Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţii de la bugetul local Spitalul Orăşenesc din Cernavodă are, de ieri, compartiment de primiri urgenţe şi heliport (galerie foto)

ro

07 Oct, 2015 00:00 3409 Marime text


Spitalul Orăşenesc Cernavodă se poate mândri, de ieri, cu un nou compartiment de primiri urgenţe, precum şi cu un heliport. Investiţia a fost asigurată integral de către Consiliul Local Cernavodă şi s-a ridicat la aproximativ 110.000 de lei. Aşa cum a constatat şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Cernavodă se pare că s-a găsit reţeta succesului în ceea ce priveşte atragerea
cadrelor medicale.
 
În timp ce în alte localităţi pacienţii duc lipsă de medici, la Cernavodă se pare că s-a găsit soluţia cea mai potrivită, astfel că fiecărui medic îi revin, în medie, câte doi pacienţi. „Am reuşit ca, în fiecare an, să alocăm de la bugetul local câte 5% pentru sistemul medical, aşa cum facem şi pentru învăţământ, şi pentru sport, şi pentru orice alt segment care este important pentru dezvoltarea oraşului Cernavodă, însemnând cam 1,2 milioane de lei anual“, a declarat primarul oraşului, Gheorghe Hânsă.
 
Noul Compartiment de Primiri Urgenţe (CPU) de la Cernavodă se poate mândri cu şase linii de gardă: chirurgie, obstetrică - ginecologie, medicină internă, pediatrie, medicină de urgenţă şi ATI. Până în 2011, în cadrul unităţii spitaliceşti erau doar nouă medici şi funcţiona o cameră de gardă cu o singură linie, iar în ultimii patru ani, camera de gardă a avut două linii.
 
Spitalul din Cernavodă a ajuns un exemplu pozitiv după ce, în 2010, se afla pe lista unităţilor sanitare ce trebuiau desfiinţate. În prezent, în spitalul care este dotat cu 60 de paturi lucrează 29 de medici şi 150 de asistente, aceştia reuşind să fie atraşi de unele beneficii, precum plătirea transportului navetiştilor şi acordarea unei prime anuale de 500 de euro/persoană de către administraţia locală.

Primă anuală de 500 de euro pentru medicii fideli

„Revitalizarea spitalului a început odată cu plata arieratelor către spital. Autorităţile locale pot să participe, spune legea, la îmbunătăţirea actului medical în spital şi fiecare o face după cum poate. Astfel că i-am atras pe medici în etape, în sensul că un oraş mic are o atractivitate mică, dar pe care o poţi spori cu mijloace proprii. În primul rând, plătind deplasarea la Constanţa, de exemplu. Apoi, o primă anuală pe care o ia medicul care are un an complet la Spitalul Cernavodă, care acum este de 500 de euro. Şi, un în ultimul rând, încurajând activitatea medicilor spitalului în cabinetele medicale individuale“, a explicat primarul oraşului, Gheorghe Hânsă, reţeta pe care „a prescris-o“ sistemului medical local şi care, se pare, este una de succes, fapt remarcat şi de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
 
„Pe lângă prima respectivă, ei prestează, astfel, şi pentru buzunarul propriu“, a spus şi managerul spitalului, Marius Sponoche. „Pentru mine este o surpriză plăcută, este un spital funcţional ce respectă toate regulile şi recomandările Ministerului Sănătăţii. Nu există lipsuri aproape de niciun fel, nici măcar de medicamentele uzuale care, de multe ori, nu se găsesc în spitalele orăşeneşti. Mi-a făcut plăcere să văd că nu se întâmplă aşa ceva şi la Cernavodă. Compartimentul Primiri Urgenţe arată foarte bine şi cred că este un spital care poate să asigure toate urgenţele, toate necesităţile care sunt în zonă şi nu numai, mai ales ţinând cont că este vorba de un punct situat în apropierea autostrăzii spre Constanţa“, a declarat Bănicioiu.
 
Acesta s-a aflat într-o scurtă vizită oficială la Cernavodă pentru a inaugura noul heliport şi noua secţie de Primiri Urgenţe, tăind panglica alături de oficialităţile locale şi judeţene, dar şi de senatorii Nicolae Moga şi Cristina Dumitrache. „Nici nu ştiam de la ce partid este primarul şi nici nu mă interesează, mă interesează doar că spitalul funcţionează“, a completat Nicolae Bănicioiu, făcând referire la primarul PNL, Gheorghe Hânsă.
 
Spitalul Orăşenesc Cernavodă are arondate toate localităţile din sudul judeţului, acordând asistenţă medicală pentru cel puţin 12.000 de pacienţi, anual. De asemenea, după ora 14.00, vor exista în permanenţă şase medici care vor servi pacienţii spitalului. Camerele noului CPU au fost dotate cu cinci paturi de urgenţă, două monitoare de funcţii vitale şi alte dotări specifice. Spitalul Cernavodă este a doua unitate din ţară care deţine CPU. Alături de CPU, urgenţe vor fi primite şi cu ajutorul noului heliport, amenajat în curtea spitalului, care va servi elicopterelor SMURD, pentru transportarea de maximă urgenţă a pacienţilor aflaţi în dificultate. Aria de acoperire a heliportului este Cernavodă - Drajna şi va servi în mod special urgenţele care pot interveni pe Autostrada Soarelui.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii