Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect HCLM pentru 2017 Birurile pe terenuri pentru persoane fizice şi juridice din Constanţa (document)

ro

07 Nov, 2016 00:00 2772 Marime text
Prin HCLM nr. 246/2014, consilierii municipali au aprobat impozitele şi taxele pe care constănţenii le-au achitat în anul 2015 pentru terenurile deţinute în intravilan sau extravilan. În privinţa impozitului aferent terenurilor cu construcţii din intravilanul municipiului Constanţa, sumele propuse pentru anul 2016 prin HCLM nr. 312 din 18 decembrie 2015 au rămas neschimbate.
 
În proiectul HCLM privind taxele şi impozitele pentru anul 2017, sumele rămân neschimbate: în ceea ce priveşte „terenul amplasat în intravilan înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii în suprafaţă de până la 400 m², inclusiv, impozitul/taxa pe teren se determină prin înmulţirea suprafeţei de teren, exprimată în hectare, prin transformarea din mp conform formulei 1 ha = 10.000 mp, cu suma corespunzătoare, exprimată în lei/ha“.
 
Totodată, anul viitor, constănţenii care au avut teren în extravilan (teren cu construcţii, arabil, păşune, fâneţe, vie pe rod etc.) vor plăti, ca şi anul precedent, sume diferenţiate, inclusiv ca urmare a amplasării suprafeţelor în zone diferite, evident, cele situate în zona D având cele mai reduse taxe şi impozite, valorile practicate fiind aceleaşi din acest an. Dar trebuie spus că, „în cazul terenului amplasat în intravilan înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, pentru suprafaţa care depăşeşte 400 mp, impozitul/taxa pe teren se determină prin înmulţirea suprafeţei de teren, exprimată în hectare, prin transformarea din mp conform formulei 1 ha = 10.000 mp, cu suma corespunzătoare, exprimată în lei/ha, iar rezultatul se înmulţeşte cu coeficientul de corecţie“, care este 5, Constanţa fiind localitate de rang I.
 
Şi în anul 2017, cine are teren cu construcţie în extravilan va plăti 31 de lei/ha, teren arabil - 50 de lei/ha, păşune şi fâneaţă - 28 de lei/ha, vie pe rod - 55 de lei/ha, livadă pe rod - 56 de lei/ha, pădure sau teren cu vegetaţie forestieră 16 lei/ha, teren cu apă, altul decât cel cu amenajări piscicole, 6 lei/ha, iar pentru terenul cu amenajări piscicole taxa este de 34 de lei/ha. Ca şi anul trecut, în cazul terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, impozitul pe teren „se majorează cu 500% începând din al treilea an, în condiţiile stabilite de Consiliul Local”. O majorare similară se va aplica şi în cazul terenurilor neîngrijite situate în intravilanul localităţii.

Impozite neschimbate şi pentru persoane juridice

În 2017, impozitul pe terenurile cu construcţie deţinute în intravilan pentru persoanele juridice va fi tot în funcţie de zonă, însă rămâne neschimbat. Pentru cele din zona A - 17.194 de lei/ha; zona B - 12.998 de lei/ha; zona C - 8.894 de lei/ha, iar în zona D - 4.226 de lei/ha.
 
Pe de altă parte, impozitul datorat de cei care deţin teren în intravilan - alte categorii decât „terenuri cu construcţii”, teren arabil, păşune, fâneţe, vie, livadă, pădure, teren cu ape sau teren cu amenajări piscicole nu va suferi modificări pentru anul viitor.

Sancţiuni şi bonificaţii menţinute, „detalii“ introduse

Nici în anul 2017 constănţenii persoane fizice care nu respectă prevederile HCLM riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 70 de lei şi 696 de lei. În privinţa persoanelor juridice, cuantumul amenzilor va fi cuprins între 280 de lei şi 2.500 de lei.
 
„Pentru plata cu anticipaţie a tuturor obligaţiilor către bugetul local până la data de 31 martie 2017, persoanelor fizice li se acordă o bonificaţie de 10% la impozitul pe teren“, ar fi varianta de reducere a cheltuielilor din bugetul familiei contribuabililor. Şi în cazul persoanelor juridice se aplică o bonificaţie, în aceleaşi condiţii ca şi anul precedent, dar de 5%.
 
În schimb, la capitolul „Scutiri“ din Anexa 2 a HCLM privind taxele şi impozitele pentru anul 2017 apar mici „amănunte“. Este cazul alineatelor 8 şi 9, unde textele au fost completate cu menţiunea că scutirile nu se aplică „suprafeţelor pe care se desfăşoară activitate economică“.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii