Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În dosarul portului turistic Lipniţa, Amuraş pe post de iepuraş Prefectul Palaz atacă „mafia gulerelor albe" din administraţie (galerie foto+document)

ro

02 Feb, 2012 00:00 3745 Marime text

cap_4.jpgClaudiu-Iorga Palaz acuză Primăria Lipniţa şi CJC că au prejudiciat statul prin trecerea din administrarea acestuia în patrimonial local al localităţii Lipniţa a unui port turistic şi a terenului aferent, în suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi, fără a avea Hotărâre de Guvern. Primarul comunei Lipniţa, Florin Onescu, şi membrii comisiei de licitaţie sunt, conform spuselor lui Palaz, cercetaţi de DNA, încadrarea juridică nefiind însă cunoscută la acest moment. Primarul nu-şi reproşează nimic, considerând că întregul demers a fost „legal şi transparent", fiindcă cele două obiective nu aveau niciun proprietar.

„Această hoţie este un furt din patrimoniul naţional", a declarat ieri prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, referitor la vânzarea portului turistic Lipniţa şi a terenului aferent de către Primăria Lipniţa către Consiliul Judeţean Constanţa, respectiv către o persoană fizică din judeţul Olt. Palaz a explicat că este vorba de „două fapte distincte", şi anume vânzarea portului din satul Izvoarele, port care a fost al statului, mai exact al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, şi vânzarea terenului aferent portului, în suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi, teren care a aparţinut Direcţiei Silvice. Potrivit spuselor prefectului, acel port a fost considerat părăsit şi inventariat în patrimoniul comunei Lipniţa. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu terenul aferent, considerat părăsit, pentru a fi ulterior intabulat.

„E bunul întregului popor, nu al lui Nicuşor Constantinescu"


Palaz contestă cele două licitaţii premergătoare vânzării obiectivelor mai sus menţionate, considerându-le trucate. Astfel, în cazul licitaţiei pentru portul turistic, la eveniment s-au înscris Consiliul Judeţean Constanţa, reprezentat de preşedintele Nicuşor Constantinescu, şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, al cărei delegat a fost consilierul personal al preşedintelui CJC, Amuraş Tănase. „Pentru că au avut nevoie de un iepuraş, au trimis şi de la Drumurile Judeţene. Delegat a fost Amuraş, el a avut împuternicire. Dar de la Drumurile Judeţene n-a participat nimeni la licitaţie. Licitaţia a fost trucată", a declarat prefectul Claudiu-Iorga Palaz. Mai mult, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa explică faptul că, în acest context, contractul nu trebuia semnat, căci plata s-a făcut, de către CJC, la abia 155 de zile de la data licitaţiei. „Termenul maxim era de 30 de zile. Licitaţia trebuia anulată", a precizat prefectul. „Portul turistic e bunul întregului popor, nu al lui Nicuşor Constantinescu", a adăugat Palaz.

În cel de-al doilea caz, cumpărătorul, un anume Viorel Niţu, „a făcut plata cu 30 de zile înainte de licitaţie, achitând suma de 43.433 lei. Prefectul Palaz şi-a exprimat îndoiala cu privire la cumpărător, care este din Drăgăneşti, judeţul Olt, explicând că încă nu cunoaşte legăturile dintre acesta şi Consiliul Judeţean Constanţa, dar că va face investigaţii.

„Mafia gulerelor albe"

Lipnita_-_port_turistic__13_.jpg

Prefectul judeţului Constanţa nu a omis să specifice faptul că vânzarea portului s-a făcut prin notariatul la care lucrează Ruxandra Luminiţa Darie, soţia vicepreşedintelui CJC, Cristian Darie, şi a afirmat că vicele CJC a confirmat o vorbă din popor, şi anume „Chelu-şi pune mâna-n cap", prin declaraţiile făcute în presă.
Claudiu-Iorga Palaz acuză „mafia gulerelor albe" din administraţie şi susţine că nici portul turistic, nici terenul aferent nu puteau intra în patrimoniul administraţiei publice locale fără o hotărâre de Guvern. Or, în actuala speţă, explică prefectul, acest lucru s-a făcut prin hotărâri de Consiliu Local.


Tot ieri, Palaz a afirmat că acest dosar a fost înaintat de el către Parchet încă de la preluarea mandatului de prefect, că în intervalul de timp care s-a scurs a strâns probe în acest caz şi că există, de asemenea, un raport al Curţii de Conturi, dar că acesta din urmă „a fost ţinut la blat de poliţie". „Voi face valuri până când cei care au furat de la stat vor fi traşi la răspundere", a subliniat prefectul judeţului Constanţa.
El a anunţat totodată că Florin Onescu - primarul comunei Lipniţa, Nela Geileanu - secretarul Primăriei, viceprimarul localităţii, dar şi membrii comisiei de licitaţie sunt în prezent cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti, acolo unde dosarul a fost declinat de Parchetul Constanţa.

„Legal şi transparent"


În replică, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovanu, a declarat iniţial că nu are păreri şi nu vrea să comenteze ce se întâmplă. Ulterior, Moldovanu a afirmat că, referitor la portul din Lipniţa, CJC intenţionează să realizeze un port fluvial, în ceea ce se doreşte a fi, în viitor, o zonă turistică. Primarul comunei Lipniţa, Florin Onescu, a declarat că ştie că el şi colegi de-ai săi sunt cercetaţi de DNA, dar că pentru moment „nu se cunoaşte încadrarea juridică". Şeful administraţiei locale din comuna constănţeană acuză la rândul său o serie de instituţii: „Pe lângă mine, cercetat în acest dosar trebuie să fie reprezentantul Prefecturii Constanţa, pentru că nu a notificat administraţia locală Lipniţa atunci când a primit cele două hotărâri, nu le-a atacat în contencios administrativ, trebuie cercetat şi reprezentantul OCPI, dar şi cel de la Cartea Funciară, care au intabulat dreptul de proprietate". De asemenea, primarul Onescu a explicat că cele două obiective au putut fi incluse în patrimoniul local pentru că „ele nu figurau în registrul agricol şi în registrul de rol cu niciun proprietar". „Nu am nimic să-mi reproşez. Totul a fost cât se poate de legal şi transparent".

„De asta se ocupă Nicuşor"


Legat de obiectivul port turistic Lipniţa, cumpărat de CJC de la Primăria Lipniţa, vicepreşedintele Cristian Darie, a cărui soţie a legalizat, în calitate de notar, actele cu pricina, a declarat că nu cunoştea acest lucru, dar că, din punctul său de vedere, „nu e nicio ilegalitate". Darie susţine că „portul era un obiectiv turistic abandonat, pe care nimeni nu l-a revendicat timp de 20 de ani". „Logic, Primăria l-a valorificat. Problema este că el a mai trecut de o instituţie, OCPI, care l-a intabulat, şi pe la Prefectură, care nu a atacat în instanţă", a precizat Darie.
Interesant este însă că vicepreşedintele CJC nu a avut o explicaţie pentru faptul că, potrivit spuselor prefectului Palaz, CJC a plătit pentru portul turistic abia la 155 de zile după licitaţie, şi nu la 30, aşa cum este normal: „Nu cunosc, nu comentez treaba asta. De asta se ocupă Nicuşor Constantinescu".

„Nu înseamnă că hotărârea este legală"


Nu în ultimul rând, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a declarat, în replică la ceea ce susţin primarul din Lipniţa şi vicepreşedintele CJC, că „neacţionarea în instanţa de contencios administrativ a unei hotărâri nu are legătură cu legalitatea acesteia, asta nu înseamnă că hotărârea e legală". Palaz a menţionat şi că, la data respectivă, nu el se ocupa de legalitatea actelor în Prefectura Constaţa, dar a explicat şi că, dacă hotărârea ar fi fost adusă la cunoştinţa Ministerului Transporturilor, ea ar fi fost cu siguranţă atacată în instanţă, un terţ, altul deci decât prefectul, având această posibilitate legală.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii