Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicio autoritate nu clarifică situaţia Un nor de pulbere galbenă de provenienţă incertă s-a abătut asupra Constanţei (galerie foto)

ro

27 Mar, 2013 00:00 1816 Marime text
Mai mulţi locuitori au semnalat ieri prezenţa unei pulbere galbene pe autoturisme. Fenomenul înregistrat ieri în municipiu a intrat şi în atenţia autorităţilor. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Monica Zaharia, a precizat că le-a fost sesizat acest aspect de reprezentanţii Gărzii de Mediu. „După cum ştiţi avem staţii de monitorizare în Constanţa. Am luat probe, iar luni vom avea rezultatul”, a precizat Monica Zaharia. Directorul APM a mărturisit că în urma măsurătorilor efectuate în ultima perioadă a rezultat că aerul de la Constanţa are o calitate bună.
Valerian Gherasim, reprezentantul Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, a precizat că rezultatul analizelor APM sunt în măsură să clarifice ce s-a întâmplat la Constanţa şi care sunt cauzele. Potrivit acestuia, ar putea fi vorba de prezenţa unor nori de praf care s-au ridicat la momentul ploilor care au căzut luni în localităţile Constanţa şi Mihail Kogălniceanu. Dat fiind că la această dată solul este uscat şi dezgolit de vegetaţie, s-au ridicat aceşti nori de praf ce au fost aduşi peste cartierele din municipiu de vânt. Valerian Gherasim a precizat că, dacă aşa stau lucrurile, sănătatea populaţiei nu este în pericol, neexistând riscuri cancerigene sau de altă natură.

Oficial, despre praful galben, de la Agenţia de Protecţia Mediului

„Urmare a sesizărilor telefonice primite, cu privire la fenomenul înregistrat în dimineața zilei de 26.03.2013, respectiv prezența pe mașini a unui praf de culoare gălbuie – roșiatică, reprezentanții laboratorului APM Constanța s-au deplasat la stațiile automate de monitorizare din Constanța și din județ, pentru a ridica filtrele pe care s-au prelevat pulberi respirabile în ultimele 24 de ore.
Ținând cont de intervalul de timp necesar pentru condiționarea filtrelor, primele rezultate vor fi disponibile în cursul zilei de luni, 01.04.2013.
După cum se constată din datele transmise online de la cele şapte stații de monitorizare automate, amplasate pe teritoriul județului Constanța (municipiul Constanța, Mangalia, Năvodari și Medgidia) către serverul de calitate a aerului, la poluanții gazoși (dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, compuși organici volatili) nu s-au înregistrat depășiri ale concentrațiilor limită și nici tendințe de creștere a valorilor constatate în ultima perioadă”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii