Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul tehnic al Parcului Arheologic a fost revizuit. Va reuşi Mobitom să termine lucrarea anul acesta? (document)

ro

23 Aug, 2017 00:00 3426 Marime text

SC Expert Proiect 2002 SRL a finalizat proiectul tehnic revizuit aferent obiectivului „Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic din municipiul Constanţa“. Acesta urmează să fie aprobat vineri, în şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa.
 
Lucrările de la Parcul Arheologic se află în curs de execuţie, pentru realizarea acestora aflându-se în derulare contractul nr. 159456/18.11.2016, încheiat cu SC Mobitom SA, pentru o durată de 110 zile calendaristice.
Pe parcurs însă au apărut o serie de situaţii care au determinat executarea unor lucrări suplimentare. Astfel, reamintim că noile soluţii din avizul RAJA pentru branşamentul de apă, canal, pluvial, solicitat ca urmare a constatării că sistemul existent era nefuncţional, au impus lucrări suplimentare; diferenţele de nivel rezultate din măsurătorile topo după lucrările de demolări alei, trotuare au impus lucrări suplimentare constând în umpluturi cu piatră spartp, precum şi variaţii suplimentare ale stratului suport, format din nisip şi pietriş pentru pavele, şapă şi lucrări conexe.
 
De asemenea, Muzeul de Arheologie Constanta a solicitat, după începerea lucrărilor, supraînălţarea postamentelor aferente pieselor arheologice existente, precum şi proiectoare suplimentare pentru punerea în valoare a acestor obiecte statuare/piese arheologice. Din măsurători pe teren, a rezultat ca nu sunt asigurate lungimile pentru traseul cablurilor de alimentare electrice aferente unor obiecte proiectate, iar acestea au necesitat lucrări suplimentare de spargere şi refacere a betonului pentru aducerea terenului la aceeaşi cotă la fântânile arteziene.
 
De asemenea, la cele trei foişoare din proiect s-a constatat o neconcordanţă la structura metalică în partea desenată faţă de partea scrisă, rezultând o diferenţă în minus de material, şi nu au fost identificate lucrări de fundare (lucrări de săpătură, cofraje etc.).
Faţă de cele prezentate, autorităţile locale au luat decizia revizuirii proiectului tehnic aferent obiectivului de investiţii.
 
Vă reamintim că, anul trecut, din cauza contestaţiilor, fondurile europene pentru lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic s-au pierdut, iar Primăria Constanţa s-a văzut nevoită să aloce 15 milioane de lei din bugetul propriu pentru finalizarea proiectului. Lucrările au fost reluate în toamna anului 2016 şi ar fi trebuit să fie finalizate. 

SC Mobitom SA (lider de asociere) - asociat SC Pomacost SA, constructorii Parcului Arheologic  

Pe 18.11.2016, municipalitatea a semnat contractul nr. 159.455 privind reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic. Contractul, în valoare de 15.576.652 de lei cu TVA, respectiv 3.461.478 de milioane de euro, a fost încheiat cu asocierea de firme SC Mobitom SA (lider de asociere) - SC Pomacost SA. Scopul contractului este dezvoltarea şi promovarea turismului prin reabilitarea infrastructurii publice urbane, crearea şi modernizarea infrastructurii aferente utilităţilor publice urbane, îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii în oraşul Constanţa prin reabilitarea şi amenajarea zonei de promenadă adiacente Palatului Administrativ, situată în centrul municipiului Constanţa, în vederea stimulării creşterii economice locale şi regionale şi creării de noi locuri de muncă, în contextul protejării mediului înconjurător şi asigurării dezvoltării durabile.
 
Citeşte şi:

Lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic din Constanţa, sistate. Va fi gata anul acesta sau în 2018?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii