Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru că nu le-au fost acceptate amendamentele, consilierii PNL nu au votat bugetul județului Constanța. Țuțuianu acuză guvernul Orban că a tăiat din fonduri

ro

19 Feb, 2020 00:00 2327 Marime text


Ședință de Consiliu Județean cu voci ridicate și acuzații de o parte și de alta între putere și opoziție. Campanie electorală în toată regulă, mutată într-o instituție care ar trebui să facă administrație pentru oameni.
 
Proiectul de hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli și lista obiectivelor de investiții ale Județului Constanta pe anul 2020 a transformat sala Remus Opreanu într-un veritabil bâlci, în care s-au strigat cuvinte grele din ambele tabere.
 
"De 20 de ani, PSD-ul s-a așezat ca un căpcăun peste județul Constanța și a sufocat orice inițiativă cu lăcomia sa. Nu mi-am propus să scriu despre asta. Am vrut doar să vă arăt o situație practică. Dacă ne uităm pe bugetul făcut prin ”beciurile” Consiliului Județean, aflăm că domnii de la PSD ocolesc cu desăvârșire subiectul ”cultură”. Alocările bugetare sunt nesemnificative pentru acest domeniu, în timp ce se poate vedea clar unde se duc acei bani. Simplu, cultura, comparativ cu alte domenii, este un capitol nesemnificativ. Suma de 3 milioane disponibilă din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general a fost în totalitate alocată către asociațiile sportive. Alături de colegii mei din PNL, am propus o echilibrare a bugetului, astfel încât să putem încuraja și domeniul culturii din județul Constanța. Noi, consilierii PNL, am venit cu propunerea de a diminua din sumele acordate asociațiilor sportive și de a acorda un milion de RON spre domeniul culturii. Propunerea noastră a fost refuzată. Cum spuneam, declarativ, domnul președinte este mare patriot când vine vorba să arate cât de importantă este cultura, însă alocările/capitolele din buget pentru cultură sunt egale cu zero", a spus consilierul județean PNL Marian Crușoveanu.
 
Amendamentul liberalilor nu a trecut de votul plenului. La scurt timp și președintele CJ, Horia Țuțuianu, a depus un amendament potrivit căruia 3 milioane de lei să ajungă la educație. În replică, grupul PNL a cerut un milion de lei pentru sănătate.
 
”În total am alocat 10 milioane de lei pentru spital. Liberalii spuneau 5 milioane. Banii ăștia sunt numai pentru cheltuieli de funcționare. Să pună mâna să mai învețe acești diletanți administrativ”, a spus Țuțuianu, după ședința de consiliu”, a șeful CJ.
 
Liberalii s-au abținut de la vot, dar buget județului pe anul 2020 a trecut, în cele din urmă. Potrivit proiectului, au fost stabilite venituri totale în sumă de 393.906.814 lei și cheltuieli totale în sumă de 486.501.668 de lei, iar deficitul de 92.394.854 de lei urmează să fie acoperit din  excedentele anilor precedenți.

Veniturile de funcționare ale CJC au fost stabilite la 206.820.663 lei, în timp ce veniturile proprii ale administrației județene sunt de 154.832.351 lei. Bugetul a fost construit și pe sumele din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului - 47.544.000 lei, sume defalcate din TVA pentru drumuri județene - 16.066.000 lei, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale - 69.787.000 lei sau subvenții de la bugetul de stat în valoare de 5.714.987 de lei.
 
Șeful CJ, Horia Țuțuianu, a declarat după ședință că Guvernul Orban a tăiat din bugetul județului Constanța 73 de milioane de lei iar din această cauză fondurile alocate pentru investiții sunt insuficiente în acest moment.


 
”Nu am văzut pe nimeni de la PNL să meargă la București să susțină bugetul, care să meargă la ministerele de resort, să vină să spună că au găsit o ușă deschisă. Dar vin în ședință să spună cu nu e bine. Aștept ca Guvernul să întoarcă capul spre Constanța. Bugetul a fost diminuat la capitolul investiții, normal că nu sunt mulțumit de cum arată”, a mai spus Țuțuianu.
 
 
Citește și:
 
LIVE TEXT Ședința maraton a Consiliului Județean Constanța. Se aprobă bugetul pentru 2020 și alte proiecte de interes (galerie foto)

Consilierii județeni PNL îl acuză pe Horia Țuțuianu de lipsă de transparență

Bugetul Consiliului Județean pentru 2020, deficit de peste 90 de milioane de lei (document)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii