Omisă din proiectul european: O parte din balustrada de la Cazino, refăcută de Primăria Constanţa cu bani de la bugetul local
Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:00 18 08 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omisă din proiectul european O parte din balustrada de la Cazino, refăcută de Primăria Constanţa cu bani de la bugetul local

ro

08 Nov, 2016 00:00 1843 Marime text
Pe agenda de priorităţi a Primăriei Constanţa se află lucrările de reparare şi vopsire a balustradei de pe faleza Cazinou, pe porţiunea cuprinsă între Comandamentul Flotei şi zidul de apărare din partea de nord a promenadei. Dovada acestei intenţii este anunţul postat de curând pe site-ul instituţiei prin care municipalitatea vrea să se consulte privind lucrările privind repararea, rigidizarea şi vopsirea balustradei pe o lungime de 90 de metri.
 
Operaţiunile minime de intervenţie vor consta în: rigidizarea traverselor prin montarea de ştuţuri din ţeavă metalică galvanizată cu diametrul de 30 mm, pe o lungime de 60 mm, în golurile de rezemare din montanţi şi introducerea acestui ştuţ în interiorul traverselor ce se întâlnesc în montanţi, precum şi crearea unei legături fixe între traverse şi ştuţ la unul dintre capetele traverselor unde se va realiza o fantă de sudură, iar la capătul celălalt traversa nu va fi sudată, pentru a permite mişcarea de dilataţie şi contracţie.
 
De asemenea, va fi înlocuită traversa deteriorată pe o lungime totală de aproximativ 30 ml, iar toate suprafeţele balustradei vor fi curăţate şi decapate de vopsea şi rugină, după care li se va aplica un strat de grund alchidic anticoroziv pentru exterior, cu rezistenţă la mediul salin, şi, ulterior, vor fi acoperite cu vopsea anticorozivă (albă) în două straturi.

Primăria Constanţa solicită opinia furnizorilor „cu privire la soluţia lucrărilor şi valoarea fără TVA, precum şi alte soluţii tehnice, dacă acestea se vor dovedi mai eficiente“, iar sugestiile şi ofertele pot fi transmise până pe 14 noiembrie anul curent.

Proiect „incomplet“?!

Anunţul respectiv a generat semne de întrebare în mintea multor constănţeni. Şi asta pentru că totul survine în condiţiile în care, în iunie anul trecut, toată presa vuia după ce o femeie căzuse de pe faleza Cazinoului din Constanţa pentru că balustrada s-a rupt.

Citeşte şi

UPDATE 1. Poziţia oficială a Primăriei Constanţa
O femeie a căzut de pe faleza Cazinoului din Constanţa


Reabilitarea balustradei se făcuse în cadrul proiectului „Restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona vraja mării - Cazino - Port Tomis“, realizat cu fonduri europene, întreaga responsabilitate privind calitatea lucrărilor aparţinând constructorului, respectiv firma ABC Val SRL. Or, proiectul a fost definitivat pe 4 noiembrie 2014, iar lucrările se află şi acum în termenul de garanţie.
 
Atunci de ce Primăria Constanţa se implică în refacerea balustradei?! S-a omis să fie inclusă în proiect acea porţiune de 90 de metri de balustradă, şi atunci nu s-a intervenit pe ea?

Cert este că, potrivit anunţului de pe site-ul Primăriei Constanţa, lucrările privind repararea, rigidizarea şi vopsirea balustradei pe o lungime de 90 de metri vor fi efectuate cu bani de la bugetul local.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, lucrarea „reprezintă o urgenţă“. „Acea porţiune de balustradă nu a fost inclusă în proiectul care s-a derulat cu fonduri europene. Atunci a rămas în afară pentru că digul aparţine de APMC, iar balustrada ar fi fost a noastră, a Primăriei, însă situaţia era incertă din punct de vedere juridic şi banii europeni se alocă doar pentru situaţii clare. Acum, am făcut deja studii preliminare şi trebuie făcută asemănător celeilalte părţi incluse în proiectul finanţat cu fonduri UE. Este o urgenţă“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Liviu Tramudana.
 
Se pune însă întrebarea: înainte de a elabora proiectul, nu ar fi trebuit să se aibă în vedere şi această situaţie? Mai mult chiar, despre modul în care s-a clarificat, ulterior, această „incertitudine juridică“ nu se menţionează nimic.

Ce prevedea proiectul european

Proiectul „Restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazino - Port Tomis” a fost adjudecat de SC ABC Val SRL, în anul 2012, şi a avut o valoare totală de 14.790.098,44 de lei, din care 11.898.985,90 de lei au reprezentat valoarea eligibilă pentru finanţare prin POR. Contribuţia financiară a Uniunii Europene la realizarea acestui proiect, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, a fost de 9.560.835,17 lei, suma alocată de la bugetul de stat a fost de 2.100.171,02 lei, iar cofinanţarea din partea Municipiului Constanţa s-a ridicat la 3.129.092,25 de lei.
 
Obiectivul specific al proiectului a vizat restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazino - Port Tomis. În acest sens, au fost executate următoarele lucrări: reparaţii şi refacere ziduri de sprijin, parapet metalic, balustradă, bolarzi retractabili, reţele edilitare, amenajare alee promenadă faleză, modernizare alei pietonale în parc şi zid de sprijin, mobilarea cu mobilier urban şi amenajare spaţii verzi.

Citeşte şi

Execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii „Restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazinou -Port Tomis” - 18.10.2012

Garanţia lucrării - zece ani
Proiectul de reabilitare a falezei Cazinoului din Constanţa a ajuns la final (galerie foto)


 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii