Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parc Arheologic la Termele Romane

ro

02 Feb, 2023 13:42 1380 Marime text



La propunerea consilierilor USR s-ar putea amenaja un Parc Arheologic la Termele Romane.
 
Anul trecut, monumentul istoric a devenit domeniul public al municipiului Constanța. Ulterior a fost igienizat dupa mulți ani în care a fost lăsat de izbeliște.
 
În bugetul Constanței pe anul 2023 a fost votată suma de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economică pentru realizarea unui parc arheologic care va include și reabilitarea monumentului.
 
Termele romane sau fostele băi publice ale Tomisului prezintă importanță arheologică, datând din sec. III-VI. d. Chr.
 
Funcționalitatea monumentului a fost determinată pe baza unei inscripții în limba greacă în care se menționa faptul că pe acest loc se aflau băile publice. Lucrările arheologice au scos la suprafață o foarte mică parte din întregului edificiu, care îndeplinea funcția de "Lentiarion - vestiar".
 
Încălzirea edificiului se făcea prin pardoseală prin intermediul unor tuburi de ceramică care aduceau aerul cald de la un sistem de încălzire subteran (hypocaust).

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii