, demonstrez la toata lumea ca am oprit drogul si cu asta am terminat. Vreau pentru mine, personal. Pentru ca vreau sa traiesc! Aleg viata! Aleg viata, nu mai aleg placere, nu mai aleg extazul, euforia! Aleg viata!

- Acum urmezi tratamentul cu metadona ?

- Sunt cu Metadona.

- Si cum merge?

- Metadona la inceput incepe sa-ti schimbe ideile. Te ajuta. Te ajuta. Dar eu tot visez ca ma scol la ora respectiva si incep si fac planton prin casa... Metadona nu te drogheaza, iti ia din dorinta de a te droga. Sincer.

- Dar mai simti vreodata nevoia, te mai gandesti vreodata la heroina?

- Am 15 zile. Nu pot sa spun sigur... daca as pleca acum pe strada si m-as intalni cu cineva de la care am cumparat, ca ma pot abtine... Dar... daca nu ma intalnesc cu nimeni, nu ma duc sa mai bat la poarta nimanui sa mai cer asa ceva... Pentru ca metadona mie mi-a ajutat. Metadona mie mi-a ajutat. Tineti cont, am 10 ani de drog. Sincer va spun, am 10 ani de drog si metadona mi-a ajutat.

- E bine ca te-ai lasat. Dar numai sa te lase si prietenii pe tine, sa nu te mai caute...

- Da, asta ar fi... De fapt, ochii care nu se vad, se uita.

- Sa nu aiba impresia ca stii prea multe despre ei si...

- Oricum, ei stiu ca eu pastrez legea tacerii. Eu stiu sa pastrez legea tacerii.

- Ca o conditie de baza. Altfel ti-au si spus ca...

- Da, bineinteles, pentru ca altfel plecam impreuna. Daca se intampla ceva, plecam impreuna, 10-20 de ani, pentru ca e fapta la care ai participat. Iar ei trag de mine. Deci...

- Sunt romani sau tigani?

- Tigani. Asta e culmea ironiei! Cel putin n-am fost si eu in stare, sau destept, sa zic: „Stai mai asa! Pai eu merg 10-20 de ani cu voi... Dati-mi, mai, si mie doua milioane pe zi, din cat luati voi, 200 de milioane pe luna, cel putin".

- Tie ti-au dat numai marfa...

- Numai marfa!

- Sunt zgarciti, domnule!

- Extraordinar! N-ar da... numai ei si-ar lua...

Sursa: agentia.org

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii