Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au înmulţit contestatarii defilării de Ziua oraşului. Unde pot petrece totuşi constănţenii de ziua lor?!

ro

21 May, 2018 00:00 2666 Marime text
De „Ziua Constanţei”, sărbătorită, ca în fiecare an, de Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena, autorităţile propun constănţenilor un calendar de evenimente pe tot parcursul zilei de astăzi. În tot acest timp, Federaţia Tinerilor din Constanţa trage un semnal: Ziua Constanţei, sărbătorită în stil nord-coreean.
Asociaţia Elevilor din Constanţa și Asociaţia Studenţilor din Constanţa, reunite în cadrul Federaţiei Tinerilor din Constanţa, își manifestă nelămurirea și indignarea cu privire la organizarea unei parade cu ocazia Zilei Constanţei, paradă care va cuprinde elevi și studenţi îmbrăcaţi în uniformă.
Muzeul de Artă Populară s-a alăturat iniţiativei Primăriei municipiului Constanţa de a marca Ziua Constanţei și organizează două evenimente de excepţie: timp de trei zile, în perioada 19-21 mai, se va desfășura Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, prima manifestare de acest gen care aparţine etniilor din Dobrogea. La târgul deschis pe platoul din faţa instituţiei de cultură vor participa meșteri români, ruși lipoveni, bulgari, greci, turci, tătari și armeni. În interiorul muzeului, va putea fi vizitată expoziţia temporară „Multiculturalitatea dobrogeană”, aceasta fiind însoţită de un bogat material foto-documentar.
Și Cazinoul a fost inclus în programul special și va marca „Ziua Constanţei” printr-un vernisaj deosebit, organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, expoziţie care va putea fi admirată începând de luni, 21 mai, între orele 10.00 şi 18.00.
 
Toate aceste evenimente vor culmina cu o paradă impresionantă, la care vor participa peste două mii de elevi, liceeni, studenţi, sportivi, structuri militare, inclusiv jandarmi călare sau militari britanici și americani. Parada va pleca la ora 16.00 de la Sala Sporturilor și va ajunge până în Piaţa Ovidiu. 
Pentru ca toate evenimentele să se desfășoare în cele mai bune condiţii, de duminică, 20 mai, ora 18.00, se va interzice oprirea/staţionarea/parcarea autovehiculelor pe bulevardul Tomis, tronsonul Capitol - piaţa Ovidiu, inclusiv în parcările de la Poștă și de la Sala Sporturilor.
În ziua de 21 mai 2018, de la ora 14.00, se va restricţiona parţial și temporar zona de deplasare de pe strada Mircea cel Bătrân cuprinsă între străzile Smârdan și Decebal, pentru a permite oprirea autobuzelor care vor transporta participanţii la paradă.
 
Începând cu ora 15.15, se va închide total circulaţia pe bulevardul Tomis, traseul de desfășurare a paradei cuprins între zona Capitol și piaţa Ovidiu. De asemenea, va fi oprită circulaţia la intersecţia bulevardului Tomis cu strada Traian, respectiv intersecţia bulevardului Tomis cu bulevardul Ferdinand, fapt care va conduce la întârzieri ale mijloacelor de transport în comun de aproximativ 10-15 minute.

Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) a pus la dispoziţia constănţenilor autobuzele supraetajate, care vor circula inclusiv luni, 21 mai, între orele 09.00 şi 18.00. Linia specială va circula din oră în oră, pe traseul Gară CFR - Piaţa Far - Poarta 5 - Silozurile Saligny (incinta Port) - Cuibul Reginei (incinta Port) - Portul Turistic Tomis - bulevardul Elisabeta - strada Termele Romane - strada Negru Vodă - strada Mircea cel Bătrân - bulevardul Mamaia până la Tabăra Turist (Hotel Caraiman) din staţiunea Mamaia.

Autobuzele supraetajate vor face opriri speciale la intrarea în dana de pasagere a Portului Constanţa unde superbul Bric Mircea vă așteaptă să urcaţi pe punte și să-i descoperiţi frumuseţea. Nava-școală va putea fi vizitată și azi, între orele 09.00 şi 18.00.
Pentru buna desfășurare a circulaţiei, se recomandă evitarea zonelor respective, iar Poliţia Rutieră Constanţa și Serviciul Rutier al Direcţiei Generale a Poliţiei Locale Constanţa vor asigura dirijarea traficului și în alte intersecţii, cum ar fi:
strada Mircea cel Bătrân cu bulevardul Mamaia;
strada Răscoala 1907 cu bulevardul Mamaia;
strada Mihai Viteazu cu bulevardul Mamaia;
strada Mihai Viteazu cu bulevardul Ferdinand;
strada Mihai Viteazu cu strada Traian;
strada Traian cu strada Termele Romane;
strada Răscoala 1907 cu bulevardul Ferdinand.
Au început evenimentele dedicate Zilei Constanţei.

Federaţia Tinerilor din Constanţa trage un semnal - Ziua Constanţei, sărbătorită în stil nord-coreean


Federaţia Tinerilor din Constanţa trage un semnal: Ziua Constanţei, sărbătorită în stil nord-coreean.
Asociaţia Elevilor din Constanţa și Asociaţia Studenţilor din Constanţa, reunite în cadrul Federaţiei Tinerilor din Constanţa, își manifestă, nelămurirea și indignarea cu privire la organizarea unei parade cu ocazia Zilei Constanţei, paradă care va cuprinde elevi și studenţi îmbrăcaţi în uniformă.
Asociaţia Elevilor din Constanţa și Asociaţia Studenţilor din Constanţa nu au fost consultate cu privire la desfășurarea unui asemenea eveniment. Acest lucru este relevant deoarece ambele organizaţii au avut numeroase conflicte cu autorităţile publice locale din Constanţa cu privire la nerespectarea drepturilor elevilor și studenţilor.

„Suntem revoltaţi de această manifestare specifică regimurilor totalitare. Primarul Constanţei nu înţelege să rezolve problemele elevilor, studenţilor, tinerilor, ci preferă să organizeze evenimente în care tinerii sunt doar niște figuranţi, persoane fără voce, fără personalitate, fără probleme. Pe 2 mai a fost Ziua Naţională a Tinerilor și Primăria Constanţa nu a desfășurat niciun eveniment. Acesta este interesul real al administraţiei pentru tineri, adică interes zero. Această parada este făcută ca să ascundă incompetenţa administraţiei care a anulat licitaţia pentru organizarea evenimentelor de Ziua Constanţei”, a declarat președintele Federaţiei Tinerilor din Constanţa, Alexandru Bajdechi.
 

USR dezaprobă defilarea de Ziua Constanţei

 
USR Constanţa dezaprobă modul de organizare a Zilelor Constanţei. „Partidul Social Democrat duce mai departe greaua moștenire a Partidului Comunist, organizând parade care amintesc de cele din vremea lui Ceaușescu. Am trăit în comunism și am simţit pe pielea noastră ororile acelei perioade. Acum, România trebuie să-și urmeze parcursul european, dar ceea ce fac liderii PSD ne îndepărtează de valorile occidentale. Ne-au distrus trecutul, nu îi putem lăsa să la fel și cu viitorul”, susţin reprezentanţii Uniunii Salvaţi România, filiala Constanţa.
 
 
Citeşte şi:

Mai mult de atât nu se putea! De Ziua Constanţei, elevii, sportivii şi cadrele MAI, în marş pe bulevardul Tomis via Piaţa Ovidiu


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii