Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Miştocăreala” şi Fundaţia Fantasio Cum închide CJC gura Curţii de Conturi - „Ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii” (document)

ro

16 Jun, 2014 00:00 3238 Marime text
În urmă cu câteva zile, arătam că pe rolul Tribunalului Constanţa, la secţia de contencios administrativ şi fiscal, a fost înregistrat dosarul nr. 4529/118/2014, având ca obiect „pretenţii“. În cauza menţionată, Judeţul Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa au acţionat în judecată Fundaţia Fantasio. Da, însăşi Fundaţia „Fantasio“, care are ca asociaţi/fondatori tocmai Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa, consiliul director al instituţie fiind compus, de altfel, din consilieri judeţeni şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură subordonate CJC. Fundaţia are ca scop „dezvoltarea unei vieţi culturale-diversificate şi competitive la nivel european ca element definitoriu, pentru afirmarea identităţii şi coeziunii sociale a spaţiului dobrogean” şi funcţionează din data de 28 martie 2006. Săptămâna trecută, atunci când s-a înregistrat dosarul, nimeni nu ştia despre ce este vorba. Nici conducerea fundaţiei, nici reprezentanţi ai CJC. După cum precizam zilele trecute, am revenit cu mai multe detalii.

În luna ianuarie 2014, atunci când procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat începerea urmăririi penale faţă de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, numele mai multor fundaţii şi asociaţii apăreau în documentele procurorilor, spun surse avizate. Potrivit rezoluţiei DNA, preşedintele CJ Constanţa „a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”. Din această sumă, susţin procurorii DNA, 5.094.836 de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice au fost alocate către asociaţii şi fundaţii cu activitate în domeniul cultural.

„Finanţarea şi plăţile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanţa (instituție condusă de învinuit), fără respectarea normelor legale în vigoare (…), privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice”, conform procurorilor Anticorupţie din Constanţa.

Nicuşor Constantinescu, anchetat pentru banii daţi fundaţiei Fantasio?

Potrivit vicepreşedintelui CJC, Cristinel Dragomir, „S-a făcut o plată nelegală pentru Zilele Recoltei (n.r. Sărbătoarea Recoltei şi a vinului dobrogean). Este celebrul dosar în care este anchetat şi preşedintele (n.r. Nicuşor Constantinescu), unde noi am contestat decizia Curţii de Conturi în instanţă, dar s-a suspendat procesul, întrucât este dosar penal. DNA a cerut suspendare. Ca atare, acea decizie, care eu consider că este făcută în mod abuziv, pentru că şi în alţi ani s-a făcut şi n-a fost considerată plată nelegală. Anul trecut aşa a fost decizia. Noi am contestat-o în instanţă, că altă cale de atac nu avem, dar pentru că s-a suspendat acum, noi avem obligaţia de a duce la îndeplinire decizia“, a declarat viceliderul CJC vineri, la sfârşitul şedinţei extraordinare a aleşilor judeţeni. Amintim că Tribunalul Constanţa a suspendat judecata în dosarul în care Consiliul Judeţean Constanţa a contestat raportul Curţii de Conturi a României. Decizia a fost luată în baza articolului 413, alin. 1 pct. 2 din Codul de Procedură Civilă, conform căruia suspendarea facultativă poate fi dispusă când „s-a început urmărirea penală pentru o infracţiunea care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel”. „Noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată. Eu sunt sigur că instanţă nu ne dă dreptate nouă. Pe de-o parte e blocat, că a blocat DNA, pe de alta parte eu sunt obligat să iau măsuri, măsuri care, din punctul meu de vedere, nu stau în picioare“, a mai spus viceliderul judeţean. „Ne-au obligat să recuperăm banii de la Fundaţia Fantasio, sau de la nu ştiu ce echipă de sport, de la Direcţia Judeţeană (n.r. cel mai probabil Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret), pentru programul pe care îl avem noi cu copiii în judeţ. Noi avem termen să ducem la îndeplinire ce scrie în decizia respectivă până la 15 decembrie 2015“, a precizat vicele Cristinel Dragomir.

Se ia dintr-un buzunar, se bagă în celălalt

Potrivit vicepreşedintelui CJC, Curtea de Conturi obligă instituţia să ducă la îndeplinire decizia şi de a încerca să recupereze prejudiciul prevăzut în dosar. Cristinel Dragomir a mai spus că, pe lângă Fundaţia Fantasio, în aceeaşi situaţie se regăsesc şi faţă de „cluburile de sport, Asociaţia Veteranilor de Război, că le-am dat noi 10 sau 20 de mii pentru concursul «Ţiţieca» la Liga Navală. Eu i-am dat în judecată ca să nu mă poată acuza pe mine Curtea de Conturi că eu stau cu mâinile în sân şi că eu sunt parte cu ăia“. „Trebuie să recuperez, dar de la cine să recuperez? De la Fundaţia Fantasio, care e fundaţia Consiliului Local şi a Consiliului Judeţean?! Dacă ne va obliga instanţa să ne dea banii înapoi, o să le dăm noi mâine, facem o Hotărâre de Consiliu, «ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii». Daca trebuie, da, dăm mâine o şedinţă de Consiliu, le dam 50 de mii, ne plăteşte a doua zi şi am recuperat banii. Asta e miştocăreală“, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir. Rămâne de văzut care va fi decizia judecătorilor constănţeni în acest caz şi dacă banii acordaţi de CJC Fundaţiei Fantasio vor fi cu adevărat recuperaţi dacă „soluţiile” prezentate de vicepreşedintele Dragomir ar presupune alocarea unei alte sume de bani, care provin tot din buzunarele cetăţenilor. Şi asta în condiţiile în care DNA spune că plăţile iniţiale au fost făcute „fără respectarea normelor legale”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii