Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre programul „Infant“ Cât va acorda Primăria Constanţa cuplurilor infertile pentru fertilizare in vitro (document)

ro

24 Feb, 2020 00:00 3646 Marime text

Consilierii locali municipali se reunesc într-o nouă şedinţă a Consiliului Local Constanţa în ultima zi a lunii februarie a.c. Pe ordinea de zi se regăseşte şi proiectul „Infant“, destinat persoanelor din municipiul Constanţa, care constă în acordarea de sprijin financiar în vederea efectuării procedurii de fertilizare in vitro. Proiectul se va derula prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială Constanţa.


Prima administraţie publică locală care a implementat acest tip de proiect încă din 2018 a fost Primăria Capitalei. Prin proiectul FIV - "O şansă pentru cuplurile infertile", autoritatea locală oferă un sprijin financiar de 13.800 lei/cuplu.


Obiectul proiectului derulat de Primăria Constanţa este creşterea natalităţii în rândul populaţiei de pe raza municipiului Constanţa, prin acordarea de sprijin financiar pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Potrivit proiectului, anual se va stabili prin dispoziţie de primar numărul persoanelor beneficiare, în funcţie de bugetul alocat proiectului.


Beneficiarii proiectului sunt femeile singure şi cuplurile care au diagnostic de infertilitate stabilit de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competenţă în tratamentul infertilităţii cuplului şi în reproducere umana asistata medical. Criteriile de eligibilitate pentru includerea în proiect sunt următoarele: a. AMH >1, excepţie făcând femeile sub 35 de ani pentru care AMH-ul nu este criteriu de excludere; b. cuplu autolog/cupluri în care partenerul suferă de azospermie/femei singure (nu se exclud procedurile cu spermă donată); c. indice de masă corporală al partenerei între 20 - 30; d. vârsta femei între 24 - 45 de ani; e. beneficiarii au domiciliul în municipiul Constanţa în ultimii 3 ani şi nu au datorii la bugetul local al municipiului Constanţa.


Proiectul se va derula în unităţi sanitare publice şi private acreditate de către Agenţia Naţională de Transplant pentru fertilizare in vitro. Regulamentul proiectului pe site-ul http://primaria-constantaspas, la secţiunea Protect Infant. Selecţia publică a operatorului emitent de vouchere se face va de către DGAS.
De asemenea, pe site-ul DGAS, va fi afişată lista cu unităţile sanitare publice şi private acreditate de către Agenţia Naţională de Transplant pentru fertilizare in vitro.

 

Cum poţi beneficia de voucherul „Infant”


Persoanele care doresc să beneficieze de sprijinul acordat prin proiectul „Infant“ se vor prezenta la unităţile sanitare publice şi private acreditate de către Agenţia Naţională de Transplant pentru fertilizare in vitro, partenere, pentru a primi indicaţia de FIV (fertilizare in vitro). Investigaţiile necesare eliberării indicaţiei de FIV vor fi suportate din bugetul propriu al solicitantului. După eliberarea indicaţiei de FIV de la unitatea sanitară parteneră, solicitantul va depune cererea de înscriere în programul „Infant“ însoţită de documentele prevăzute de prezentul regulament la sediul DGAS din str. Unirii nr. 104.


La depunerea dosarului se va proceda la verificarea documentelor prevăzute la art 11; înregistrarea solicitării; dacă dosarul este incomplet, solicitantul va avea la dispoziţie 10 zile lucrătoare pentru completarea acestuia; pe site-ul http://primaria-constanta.ro/spas la secţiunea proiect „Infant“ se va afişa tabelul dosarelor depuse; tabelul va fi de forma: număr de înregistrare, iniţialele solicitantului, menţiunea "eligibil" sau "incomplet".


Dosarele incomplete vor fi respinse prin dispoziţia directorului general al DGAS Constanţa. În ceea ce priveşte eventualele contestaţii, acestea se vor depune, în forma scrisă, în termen de două zile lucrătoare de la comunicarea deciziei, la sediul DGAS. Soluţionarea acestora se va realiza în maximum trei zile lucrătoare, şi se va comunica motivarea în scris petentului la adresa de corespondenţă. În cazul în care numărul solicitărilor primite în perioada stabilită pentru înscriere este mai mare decât numărul persoanelor beneficiare stabilite prin dispoziţie de primar pentru anul în curs, se va proceda la extragerea publică a beneficiarilor acceptaţi în proiect, precum şi ordinea listei de aşteptare care va cuprinde un număr egal cu numărul beneficiarilor acceptaţi în proiect; în scopul protejării confidenţialităţii datelor cu caracter personal, extragerea se va face utilizând numărul de înregistrare primit la depunerea dosarului.


În termen de 10 zile calendaristice de la extragere se va comunica solicitanţilor dispoziţia emisă de către directorul general al DGAS privind aprobarea dosarului şi solicitanţii acceptaţi în proiect vor fi invitaţi pentru încheierea contractului de acordare a voucherelor aferente proiectului „Infant"; eliberarea voucherelor către beneficiari se va face pe bază de semnătură.


Sprijinul financiar acordat de municipalitate este de 10.000 de lei/solicitare, neimpozabil, conform art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Sprijinul financiar se acordă sub forma unui voucher pentru fiecare solicitare. Voucherul va conţine următoarele elemente: denumirea şi siglele instituţiilor organizatoare ale proiectului „Infant“; denumirea şi sigla proiectului „Infant“; denumirea unităţii emitente; valoarea voucherului; nume şi prenume beneficiar; codul numeric personal; valabilitatea voucherului (12 luni de la data emiterii) şi seria voucherului.

 

Condiţii de utilizare a voucherului


În vederea implementării proiectului, DGAS va iniţia achiziţie publică pentru un operator economic - emitent de vouchere, autorizat de către Ministerul Finanţelor Publice, cu care va încheia un contract de prestării servicii. Operatorul economic - emitent de vouchere, în baza contractului semnat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială Constanţa, va avea obligaţia de a selecta unităţi sanitare publice şi private acreditate de către Agenţia Naţională de Transplant pentru fertilizare in vitro, cu care va încheia contracte de afiliere pentru implementarea proiectului „Infant“.


În secţiunea „Documente“ puteţi consulta proiectul Primăriei municipiului Constanţa privind acordarea de sprijin financiar în vederea efectuării procedurii de fertilizare in vitro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii